ΗΠΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 97-78: Διέλυσε και τα «καγκουρό» και πάει με... φόρα για το χρυσό!

Η TEAM USA ξόρκισε τους «δαίμονες» της Σαϊτάμα και… πετώντας φωτιές για ένα ημίχρονο, διέλυσε την Αυστραλία (97-78) και προκρίθηκε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων

Ώρες-ώρες η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ είναι απόλαυση, σε βαθμό που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι βγαλμένη από κάποια παιχνιδομηχανή! Μα να τα κάνει όλα σωστά στον υπερθετικό βαθμό και να μοιάζει τόσο εύκολο; Αδιανόητο. Ναι, δεν είναι άτρωτη όπως στο παρελθόν. Το απέδειξε και απέναντι στην Αυστραλία. Έχει αδύναμα σημεία που δεν… ξαναείχε και αυτό το αναγνωρίζουν και τα ίδια τα μέλη της. Εντούτοις, παραμένει τουλάχιστον δύο επίπεδα πάνω από κάθε άλλη Εθνική ομάδα, παρά το δεδομένο κλείσιμο της ψαλίδας. Αρκεί, βέβαια, να το αποδεικνύει και στις δύο άκρες του παρκέ, στο «καταραμένο» παρκέ της Σαϊτάμα για εκείνη ένεκα της ήττας από την Εθνική Ελλάδος στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ του 2006. Η αλήθεια είναι πως μετά την ήττα στην πρεμιέρα της στο Ολυμπιακό Τουρνουά από τη Γαλλία δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο κριτικής στους αμφισβητίες της.

Το σύνολο του Γκεγκ Πόποβιτς έχει πάρει φόρα για το τέταρτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πλέον βρίσκεται σε κατάσταση «θηρίου» που μόλις βγήκε από… κλουβί, έτοιμου να παρασύρει στο διάβα του και τον τελευταίο σκόπελο που το χωρίζει από το υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Κι αν αυτός τα φέρει η μοίρα να είναι η Γαλλία, θα έχει και ένα επιπλέον κίνητρο. Αυτό της εκδίκησης.

Η Εθνική Αυστραλίας από την άλλη είναι μία… όαση τερψιθυμίας στο φετινό Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ. Έχει κερδίσει με το σπαθί της την καθολική αποδοχή της μπασκετικής κοινότητας και αυτό δεν αμφισβητείται. Στο ματς κόντρα στους Αμερικανούς ήταν… γήινη, όμως, στο δεύτερο ημίχρονο. Κι αυτό δεν είναι αρκετό απέναντι σε μία σοβαρή Team USA, με τις αρχές του Πόποβιτς.

Μετά τη… διαπόμπευση της Αργεντινής με το επιβλητικό 97-59 τα… αφιονισμένα καγκουρό υποκλίθηκαν στην «Αστερόεσσα» με 97-78 και θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή για τη δική τους εξιλέωση. Οι «Μπούμερς» θα περιμένουν τον αντίπαλό τους στο μικρό τελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά έχοντας μπροστά τους μία μεγάλη πρόκληση. Αυτή του να «σπάσουν» επιτέλους την «κατάρα» να φτάνουν στην πηγή (ημιτελικά) αλλά τελικά να μην καταφέρνουν να πιούν ποτέ νερό (κατάκτηση κάποιου μεταλλίου), γνωρίζοντας τέσσερις φορές την ήττα στον μικρό τελικό. Θα είναι άραγε η πέμπτη καιφαρμακερή για τη μόνιμη πρωταθλήτρια Ωκεανίας, προκειμένου να καταφέρει να ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο; Η απάντηση το μεσημέρι του Σαββάτου (07/08).

[5]

ΝΤΟΥΡΑΝΤ VS ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Φουλ τακτική περιλάμβανε η πρώτη περίοδος, με τους δύο προπονητές να μετατρέπουν το παρκέ σε… σκακιέρα. Ο Πόποβιτς πιστός στο Small Ball ξεκίνησε, ως είθισται, με Λίλαρντ, Χόλιντεϊ, Μπούκερ, Ντουράντ και Αντεμπάγιο και τι είδε; Aκόμα μία αποκαρδιωτική πρώτη περίοδο από την ομάδα του. Τα γνωστά καθέκαστα της φετινής της εκδοχής. Οι ΗΠΑ στηρίχθηκαν αποκλειστικά στο αστείρευτο επιθετικό ταλέντο του Ντουράντ, με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να είναι απλοί παρατηρητές. Αμυντικά δεν κατάφεραν να κλείσουν τους χώρους στους Αυστραλούς, επιτρέποντάς τους αρκετά περιφερειακά σουτ με καλές προϋποθέσεις που είναι και η δύναμη πυρός των πρωταθλητών Ωκεανίας. Στην αντίπερα όχθη, η Αυστραλία είχε έναν νωχελικό Πάτι Μιλς αλλά και μία ομάδα… κομάντο που έβγαζε τα… συκώτια των αντιπάλων της στην άμυνα (με εξαίρεση 2-3 αδράνειες όλες κι όλες) και είχε υποδειγματική κυκλοφορία στην επίθεσή της. Με 4/6 τρίποντα έναντι 0/6 των Αμερικανών, η διαφορά της πρώτης περιόδου (+6, 18-24) μάλλον άφηνε ικανοποιημένους του Αμερικανούς που εκτός του ασταμάτητου Ντουράντ… μηδέν οξέα, μηδέν λιπαρά.

«ΜΠΟΥΜΕΡΣ» Α ΛΑ «ΦΟΥΡΙΑ ΡΟΧΑ»

Τα καγκουρό είχαν απόλυτο έλεγχο του ρυθμού. Με ασφυκτική πίεση πάνω στην μπάλα που οδήγησε τους Αμερικανούς σε σωρεία κακών επιλογών, είχαν το ματς στα δικά τους μέτρα και το εκμεταλλεύτηκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο στην επίθεσή τους. Εύφημος μνεία στον Έξουμ, ο οποίος ήταν X-factor, κάνοντας άριστα τη δουλειά του σε άμυνα και επίθεση. Τα «καγκουρό» έφτασαν με χαρακτηριστική ευκολία στο +15 στο 15′ (26-41) και κάπου εκεί… σίγησαν μέχρι την ανάπαυλα. Όπως και στον προημιτελικό με την Ισπανία, οι ΗΠΑ χρειάστηκαν ένα σκάρτο πεντάλεπτο στο τέλος της δεύτερης περιόδου, με πρωτοστάτες της αντεπίθεσης τους Χόλιντεϊ και Τέιτουμ, για να εξανεμίσουν εν ριπή οφθαλμού τη διαφορά και να πάνε με μόλις -3 στα αποδυτήρια (42-45). Το αξιοσημείωτο του πρώτου ημιχρόνου ήταν ότι οι Αμερικανοί είχαν 0 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και οι Αυστραλοί 13! 0-13 πόντοι στο τρανζίσιον υπέρ των Αυστραλών και 7/15 τρίποντα έναντι μόλις 2/13 των Αμερικανών. Κι όμως, η διαφορά ήταν στη μία κατοχή, απόδειξη της απαράμιλλης ποιότητας των παικτών του Πόποβιτς.

Η ΑΜΥΝΑ ΕΔΩΣΕ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Τα πράγματα έγιναν ευκολότερα για τους Αμερικανούς όταν αποφάσισαν να βάλουν τα χέρια τους στη… φωτιά στην άμυνα και να ασκήσουν πίεση στα γκαρντ της Αυστραλίας. Οι αλλαγές σε όλα τα σκριν δε διαβάστηκαν σωστά από την άλλη πλευρά και η εξάντληση των Αυστραλών προϊόντος του χρόνου έκανε την εμφάνισή της. Οι Αμερικανοί εγκλώβισαν με επιτυχία στην τρίτη περίοδο τους αντιπάλους τους και το -15 στα μισά της δεύτερης περιόδου είχε γίνει με συνοπτικές διαδικασίες +19 στο φινάλε της τρίτης! Με 32-10 επιμέρους σκορ στην τρίτη περίοδο οι Αμερικανοί είχαν βάλει το νερό στο αυλάκι και δεν κοίταξαν ποτέ πίσω. Οι χώροι βρέθηκαν, ο Μπούκερ «ζεστάθηκε» και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία, όταν η TEAM USA βρει ρυθμό. Η Αυστραλία δεν μπορούσε να περιμένει κάτι περισσότερο στη συνέχεια και απλώς ήθελε το κοντέρ να μη συνεχίσει να… γράφει (η μέγιστη τιμή της διαφοράς έφτασε στο +23, 84-61 και 93-70) και «μουτζουρώσει» έτσι την τεράστια προσπάθειά της.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ «ΑΙΘΕΡΕΣ»

Δεδομένης της απουσίας του Άρον Μπέινς, οι Αυστραλοί έχασαν μεγάλο μέρος της δυναμικής τους μέσα στο «ζωγραφιστό» και αυτό απέναντι σε ομάδες του επιπέδου των ΗΠΑ στοιχίζει… Οι Αμερικανοί είχαν απόλυτη υπεροχή στα σημεία δράσης των ψηλών τους, μαζεύοντας 15 περισσότερα ριμπάουντ (44 έναντι 29 των Αυστραλών), 5 περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ (14 έναντι 9), σκόραραν 14 περισσότερους πόντους εντός ρακέτας (38 έναντι 24), ενώ μοίρασαν και 6 περισσότερες τάπες (6 έναντι 0). Εν συνόλω είχαν 29 εύστοχα δίποντα σε 46 προσπάθειες. Οι Αυστραλοί δεν είχαν καμία ισορροπία ανάμεσα σε backcourt και frontcourt, πώς θα μπορούσαν λοιπόν να παραμείνουν εντός διεκδίκησης της νίκης;

NO PATTY, NO PARTY

Σε κακή βραδιά ο αστέρας της Εθνικής Αυστραλίας, είδε τον Χόλιντεϊ με τα μάτια του! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ Τζρου, πραγματικά! Ο Μιλς δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να κάνει αισθητή την παρουσία του, κολυμπώντας στα «ρηχά» από το ξεκίνημα του ματς. Μπορεί να πέτυχε τελικά 15 πόντους (με το τραγικό 2/9 δίποντα) και να μοίρασε 8 ασίστ, διαχειριζόμενος τις περισσότερες κατοχές της ομάδας του, αλλά του έλειψε το καθαρό μυαλό, επιγέννημα της φοβερής δουλειάς που έκανε ο… εξολοθρευτής Χόλιντεϊ στο μαρκάρισμά του. Φυσικά, σε τέτοιας κομβικής σημασίας ματς μόνο με δική του ηγετική εμφάνιση θα μπορούσε η Αυστραλία να φανεί ανταγωνιστική μέχρι το τέλος του ματς.

Δείτε εδώ το boxscore του αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News