Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός: Ζητείται τριπλή διόρθωση και… Κάναν

Τα τρία πράγματα που απαγορεύεται να επαναληφθούν από τις αναμετρήσεις της ρέγκιουλαρ σίζον, ο Αϊζέια Κάναν που κάτι χρωστάει και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που κάτι πρέπει να θυμηθεί με την Μπαρτσελόνα, η σημασία του… κομπιούτερ Τόμας Γουόκαπ στην εύρυθμη λειτουργία του Ολυμπιακού.

Στην επέτειο του «Παλαέουρ», δηλαδή των 27 ετών από την πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός την συναντά στον πρώτο προημιτελικό της Ευρωλίγκας.

Στη Βαρκελώνη, ελπίζοντας πως θα κάνει ένα τουλάχιστον μπρέικ μέχρι την Παρασκευή και θα φέρει τη σειρά (στο Φάληρο και) στα μέτρα του. Ελπίζει, επίσης, πως τα παθήματά του από τις ήττες της κανονικής περιόδου τού έχουν γίνει παθήματα.

Εν αρχή ην… αυτή η ακριβώς. Η αρχή, το ξεκίνημα των αναμετρήσεών του με την Μπάρτσα, που υπήρξε κάκιστο και τον έκανε εν συνεχεία να τρέχει και να μη φτάνει! Στο 77-68 των Καταλανών στο ΣΕΦ στη 2η αγωνιστική, οι Πειραιώτες βρέθηκαν πίσω 23-11 στο 9’ και 35-20 στο 15’.

Στο επίσης «μπλαουγκράνα» 86-78 του Ιανουαρίου, έχαναν με διψήφια διαφορά ήδη από το έκτο λεπτό (18-7). Στο μεν πρώτο ματς επέστρεψαν, σπαταλώντας ωστόσο τόσο πολλές δυνάμεις που ξέμειναν από δαύτες (δεχόμενοι σερί 14-0 στο τελευταίο τετράλεπτο), στο δε δεύτερο, έχοντας και τότε μείνει στο -15 (69-54), η δική τους αντεπίθεση -για τη μείωση στους τρεις πόντους- ήρθε πολύ αργά.

Δεύτερο SOS, τα τρίποντα. Από τη μία τα ισπανικά 15/26 και 11/25, ήτοι ποσοστό πάνω από 50% συνολικά (και με πάρα πολλά εύστοχα), από την άλλη τα 7/25 και 8/22… Στην αρχή της σεζόν τη ζημιά την είχε κάνει ο σουτέρ ρυθμού Αλεξ Αμπρίνες με 5/7, συνεπικουρούμενος από τον Νικολάς Λαπροβίτολα των 3/5. Αμφότεροι δεν αγωνίστηκαν στον β’ γύρο, με την τρίποντη σκυτάλη να περνάει στα χέρια των Τζαμπάρι Πάρκερ, Νίκολα Κάλινιτς και Τόμας Σατοράνσκι.

Κανένας τους δεν είναι κλασικός σουτέρ, όλοι ευστόχησαν από τρεις φορές! Τέτοιος είναι ο Αϊζέια Κάναν, που κάτι χρωστάει στην Μπάρτσα. Στο πρώτο ματς, πάνω που έβρισκε ρυθμό στην τρίτη περίοδο και ισοφάριζε, χρεώθηκε από τον ενθουσιασμό του με τέταρτο φάουλ και ουσιαστικά τέθηκε νοκ άουτ. Στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» έμεινε 30 λεπτά στο παρκέ, ωστόσο έζησε την πιο άστοχη φετινή βραδιά του από τα 6,75 μ. με 0/4. Είθε να συνεχίσει από κει που το άφησε με τη Φενερμπαχτσέ (5/7).

Ο απαραίτητος Γουόκαπ, ο παράγων Βέσελι

Γουόκαπ με Σατοράνσκι στο ΣΕΦ. Από την απόδοση των δύο πολυσύνθετων… Θωμάδων στην περιφέρεια θα κριθούν πολλά.

Τρίτη σημαντική παράμετρος, οι ασίστ και το εν γένει δημιουργικό παιχνίδι. Αυτό στο οποίο βασίζεται (και αριστεύει συνήθως) το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα, μα που βρήκε τον μάστορά του στα δύο συγκεκριμένα ματς. Η παλιά του ομάδα μοίρασε από 20 τελικές πάσες, η νυν και αγαπημένη του 17 και 14.

Σε συνδυασμό με τον διψήφιο αριθμό λαθών και τις δύο φορές, από 12, η αναλογία ήταν (όχι αρνητική, μα σίγουρα) προβληματική. Ο Τόμας Γουόκαπ, επί παραδείγματι, είχε περισσότερα λάθη από ασίστ (7 για 5) και συνολικό -30 στο ομαδικό +/-. Αριθμοί αχαρακτήριστοι για τον «παίκτη-οικονομία», που τις περισσότερες φορές βλέπει την ομάδα του να μένει πίσω στο σκορ όταν ο ίδιος τραβιέται στον πάγκο…

Ο συναγερμός με τις ενοχλήσεις στη μέση του φαίνεται πως έληξε και από τη δική του παρουσία θα κριθούν πολλά – όπως και από εκείνη του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος των πρόσφατων σούπερ εμφανίσεων στο Βελιγράδι με Παρτίζαν (κυρίως) και Ερυθρό Αστέρα. Η δική του απουσία στην πρώτη αναμέτρηση με τους Καταλανούς είχε παίξει μεγάλο ρόλο στην κόπωση του Γουόκαπ στο δεύτερο ημίχρονο.

Κοινός τόπος στις δύο φετινές κόντρες των ομάδων ως προς το δημιουργικό κομμάτι και οι ασίστ των ψηλών της Μπάρτσα. Ο Γιαν Βέσελι «χτυπάει» στο short roll και έχει την ευχέρεια ρολάροντας προς το καλάθι να σπάσει την μπάλα στην περιφέρεια. Κάπως έτσι ήρθαν οι 3+3 ασίστ του απέναντι στον Ολυμπιακό. Πολλές είναι και οι 5 του ημίψηλου Νίκολα Κάλινιτς. Δαύτος υποδέχεται την μπάλα με πλάτη στον καλάθι (όπως του αρέσει να παίζει) και, όταν έρχεται βοήθεια, την βγάζει έξω.

Καλό θα είναι να βρεθεί και ένας x-factor στο «ερυθρόλευκο» σκοράρισμα, κάτι που έλειψε στη ρέγκιουλαρ σίζον. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ας πούμε, είχε 3/12 σουτ εντός παιδιάς. Μήπως να θυμηθεί τα περσινά, όταν έβαλε στους «μπλαουγκράνα» 8/12 τρίποντα;

Οσο για την τεράστια απουσία της συγκολλητικής ουσίας που ονομάζεται Κώστας Παπανικολάου, η κάλυψη της δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν αναπληρώνεται από έναν παίκτη. Θα δούμε σχήματα με τρεις κοντούς (και τον Ρότζερ Γκριμάου να απαντάει με ψηλό «τριάρι» α λα Κάλινιτς ή Πάρκερ), θα δούμε τον Πίτερς στο «3» σε βαρύ σχήμα, θα δούμε πολλά. Γιατί όχι και αποτελεσματικά, στην πιο… αποτελεσματική έδρα της Ευρωλίγκας. Ρεκόρ 15-2 έχουν στη Βαρκελώνη οι Καταλανοί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News