Μιλγουόκι Μπακς: Αποτυχία, και μάλιστα παταγώδης

Twitter

Ο Παύλος Δεπόλλας ανοίγει το «μαύρο κουτί» του πρόωρου αποκλεισμού των Μπακς στα πλέι οφ του ΝΒΑ. Οι ευθύνες του οργανισμού, ο ανέτοιμος γενικότερα Γιάννης Αντετοκούνμπο, η… εξαφάνιση των παικτών που ήρθαν πρόσφατα, η τραγική αντιμετώπιση των κρίσιμων στιγμών.

Ηταν η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ σε όλο το ΝΒΑ και αποκλείστηκε από το Νο 8 της περιφέρειας, κάτι που συμβαίνει σπάνια και δεν είχε συμβεί από το 2012. Απέναντί της, μια ομάδα που έχασε μέχρι και στο ξεκίνημα των play-ins και κατά τη διάρκεια των προημιτελικών (έχασε, με σοβαρούς τραυματισμούς) τους πολύτιμους Τάιλερ Χίρο και Βίκτορ Ολαντίπο.

Σκορ της σειράς, 1-4. Με δύο «διπλά» των Χιτ στο Μιλγουόκι. Ετσι, απλά και συνοπτικά, οι λόγοι της φετινής αποτυχίας των Μπακς. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να ξέσπασε εν θερμώ στον γνωστό ρεπόρτερ του συλλόγου, Ερικ Νεμ, που… τόλμησε να αναφέρει τη συγκεκριμένη λέξη, αλλά έτσι ακριβώς χαρακτηρίζεται η σεζόν. Αποτυχημένη.

Δεν χρειάζεται να παίζουμε με τις λέξεις, χώρια οι άκυρες συγκρίσεις με απλούς εργαζόμενους. Πρωταθλητές του 2021 είναι οι Μπακς και στόχος τους φυσικά ήταν -και φέτος- ο τίτλος. Εμειναν μακριά, για μία σειρά από λόγους. Αλλοι «φώναζαν» από καιρό, άλλοι εμφανίστηκαν εσχάτως.

«Coach Bad», όχι Bud

Εχασε κατά κράτος τη μάχη των πάγκων ο Μάικ Μπουντενχόλζερ.

Μάικ Μπουντενχόλζερ. Τη εξαιρέσει της προπερασμένης χρονιάς, ο προπονητής που φτιάχνει ομάδες-τρένα στις ρέγκιουλαρ σίζον, αλλά δεν τις φτάνει έως το τέλος της διαδρομής. Ετσι κύλησε πάνω-κάτω και η πενταετής θητεία του στην Ατλάντα, πρώτη άλλωστε στην Ανατολή τη σεζόν 2014-15.

Ο 53χρονος τεχνικός εμφάνισε σε αυτά τα πλέι οφ μια ανέτοιμη ομάδα. Κυρίως ψυχολογικά, ώστε να αντεπεξέλθει στην αυτονόητη πρόκληση της πρόκρισης και πιο ειδικά, απέναντι σε ένα «κωλοπετσωμένο» σύνολο, με μονάδες που ξέρουν και από ποστ σίζον και από ανατροπές και από υπερβάσεις.

Το ροτέισιον έκλεισε όσο… δεν πήγαινε, παίκτες που κουβάλησαν την ομάδα ανά περιόδους μέσα στη χρονιά σαν τον Μπόμπι Πόρτις δεν βοήθησαν, άλλοι που την έδωσαν νωρίτερα αξιοσημείωτη ώθηση σαν τον Τζεβόν Κάρτερ «εξαφανίστηκαν».

Βαθμός υπό του μηδενός στο όποιο σχέδιο περιορισμού του Τζίμι Μπάτλερ, που έβρισκε ρυθμό από το πρώτο τζάμπολ κάθε φορά. Και με τον Αντετοκούνμπο να παραδέχεται ότι έπρεπε να πηγαίνει ο ίδιος συχνότερα πάνω του.

Μηδενική αντίδραση όταν οι Χιτ επέστρεφαν από μεγάλες εις βάρος τους διαφορές, αποτυχία στην εφαρμογή των plays στις πιο κρίσιμες φάσεις των αγώνων, γενικότερη τρυκιμία. Ο άνθρωπος είχε διαθέσιμα τάιμ άουτ τόσο στο τέλος της κανονικής διάρκειας του Game 5 όσο και σε εκείνο της παράτασης, αλλά δεν τα πήρε!

Ο αποκλεισμός έμελλε να έρθει μάλιστα σε έναν αγώνα που οι αντίπαλοί του είχαν μείνει αποδεκατισμένοι. Πέρα από τις δύο σημαντικές απουσίες, είχαν αποβληθεί με έξι φάουλ οι βασικοί ψηλοί Μπαμ Αντεμπάγιο και Κέβιν Λοβ, όπως και ο πιο έμπειρος γκαρντ, Κάιλ Λάουρι! Ούτε έτσι, απέναντι στον Μπάτλερ και ένα μάτσο undrafted παίκτες, «επιβίωσαν» οι Μπακς.

Πού ήταν οι μεταγραφές;

Μοναδική φετινή προσθήκη που φαινόταν να βοηθάει, ο Τζο Ινγκλς έπαιξε ελάχιστα στον πέμπτο αγώνα.

Εύλογα, θα ανοίξει κουβέντα για ενδεχόμενη αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, κι ας έχει συμβόλαιο ο Μπουντενχόλζερ μέχρι το 2025. Παραδοσιακά, πάντως, οι Μπακς είναι ένας οργανισμός που δεν προβαίνει σε δραστικές αλλαγές. Κάτι που τους βγήκε σε… καλό πρόπερσι, όταν επέμειναν στα ίδια πρόσωπα και έφτασαν στην κατάκτηση του τίτλου.

Το θέμα είναι ότι αυτά τα λίγα πρόσωπα, ως προς τους παίκτες, που προστίθενται κάθε χρόνο, δεν κάνουν τη διαφορά. Βασικά, τα φετινά δεν έκαναν καν την εμφάνισή τους στους περισσότερους αγώνες. Να, δείτε την περίπτωση Τζέι Κράουντερ.

Ο πολύπειρος και πολυσύνθετος φόργουορντ υποτίθεται πως ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, όταν αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο. Ο σκληρός αμυντικός, που πέταξε έξω το 2020 τα «ελάφια» με το… Μαϊάμι, που την επόμενη σεζόν έπαιξε απέναντί τους στους ΝΒΑ finals με τους Σανς. Κολεγιόπαις με το Μαρκέτ, μάλιστα, που εδρεύει στο Μιλγουόκι.

Συνέτρεχαν όλοι οι λόγοι ώστε να παίξει και να βοηθήσει σε ένα μέρος όπου το κοινό τον αγαπάει, αλλά στα δύο τελευταία ματς ίδρωσε για 18 δευτερόλεπτα. Όχι πως είχε κάνει τίποτα αξιοσημείωτο νωρίτερα. O Γκόραν Ντράγκιτς, που θα είχε επίσης έξτρα κίνητρο απέναντι στην παλιά του ομάδα, ξεντύθηκε για επτά λεπτά στη σειρά. O Mάιερς Λέοναρντ, ένας ακόμα πρώην των Χιτ, για πέντε.

O δε Τζο Ινγκλς, x-factor στη μοναδική νίκη με 17 πόντους και από 4 ριμπάουντ και ασίστ, δεν έπαιξε ούτε 8 λεπτά τα ξημερώματα. Εδώ οι ευθύνες καταμερίζονται και στον τζένεραλ μάνατζερ Τζον Χορστ, που επιμένει σε προσθήκες βετεράνων και μάλλον κορεσμένων παικτών.

Μέσα στη σεζόν είχε αποχωρήσει άλλη μια αποτυχημένη μεταγραφή, ο Σερζ Ιμπάκα, ο γερο-Τζορτζ Χιλ που κανείς δεν κατάλαβε γιατί είχε επιστρέψει, όπως και δύο χαμένα στοιχήματα νεαρών παικτών (Τζόρνταν Νουόρα, Σάντρο Μαμουκελασβίλι).

Ενας αποσυντονισμένος Giannis

Παρών και με τρομερό νταμπλ-νταμπλ ο Giannis, εδώ απέναντι στον τριπλό Μπαμ Αντεμπάγιο.

Ναι, με έντονους πόνους στη μέση, που τον κράτησαν έξω από ουσιαστικά τους τρεις πρώτους αγώνες (σ.σ: αποχώρησε στο ξεκίνημα του εναρκτήριου) και που επέμειναν, με αποτέλεσμα και όταν γύρισε, να δέχεται μασαζάκι και περιποίηση σε κάθε τάιμ άουτ και κάθε ευκαιρία.

Ναι, με 38 πόντους και 20 ριμπάουντ στην ήττα-αποκλεισμό 128-126, μένοντας παρά τους πόνους επί 42 λεπτά πάνω στο παρκέ. Αλλά και με 7 λάθη, πάνω απ’ όλα με 13 χαμένες βολές. Συνολικά, 10/23. Oπως και να το δει κανείς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ήταν στα καλύτερά του.

Αλλοι στη θέση του δεν θα έπαιζαν καν, ο ίδιος δεν υπήρχε περίπτωση να απουσιάσει στα παιχνίδια στα οποία κρινόταν μια ολόκληρη χρονιά. Τον πόνο τον νίκησε, το Μαϊάμι όχι. Στο Game 4 φάνηκε να κουράζεται στο δεύτερο ημίχρονο, όταν πήρε λίγες προσπάθειες και βοήθησε κυρίως δημιουργικά, στο Game 5 πειράχτηκε το μυαλό του από την αστοχία στις βολές.

Θυμίζουμε ότι στον θριαμβευτικό προπέρσινο τελικό κόντρα στο Φοίνιξ με την 50άρα του, είχε 17/19! Ενώ όμως ανέβαζε επί τρεις σεζόν το ποσοστό από τη γραμμή, φέτος βούτηξε από το 72% στο 64%. Στην τελική ευθεία, πριν μερικές ώρες, έφτασε να ξεφορτώνεται την μπάλα σαν βόμβα και να την πετάει εκτός αγωνιστικού χώρου, μην τυχόν προλάβουν να του κάνουν φάουλ οι αντίπαλοι.

Προερχόμενος από μία γενικότερα χρονιά ταλαιπωρίας, και με άλλα θεματάκια τραυματισμών, με τον Κρις Μίντλετον επίσης να ψάχνεται μετά τα δικά του ακόμα μεγαλύτερα και να μην έχει την απαιτούμενη σταθερότητα, ο «Greek freak» δεν κατάφερε να φτάσει μακριά την παρέα του.

Aμυνα για κλάματα, φόβος προ της νίκης

Μέχρι και τον Γουές Μάθιους θυμήθηκαν οι Μπακς όταν έφτασαν στο αμήν, αλλά ο Τζίμι Μπάτλερ δεν σταματιόταν με τίποτα.

Στη ρέγκιουλαρ σίζον, που παίζεται συνήθως άμυνα με τα μάτια, οι Μπακς είχαν παθητικό 113,3 πόντων. Στα πλέι οφ που θα ‘πρεπε να μασάνε σίδερα και απέναντι στη χειρότερη επίθεση του ΝΒΑ (109,5 π. έβαζαν οι Χιτ) κατάφεραν με κάποιο τρόπο να δέχονται 124! Δίχως να κρατήσουν ποτέ τους αντιπάλους τους κάτω από τους 119!

Απεριόριστος σεβασμός στον υπερπαίκτη Τζίμι Μπάτλερ των 37,6 πόντων στη σειρά και των 98 στους δύο τελευταίους αγώνες (σ.σ: μόλις έξι φορές στην ιστορία έχουν σημειωθεί περισσότεροι από παίκτη σε διαδοχικούς πλέι οφ), αλλά δεν έκαναν και τα πάντα τα «ελάφια» ώστε να τον περιορίσουν.

Παίκτης μεγάλων αγώνων είναι και ο Ντρου Χόλιντεϊ, φέτος όμως δεν τον… είχε τον Μπάτλερ. Ο Μπουντενχόλζερ επέμεινε κυρίως στο δικό του μαρκάρισμα σχετικά και δεν του βγήκε, ενώ στο ματς της χρονιάς έβγαλε από τη ναφθαλίνη τον Γουές Μάθιους. Επίσης εις μάτην.

Μια και… ξαναπιάσαμε τον «coach Bud», ελέγχεται φυσικά και για την τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας, όταν με ένα απλό σκριν σε επαναφορά δύο δευτερολέπτων αφέθηκε ο Μπάτλερ κάτω από το καλάθι με αντίπαλο τον («λίγο», και σε αυτήν την ποστ σίζον) Γκρέισον Αλεν. Πώς να μην ισοφαρίσει 118-118;

Η πλάκα είναι ότι την προηγούμενη φορά που ένα Νο 8 απέκλεισε ένα Νο 1, πριν έντεκα χρόνια, θύμα ήταν το Σικάγο του ρούκι Μπάτλερ (που είχε παίξει τρία λεπτά στη σειρά) και θύτες οι Σίξερς, με ηγέτη τον Χόλιντεϊ! Εν έτει 2023, η ομάδα του τελευταίου φοβόταν να κερδίσει.

Στο τέταρτο ματς δέχτηκε επιμέρους 30-13 στο τελευταίο εξάλεπτο, στο πέμπτο έχασε διαφορά 16 πόντων στην τέταρτη περίοδο. Η μεγαλύτερη που έχει χαθεί ever στο ίδιο διάστημα σε αγώνα πλέι οφ που κρίνει πρόκριση! Στο τελευταίο 12λεπτο και την παράταση, το Μιλγουόκι είχε 5/25 σουτ…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News