Ολυμπιακός: Πόσο ακόμα μπορεί να περιμένει τον Κάνααν;

EUROKINISSI

Ο Μπαρτζώκας τον περιμένει. Ο κόσμος το ίδιο. Εκείνος όμως συνεχίζει τις μέτριες εμφανίσεις του. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η υπομονή του Ολυμπιακού με τον Αζάια Κάνααν;

Ο Αιζέια Κέινααν αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ως ο παίκτης που θεωρητικά θα αντικαθιστούσε τον Τάιλερ Ντόρσεϊ ο οποίος μετακόμισε στο Ντάλας και τις ΗΠΑ. Από το ξεκίνημα της σεζόν ο οργανισμός του Ολυμπιακού προσπαθούσε διά στόματος του Γιώργου Μπαρτζώκα και αργότερα και των ίδιων των παικτών της ομάδας να βγάλουν τον κόσμο από τη διαδικασία σύγκρισης του Κέινααν με τον Ντόρσεϊ.

Αυτόματα, όμως, το μυαλό όλων πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ναι, οι δύο παίκτες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Ναι, άλλες αρμοδιότητες στο παρκέ ο ένας και άλλες ο άλλος. Παρ’ όλα αυτά, ο Κέινααν αποκτήθηκε με σκοπό να δίνει λύσεις κυρίως στην επίθεση. Και αντ’ αυτού εξελίσσεται σε αμυντικό εξολοθρευτή που όμως έχει ταβάνι λόγω του χαμηλού ύψους του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον προστατεύει. Οι συμπαίκτες του τον στηρίζουν (με πρώτο και καλύτερο στην αναμέτρηση με την Άλμπα τον Κώστα Σλούκα) ενώ ο κόσμος περιμένει πως και πως το πρώτο του επιθετικό ξέσπασμα. Ο ίδιος προσπαθεί ανελλιπώς, όμως συνεχώς ψάχνει το κάτι παραπάνω και συνήθως… πέφτει σε τοίχο. Η επιθετική άνοδος του Κέινααν είναι κάτι που θα ανεβάσει επίπεδο τον Ολυμπιακό. Όσο όμως αυτή δεν έρχεται, τόσο τα σύννεφα που μαζεύονται γύρω του θα γίνονται… όλο και πιο γκρίζα.

Ο Ολυμπιακός καλύπτει την αφλογιστία του Κάνααν εκ των έσω

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βλέπει την ομάδα του μετά το πέρας των 10 πρώτων αγωνιστικών να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της Euroleague όντας η πρώτη σε Performance Index Rating (104,9), έχοντας την τρίτη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 85,3 πόντους μέσο όρο (πίσω από Μπασκόνια και Φενέρ) και τη δεύτερη καλύτερη ομάδα σε δημιουργία με 21,5 ασίστ ανά παιχνίδι (πρώτη η Άλμπα με 22).

Και όλα αυτά, χωρίς τον παίκτη που αποκτήθηκε για… αρχισκόρερ. Ο Αιζέια Κέινααν μετρά στα πρώτα δέκα παιχνίδια 4,9 πόντους έχοντας 39,1% στα δίποντα (9/23) και 33,3% στα τρίποντα (9/27) σε 13:39 λεπτά συμμετοχής. Με εξαίρεση το παιχνίδι κόντρα στην Παρτιζάν δεν έχει υπάρξει παιχνίδι που να έχει σκοράρει πάνω από ένα τρίποντο ενώ το καλύτερό του ματς μοιάζει να ήταν αυτό της πρώτης αγωνιστικής στη Βαρκελώνη.

Οι λόγοι, λοιπόν, που ο Ολυμπιακός καταφέρνει παρά τους φτωχούς αριθμούς του Κέινααν να βρίσκεται στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας της Euroleague είναι… τέσσερις. Η μετατροπή του Τόμας Γουόκαπ σε… πραγματικό ρομπότ, οι ηγετικές εμφανίσεις του Κώστα Σλούκα, η MVP χρονιά που πραγματοποιεί ο Σάσα Βεζένκοφ.

Ο κυριότερος, όμως, λόγος για τον οποίο ο Ολυμπιακός έχει καλύψει την τρύπα που υπάρχει στη θέση 2 είναι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Δεν είναι τυχαίο ότι κόντρα στην Άλμπα μόλις τέσσερις παίκτες άκουσαν ρυθμικά το όνομά τους από τον κόσμο της ομάδας: Ο Παπανικολάου, ο Σλούκας, ο Βεζένκοφ και τελευταίος ο Λαρεντζάκης. Ο 29χρονος διεθνής γκαρντ πραγματοποιεί μια εξαιρετική σεζόν, έχει κουβαλήσει τους ερυθρόλευκους σε ουκ ολίγα κρίσιμα σημεία και δείχνει πιο ώριμος από ποτέ.

Τί είδους παίκτη θα χρειαζόταν ο Ολυμπιακός αντί του Κάνααν;

Ας υποθέσουμε ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφτανε στα όριά του και αποφάσιζε να ψάξει την αγορά για αντικατάσταση του Κέινααν (δεν υφίσταται προς το παρόν τέτοιο σενάριο). Τί είδους παίκτη θα χρειαζόταν; Τί είναι αυτό που λείπει από τους ερυθρόλευκους;

Αυτό που λείπει από τους ερυθρόλευκους είναι σίγουρα το σκορ από την περιφέρεια. Ένας παίκτης που θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί σε spot-up καταστάσεις εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική δημιουργία των ερυθρόλευκων με κουμανταδόρους τους Σλούκα και Γουόκαπ.

Ένας παίκτης ο οποίος θα μπορεί να δημιουργεί και το δικό του σουτ τις στιγμές που η ερυθρόλευκη επίθεση κολλάει ενώ ταυτόχρονα δεν θα αποτελεί μαύρη τρύπα στην άμυνα. Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός χρειάζεται τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Όμως ο ομογενής γκαρντ φαίνεται να απολαμβάνει τη ζωή στο Ντάλας, ακόμα κι αν τις σαραντάρες που βάζει τις σημειώνει στη G-League.

Από την υπόλοιπη Euroleague ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις του Τόμπσον της Μπασκόνια, του Έβανς που έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά με τη Ζαλγκίρις. Σκεφτείτε πόσο ωραίο θα ήταν να επέστρεφε ο Πάντερ. Όμως και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είναι απλά… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου στο μπάσκετ δεν γίνονται τόσο εύκολα όσο στο ποδόσφαιρο. Συνεπώς, πιθανός αντικαταστάτης του Κέινααν δύσκολα θα προερχόταν από τη φετινή Euroleague. Γι’ αυτό και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα κάνει όσο περισσότερη υπομονή μπορεί με τους παίκτες που ο ίδιος επέλεξε στο ξεκίνημα της σεζόν.

Το ΣΕΦ περιμένει πως και πως το πρώτο ξέσπασμα του Κέινααν

Ο κόσμος του Ολυμπιακού μοιάζει να έχει μεγαλύτερη προσμονή ακόμα και από τον ίδιο τον Μπαρτζώκα για το πρώτο επιθετικό ξέσπασμα του Κέινααν. Ο ενθουσιασμός στο ΣΕΦ την ώρα που ο Αμερικανός ευστοχούσε στο πρώτο του τρίποντο και έβγαζε τις εξαιρετικές και συνεχόμενες άμυνές του ήταν… υπέρμετρος.

Αντί, όμως, ο πρώην άσσος της Ούνιξ να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ που ο ίδιος άλλαξε υπέρ της ομάδας του, συνέχισε με ένα τρίποντο που βρήκε… δοκάρι, ένα λάθος που οδήγησε σε αιφνιδιασμό της Άλμπα και ένα χαμένο λέι-απ σε δικό του αιφνιδιασμό. Όσο μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός, τόσο μεγάλη ήταν και η… «ξενέρα» του ερυθρόλευκου κόσμου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News