Ντόνοβαν Μίτσελ: Μια έκρηξη (71 πόντων) που πυροδοτήθηκε το καλοκαίρι

TWITTER.COM

Ο γκαρντ των Καβαλίερς βρήκε στο Κλίβελαντ το μέρος και τον οργανισμό που του έλειπε τόσα χρόνια και η θερινή ατομική δουλειά που έριξε βάζουν τους Καβς στα πλέι οφ και τον ίδιο στα βιβλία της ιστορίας.

Είχε βαρεθεί να αποτυγχάνει στα πλέι οφ και να δείχνεται με το δάχτυλο συχνά ως υπεύθυνος της κατάρρευσης, μετά από μία ακόμα εντυπωσιακή ρέγκιουλαρ σίζον. Είχε μια σχέση περισσότερο μίσους παρά αγάπης με τον έτερο σταρ, Ρούντι Γκομπέρ.

Και είχε το περασμένο καλοκαίρι τους Γιούτα Τζαζ, μετά την παραχώρηση του Γάλλου σέντερ στη Μινεσότα και τη λήψη απόφασης για tanking, να κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά και με τη δική του αποχώρηση. Ε, αυτό πήγαινε πολύ για έναν παίκτη που θέλει απλώς να κερδίζει – και να εξελίσσει το δικό του παιχνίδι. Αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια οι «Μορμόνοι».

Ο Ντόνοβαν Μίτσελ μάζεψε τα πράγματά του, άδειασε το σπίτι του στο Σολτ Λέικ Σίτι και πήγε στο Μαϊάμι. Από την παγωνιά, ακόμα και τους θερινούς μήνες, στην καυτή Φλόριντα. Δεν πήγε όμως για μπάνια. Επί δύο μήνες, κολυμπούσε στον δικό του ιδρώτα, κάνοντας ατομικές προπονήσεις και δη σπριντ διάφορων αποστάσεων με τον πέρσοναλ τρέινερ Ντέιβιντ Αλεξάντερ.

Διακοπές; Μερικές ημέρες σε ένα νησί. Βασικά, σε ένα ξενοδοχείο με γήπεδο μπάσκετ, στο οποίο επίσης περνούσε καθημερινά κάμποσες ώρες. Το σίγουρο ήταν ότι δεν θα γύριζε στη Γιούτα – και πως όπου κατέληγε, θα ήταν καλύτερος από ποτέ.

Να τος λοιπόν ο Μίτσελ των 71 πόντων τον Ιανουάριο του 2023. Ο Μίτσελ των Καβαλίερς, οι οποίοι δεν μετανιώνουν εν τέλει για τα τρία πικ πρώτων γύρων (!) συν άλλα δύο μέσω ανταλλαγών που έδωσαν, για να τον κάνουν δικό τους.

Εκαναν, βλέπετε, και οι ίδιοι αρχικά δεύτερες σκέψεις. Διότι μαζί με την υποθήκευση του μέλλοντός τους στα ντραφτ, έδωσαν και τον αναγεννημένο Λάουρι Μάρκανεν, που παίζει σαν αφιονισμένος στους Τζαζ. Διότι έδωσαν και τον Κόλιν Σέξτον (των 24 πόντων προτού χτυπήσει) και τον Οκέι Αγκμπάτζι (του βραβείου του πολυτιμότερου στο φάιναλ φορ του NCAA), διότι το να κολλήσεις έναν σούτινγκ γκαρντ μόλις 185 εκατοστών σε έναν εξίσου κοντό πόιντ γκαρντ που θέλει επίσης την μπάλα στα χέρια του, δεν φάνταζε ιδεατή συνθήκη.

Ο Ντάριους Γκάρλαντ έλειπε στην αναμέτρηση με τους Μπουλς, αλλά και μαζί κάνουν παπάδες. Απλώς εν τη απουσία του έτερου βασικού περιφερειακού, ο Μίτσελ απογειώθηκε. Εβαλε 71 πόντους και οι Καβς κέρδισαν 145-134 στην παράταση, επιστρέφοντας από το -21.

Αυτός ισοφάρισε με επίτηδες χαμένη βολή στα 4,7’’, επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι, αυτός έδωσε με τρίποντο το πρώτο προβάδισμα της ομάδας του στο παιχνίδι (!) στο έξτρα πεντάλεπτο. Αυτός φλέρταρε και με τριπλ νταμπλ, ισοφαρίζοντας τις ατομικές επιδόσεις του των 8 ριμπάουντ και 11 ασίστ.

Eκατό ο Τσάμπερλεϊν, 99 αυτός!

Με την ιστορική επίδοσή του γραμμένη στο χαρτί, α λα Τσάμπερλεϊν (και 100).

Το φοβερότερο όλων είναι πως χρειάστηκε μονάχα 34 σουτ ώστε να σημειώσει την όγδοη παραγωγικότερη επίδοση στην ιστορία του ΝΒΑ. Την παραγωγικότερη από το 2006 και τους 81 πόντους του Κόμπι Μπράιαντ, που είχε επιλέγει στο Νο 13 του ντραφτ. Όπως ο Μίτσελ το 2017, όπως ο Ντέβιν Μπούκερ το 2015. Δηλαδή ο μοναδικός άλλος ΝΒΑer με 70άρα ενδιάμεσα!

Οι 34 εντός παιδιάς προσπάθειες συνιστούν τις λιγότερες από οποιονδήποτε παίκτη έβαλε 63+ πόντους σε έναν αγώνα. Ο Μίτσελ είχε 15/19 δίποντα και 7/15 τρίποντα, όπως βέβαια και 20/25 βολές. Πηγαίνοντας ξανά και ξανά προς το καλάθι των αχαρακτήριστα κακών φέτος αμυντικά, Μπουλς.

Οι Καβαλίερς, αντιθέτως, είναι η ομάδα με την καλύτερη άμυνα φέτος! Με 106,9 πόντους παθητικό, με defensive ratio 108,9. Κι όμως, διαθέτουν ταυτόχρονα έναν σούπερ σκόρερ σαν τον 26χρονο σούτινγκ γκαρντ, που παίζει και στο «1» τις ουκ ολίγες φορές που λείπει ο Γκάρλαντ.

Να, στην ιστορική του αυτή επίδοση, ο Μίτσελ μοίρασε και 11 τελικές πάσες, που «έδωσαν» άλλους 28 πόντους στην ομάδα του Τζέι Μπι Μπίκερσταφ. Στον Νεοϋορκέζο παίκτη, δηλαδή, πιστώνονται 99 πόντοι στην πραγματικότητα.

Είναι οι δεύτεροι περισσότεροι στην ιστορία, πίσω μόνο από την περίφημη κατοστάρα (σκοράροντας και μόνο) του Γουίλτ Τσάμπερλεϊν το 1962. Βλέπετε, 70άρα με διψήφιο αριθμό πασών δεν είχε καταγράψει ποτέ κανένας παίκτης.

Aκόμα και ο Μπράιαντ του δεύτερου υψηλότερου σκοραρίσματος ever με 81 πόντους, είχε δώσει δύο ασίστ σε εκείνο το 122-104 των Λέικερς επί των Ράπτορς. Την καριέρα του ο Κόμπι όλοι θυμόμαστε ότι την είχε κλείσει με εκείνη την 60άρα στους άμοιρους Τζαζ το 2016.

Ο Μίτσελ έγινε παίκτης τους ένα χρόνο αργότερα. Εβαζε πάνω από 20 (έως 26) πόντους και στις πέντε σεζόν του στη Γιούτα, ωστόσο στο Κλίβελαντ είναι καλύτερος από ποτέ: 29,3 πόντοι (από 25,9 πέρυσι), 49,2% εντός παιδιάς (από 44,8%), 41,3% στα τρίποντα (από 35,5%), 86,8% στις βολές (από 85,3%),

Όλα ανεξαιρέτως, career highs. Η πλάκα είναι ότι έφτασε στο παιχνίδι με το Σικάγο ντεφορμέ, έχοντας μείνει τρις κάτω ή μέχρι τους 15 πόντους σε βάθος τεσσάρων αγώνων. Κάτι που είχε, κυριολεκτικά, χρόνια να του συμβεί. Και με μόλις 32,8% στα σουτ.

Τα προαναφερθέντα φετινά ποσοστά του, δηλαδή, θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα, αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η τετράδα των κακών εμφανίσεων. «Κακών», με 17,5 πόντους μέσο όρο βέβαια… Στους «ταύρους» έβαλε 24 μονάχα στην τρίτη περίοδο, 42 συνολικά στο δεύτερο ημίχρονο, 13 στην παράταση.

Στο 24-14 πια οι Καβς, όλες κι όλες δύο νίκες πίσω από τους πρωτοπόρους της Ανατολής και όλης της λίγκας, Σέλτικς. H συμμετοχή στα πρώτα τους πλέι οφ από το 1998, δίχως τον Τζέιμς στις τάξεις τους, είναι δεδομένη. Πιθανότατα και μια -τουλάχιστον- κερδισμένη σειρά, δίχως πάντα ΛεΜπρον, από το 1993. Ο νέος βασιλιάς του Κλίβελαντ λέγεται πλέον Ντόνοβαν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News