Παναθηναϊκός: Η ρεβάνς του Οικονόμου για το άστοχο σουτ του 1995

Στις 20 Μαΐου 1999 ο Παναθηναϊκός εξιλεώθηκε για τα πρωταθλήματα απ’ τον Ολυμπιακό νικώντας τον με 62-53 στο ΣΕΦ στον τελευταίο τελικό των πλέι οφ. Ήταν μια προσωπική ρεβάνς για τον Νίκο Οικονόμου, ο οποίος ήταν μοιραίος στο αντίστοιχο ματς του 1995.

Το τρίποντο με το οποίο ο Νίκος Οικονόμου «καθάρισε» τον πέμπτο τελικό του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, στις 20 Μαΐου 1999, είχε διπλή αξία. Τόσο για την ομάδα του, η οποία αποτίναξε την ντροπή για τη συντριβή του ’96 με 73-38 (την παρουσιάσαμε χθες) όσο και για τον ίδιο.

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα νικώντας με 62-53 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σε ένα ματς ιστορικό. Οι «πράσινοι» είχαν σπάσει το σερί των τίτλων του Ολυμπιακού από την προηγούμενη χρονιά, όμως τότε τη ζημιά στους Πειραιώτες είχε κάνει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος τους είχε αποκλείσει στους ημιτελικούς. Ο Παναθηναϊκός επιζητούσε ρεβάνς από τον «αιώνιο» αντίπαλο στους τελικούς και την πήρε το 1999, με την επιβλητική εμφάνιση και νίκη στον πέμπτο τελικό, στην οποία πρωταγωνιστής ήταν ο Οικονόμου.

Ήταν μια μεγάλη βραδιά για τον διεθνή φόργουορντ, τον οποίο «στοίχειωνε» όχι μόνο η 35άρα του 1996, αλλά και η άτυχη στιγμή που είχε στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό του 1995. Τότε που, στο ΣΕΦ και πάλι, αστόχησε σε σουτ τριών πόντων με το σκορ 45-44 εις βάρος του «τριφυλλιού», λίγα δευτερόλεπτα πριν ακουστεί η κόρνα της γραμματείας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν με το σκορ 55-51 υπέρ του Παναθηναϊκού ένα λεπτό και κάτι πριν από τη λήξη, ο Οικονόμου είχε ξανά την ευκαιρία να σουτάρει τρίποντο, δεν δίστασε. Βρήκε τον στόχο, έγραψε το 58-51 και πανηγύρισε έξαλλα, δείχνοντας με τα χέρια του το μυαλό του. Όχι για να δείξει ότι δεν είχε ξεχάσει τι είχε συμβεί το 1995. «Γιατί θα με θυμούνται πάντα», όπως εξήγησε.

Βέβαια, η μοίρα τα ‘φερε έτσι ώστε μόλις ένα χρόνο αργότερα να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό, όπου όμως δεν έμελλε να μακροημερεύσει.

Δύο ακόμα σημεία ήταν καθοριστικά για την έκβαση του τελικού. Πρώτα το σερί 20-0 των «πρασίνων» που τους έφερε 38-29 μπροστά στα μισά της αναμέτρησης κι έπειτα οι πέντε πόντοι του Νάντο Τζεντίλε, οι οποίοι μετέτρεψαν το 51-50 υπέρ του Ολυμπιακού σε 51-55. Το τρίποντο του Οικονόμου έχρισε ουσιαστικά πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό και στα τελευταία δευτερόλεπτα διαμορφώθηκε το τελικό 53-62.

Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα με 19 πόντους, ενώ αναδείχθηκε και ο MVP της χρονιάς για την ομάδα του. Από κοντά ακολουθούσε ο Ντίνο Ράτζα ο οποίος «σκέπαζε» τα καλάθια, ενώ προπονητής ήταν ο Λευτέρης Σούποτιτς, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα θα παραχωρούσε τη θέση του στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η «πράσινη αυτοκρατορία» είχε μόλις εγκαθιδρυθεί και ήταν έτοιμη να κυριαρχήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη και η νίκη της 20ής Μαΐου 1999 στο ΣΕΦ αποδείχθηκε σημείο καμπής.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 20 Μαΐου

2019: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Αυστριακός θρύλος της Formula 1, Νίκι Λάουντα. Στην πλούσια καριέρα του κατέκτησε τρεις φορές τον παγκόσμιο τίτλο (1975, 1977, 1984), πιο πολύ όμως έμεινε στην Ιστορία για το τρομακτικό ατύχημα που είχε την 1η Αυγούστου 1976 στην πίστα του Νιρμπούργκρινγκ και το οποίο λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή. Το μονοθέσιό του τυλίχθηκε στις φλόγες και ο Λάουντα βγήκε από αυτό με βαριά εγκαύματα στο πρόσωπο και σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες, κόντρα όμως στις συστάσεις των γιατρών, επέστρεψε στους αγώνες μόλις σαράντα ημέρες μετά το ατύχημα και έχασε στις λεπτομέρειες τον τίτλο από τον Τζέιμς Χαντ.

2001: Ο Ολυμπιακός γιορτάζει την κατάκτηση του πέμπτου διαδοχικού πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο, στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της σεζόν κόντρα στον Αθηναϊκό (5-0). Ο αρχηγός της ομάδας, Κυριάκος Καραταΐδης, αγωνίζεται για τελευταία φορά με τους «ερυθρόλευκους» και γνωρίζει την αποθέωση από τους οπαδούς τους. Με 363 συμμετοχές παραμένει ο ρέκορντμαν συμμετοχών του Ολυμπιακού στην Α’ Εθνική/Super League.

1998: Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο για πρώτη φορά έπειτα από 32 χρόνια, όταν νικά 1-0 τη Γιουβέντους στον τελικό του Champions League που διεξάγεται στο Άμστερνταμ. Το «χρυσό» γκολ πετυχαίνει ο Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς στο 66′.

1992: Με «κεραυνό» του Ρόναλντ Κούμαν οκτώ λεπτά πριν τη λήξη της παράτασης, η Μπαρτσελόνα νικά με 1-0 τη Σαμπντόρια στον τελικό του Champions League στο «Γουέμπλεϊ» και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

1991: Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπογράφει στον Ολυμπιακό, ύστερα από απουσία ενός έτους από τους πάγκους, μετά την πολυετή θητεία του στον Άρη.

1990: Πεθαίνει από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα Απόλλων-ΑΕΚ στην Ριζούπολη, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης, Μιχάλης Αρκάδης.

1979: Με γκολ που πετυχαίνουν οι Βαμβακούλας (67′), Στ. Παπαδόπουλος (71′) και Κρητικόπουλος (72′) ο Ολυμπιακός ανατρέπει το εις βάρος του 3-1 στη Ρόδο και νικά την ομώνυμη ομάδα με 4-3, διατηρώντας το προβάδισμα ενός βαθμού από τη δεύτερη ΑΕΚ.

1970: Ο Μπόμπι Τσάρλτον σημειώνει το 49ο και τελευταίο γκολ του με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας, στον φιλικό αγώνα με την Κολομβία στην Μπογκοτά. Θα αγωνιστεί και στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού χωρίς να καταφέρει να σκοράρει.

1957: Η ΕΠΟ τιμωρεί τον Εθνικό Πειραιώς με ετήσιο αποκλεισμό από κάθε αγώνα, με την κατηγορία ότι λειτουργεί ως επαγγελματικό σωματείο. Τον Απρίλιο ο πρόεδρος των «κυανόλευκων», Δημήτρης Καρέλλας, είχε φέρει για φιλικούς αγώνες την ομάδα των διεθνών Ούγγρων προσφύγων, Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κότσις και Γκιούλα Γκρόσιτς, ενώ είχε συμφωνήσει τη μεταγραφή πέντε λιγότερο γνωστών συμπατριωτών τους (Γκαραμβόλγκι, Σάμπο, Τζάμποκι, Τσόλνοκ, Σάγκι). Η κίνηση αυτή δεν άρεσε στους εκπροσώπους του ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) και την ΕΠΟ και ο Εθνικός τιμωρήθηκε, χάνοντας τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή.

1951: Ο Ολυμπιακός νικά με 4-1 τον Ηρακλή στο «Γ. Καραϊσκάκης» και στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας για όγδοη φορά στην ιστορία του.

1900: Αρχίζουν στο Παρίσι οι εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης που διαρκούν πέντε μήνες, έως τις 28 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών διεξάγονται οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους παίρνουν μέρος 1.319 αθλητές και 11 αθλήτριες από 22 χώρες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News