Συνέντευξη Μιχάλης Μιχελάκος: «Το όνειρο του Τρίτωνα συνεχίζεται»

Ο 33χρονος προπονητής της ομάδας που πήρε το εισιτήριο για την Α1 μίλησε στη SportDay για την τρελή πορεία από τη Γ’ ΕΣΚΑ, ανέλυσε το φετινό επίτευγμα και σχολίασε το δύσκολο μέλλον.

Μετά από 44 ολόκληρα χρόνια, ο Τρίτων καμαρώνει και πάλι ως σύλλογος πρώτης κατηγορίας. Ο κάποτε σύλλογος των εφοπλιστών, του Μουρούζη και του Κοντοβουνήσιου, των δύο (τελικών και) δεύτερων θέσεων.

Ενδοξο το παρελθόν, θριαμβευτικό το παρόν, αβέβαιο το μέλλον. Από το 2019 στην Α2 (πλέον Elite League), το καμάρι των Σεπολίων προβιβάστηκε μέσω της νίκης στον ημιτελικό με το Ψυχικό και ο Μιχάλης Μιχελάκος μιλάει και για τους τρεις… χρόνους της ομάδας στη SportDay. Και (μιλάει) επί προσωπικού, φυσικά. Τεχνικός ετών 33, στο τιμόνι από το 2011!

-Πέρυσι πασίγνωστοι και πολύπειροι παίκτες επιπέδου Μαυροκεφαλίδη και Τσόχλα, αλλά άνοδος γιοκ. Αλήθεια, στο φέτος στο ξεκίνημα υπήρχαν παρόμοιες σκέψεις;

«Υπήρχαν, απλώς λειτουργήσαμε διαφορετικά, και με την προσθήκη κάποιων διοικητικών. Εγώ έκανα το recruiting, με γνώμονα να ταιριάζουν οι παίκτες στο προφίλ του συλλόγου και να ανταποκριθούν στην προσδοκία πάλι της ανόδου. Απλώς την περασμένη σεζόν υπήρχε και μια Καρδίτσα με Μπουρούση, με Βεργίνη, με μια δυναμική πόλη από πίσω».

-Δεν υπήρχε δηλαδή φόβητρο φέτος στην κατηγορία.

«Δεν υπήρχε ομάδα να ξεχωρίζει, αν και το Ψυχικό και η Ελευθερούπολη π.χ. έκαναν σημαντικές επενδύσεις. Θες ατυχίες, θες μη δέσιμο κάποιων μονάδων, δεν ήρθε πέρυσι αυτό που θέλαμε. Ακόμα και τότε πάντως, στο τρίτο παιχνίδι με το Ψυχικό χάθηκε ο προβιβασμός».

-Αλλαγή φιλοσοφίας, λοιπόν;

«Ναι, πιο συντηρητικό το μπάτζετ, μερικοί παίκτες εν είδει κορμού σε πρωταγωνιστικό ρόλο, νεαρά παιδιά πλην αυτών των δυο-τριών εξαιρέσεων».

-Του Ντράσκοβιτς και του Πολυτάρχου, που μάλιστα έφυγαν τον Ιανουάριο!

«Εμεινε μονάχα ο Καμπερίδης από τους έμπειρους και επέστρεψε ο Μανόιλοβιτς, που παίζει σε όλες τις περιφερειακές θέσεις και έκανε φοβερή δουλειά. Με την αποχώρηση του Ντράσκοβιτς, που είναι βαρύ σέντερ, διπλασιάστηκε σχεδόν ο χρόνος του Τσάμη, που επίσης ανταποκρίθηκε περίφημα».

-Του Τσάμη με το διπλό δελτίο από τον Ολυμπιακό. Πώς κρίνεις αυτές τις αλλαγές της νέας διοίκησης της ΕΟΚ; Το φάιναλ φορ, τους ξένους…

«Σε γενικές γραμμές βοήθησαν πολύ. Εμείς πιάσαμε και τα μπόνους για τα λεπτά που έπαιξαν οι μικροί. Δηλαδή το να έχουμε ανεβεί κατηγορία και ταυτόχρονα να πάρει ο σύλλογος λεφτά για τη χρησιμοποίηση των νεαρών… Πού να το πεις και να σε πιστέψουν… Εχω ένα ερωτηματικό για τον περιορισμό του χρόνου στους ξένους (σ.σ: 750’ για 15 αγώνες), αλλά το διαχειριστήκαμε κι αυτό μια χαρά. Σημαντική η ύπαρξη δύο ξένων. Αναβαθμίστηκε το πρωτάθλημα, ήρθαμε πιο κοντά στα δεδομένα της Basket League. Τεράστια η αίγλη του φάιναλ φορ, κι ας είναι ψυχοφθόρο».

-Λέγαμε όμως για τη σύνθεση της ομάδας πιο πριν.

«Κουφόπουλος και Μάιερς δημιούργησαν με τον Μανόιλοβιτς δυνατή γραμμή γκαρντ, Καμπερίδης και Τσάμης αλληλοσυμπληρώνονταν στη φροντ λάιν, ενώ παιδιά σαν τους Προίσκο, Ζαραϊδώνη, Πράπα και Τσουργιάννη, ακόμη και τον 18χρονο Μπολδόγλου που ξεκίνησε σε αγώνα φάιναλ φορ και κλήθηκε στην Εθνική Νέων, έδωσαν πολλά και εξυπηρέτησαν το αγωνιστικό πλάνο».

-Το οποίο ήταν;

«Εμφαση στην αθλητικότητα, ικανότητα και στην επίθεση και στην άμυνα. Ως προς την τελευταία, ήμασταν η καλύτερη ομάδα με 70,8 πόντους. Κορυφαίοι και στα ριμπάουντ, πολύ ψηλά σε κλεψίματα και σε παρεμφερείς κατηγορίες. Δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερα αξιόλογο κράμα παικτών».

-Που κράτησαν την ομάδα σταθερά στην κορυφογραμμή.

«Σωστά. Ξεκινήσαμε με 6-0 και δύο σημαντικά «διπλά», όπως και νίκη επί του Ψυχικού. Δεν πτοηθήκαμε από άσχημες ήττες σαν εκείνη από τα Μέγαρα εντός ή από την εβδομάδα της… κρίσης, με τη φυγή του Πολυτάρχου και την ήττα στις λεπτομέρειες από το Μαρούσι, την αλλαγή του ξένου. Κλειδί η επικράτηση μέσα στου Παπάγου, μας άνοιγε η όρεξη όσο παραμέναμε ανταγωνιστικοί απέναντι στον οποιονδήποτε, οι πιο άπειροι παίκτες βοήθησαν ώστε να μη χαθεί το μομέντουμ. Moνάχα από τον Ηρακλή χάσαμε καθαρά. Ακόμα και στο Ιβανώφειο δεν είχαμε τον Ντράσκοβιτς και επιστρέψαμε κάποια στιγμή στο σκορ. Είχαμε μαχητική ψυχή».

Η εσωτερική αλλαγή, το γηπεδικό, η στελέχωση

Στο κλειστό των Λιοσίων οδήγησε τον Τρίτωνα στη νίκη-άνοδο στον ημιτελικό του φάιναλ φορ.

-Πρόκριση στα προημιτελικά με την Ελευθερούπολη, νίκη-άνοδος στον ημιτελικό κόντρα στο Ψυχικό. Με τα 4/4 τρίποντα του Μάιερς.

«Είχε παίξει στη Βουλγαρία και το Κόσοβο, στο δε NCAA στην τρίτη κατηγορία του με το Ορόρα. Βοήθησε κι αυτός πάρα πολύ, ειδικά αφότου τον πήγα στο ‘2’ από το ‘1’. Αποδείχθηκε team player, μα και εκτελεστής όταν έπρεπε. Ανέβηκε παράλληλα ο Κουφόπουλος με την εσωτερική αλλαγή, ενώ τα τρίποντα του Μάιερς στο ξεκίνημα του αγώνα στο φάιναλ φορ δύσκολα τα βάζει παίκτης σε τέτοια ματς».

-Το μεγάλο πρόβλημα πλέον είναι το γηπεδικό. Πού βρισκόμαστε;

«Το Στρέφη ακόμα και χωροταξικά δεν βολεύει το μέσο φίλαθλο, να πάρει το παιδί του και να ‘ρθει. Ούτως ή άλλως είναι πολύ μικρό στη χωρητικότητα. Οι άνθρωποι του συλλόγου κοιτάζουν προς Περιστέρι και άλλες μεριές, είχαμε και την επίσκεψη του κυρίου Μπακογιάννη που μας ευχήθηκε, αλλά ο Δήμος Αθηναίων έχει ελάχιστα κλειστά γήπεδα».

-Αν βρεθεί γήπεδο και ξεπεραστούν τα άλλα προβλήματα, πώς θα γίνει η στελέχωση για την Α1; Προτιμάς 6-7 ξένους ή λιγότερους;

«Για έναν σύλλογο που έχει 44 χρόνια να βρεθεί στην πρώτη κατηγορία, και μόνη της η συμμετοχή συνιστά σπουδαία υπόθεση. Ιστορική υπόθεση, είναι η ανταμοιβή των κόπων μας, όποια ιδιότητα κι αν έχει οποιοσδήποτε στην ομάδα. Είμαστε ακόμα στη φάση του σχεδιασμού του προϋπολογισμού. Προφανώς θα ήθελα να κρατήσω κάποια παιδιά από τη φετινή ομάδα, αν παραμείνω κι εγώ».

-Επί προσωπικού, συνεπώς. Είσαι στο τιμόνι του Τρίτωνα από το 2011, στα 21 σου!

«Φοιτητής ΤΕΦΑΑ, μέσω των καθηγητών μου Αποστολίδη και Ζαχαράκη βρέθηκα στο γυναικείο τμήμα του συλλόγου. Ανέλαβα το ανδρικό Ιανουάριο, στη Γ’ ΕΣΚΑ και στο 2-12. Με 13 συνεχείς νίκες βγήκαμε πέμπτοι από τελευταίοι, ακολούθησαν τέσσερις συναπτές άνοδοι. Στην Α2 ανεβήκαμε το 2019».

-Επιρροές από γνωστούς προπονητές; Πρότυπα;

«Στη δουλειά μας αναγκαστικά υπάρχει αντιγραφή, κοιτάζεις να απορροφήσεις ό,τι μπορείς. Παίρνω ιδέες από πολλούς, είναι ευτύχημα για εμάς του νεαρούς Ελληνες τεχνικούς ότι έχουμε αρκετούς σε τοπ επίπεδο. Η ελληνική προπονητική είναι εξαγώγιμο προϊόν. Δεν αναφέρουμε μονάχα σε Μπαρτζώκα ή Σφαιρόπουλο, δες τι κάνουν έξω ο Μανουσέλης, ο Κουφός, ο Μπρατσιάκος. Το άθλημα αλλάζει ραγδαία, πρέπει οι κεραίες μας να είναι συνεχώς ανοιχτές».

-Τα διοικητικά εύσημα πού τα δίνουμε;

«Φυσικά στον πρόεδρο Απόστολο Λαμπρόπουλο, αλλά και στον Νίκο Παπακώστα, γενικό γραμματέα και ψυχή του συλλόγου. Σημαντικότατη και η συμβολή των Γρηγόρη Αντωνάκη και Βασίλη Μπουργαζά, που έχουν ιδρύσει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο πρωτάθλημα, το basketaki».

-Ευχαριστούμε το καφέ «Κιβωτός» και τον Γιάννη Τζίκα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News