Ολυμπιακός: Το ιστορικό triple crown του 1997

Στις 21 Μαΐου 1997 ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έκανε το Triple Crown στο μπάσκετ, αφού μετά την Ευρωλίγκα και το Κύπελλο Ελλάδας, κατέκτησε και τον τίτλο της Α1.

Όταν ο Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε από τον Ολυμπιακό, το καλοκαίρι του 1996, ύστερα από την κατάκτηση τεσσάρων συνεχόμενων πρωταθλημάτων, πολλοί πίστεψαν ότι η εποχή της κυριαρχίας του στο ελληνικό μπάσκετ θα έφτανε στο τέλος της.

Βέβαια, με διάδοχο στην τεχνική ηγεσία τον καταξιωμένο Ντούσαν Ίβκοβιτς και τον βασικό κορμό να μένει ίδιος, δεν ήταν τόσο απλό πράγμα για τον βασικό του αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό, αλλά και την ΑΕΚ που επιχειρούσε κι αυτή άνοιγμα στο μπάσκετ (προσλαμβάνοντας τον Ιωαννίδη στην τεχνική ηγεσία) να τον ρίξουν από την κορυφή. Κάτι που αποδείχθηκε και στην πράξη.

Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε τον Απρίλιο του 1997 πρωταθλητής Ευρώπης, συντρίβοντας στον τελικό την Μπαρτσελόνα με 73-58, αφού νωρίτερα είχε ήδη κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας (με δύσκολη νίκη επί του Απόλλωνα Πατρών με 80-78 στον τελικό). Και στις 21 Μαΐου 1997 έκανε το «τριπλ κράουν» κατακτώντας και το πρωτάθλημα της Α1.

Ο Παναθηναϊκός είχε αποκλειστεί απρόσμενα από τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά (!) των πλέι οφ κι έτσι η ΑΕΚ του «Ξανθού» φάνταζε ως η μόνη ομάδα που θα μπορούσε να σταματήσει τον Ολυμπιακό. Ενισχυμένη με καλούς ξένους, όπως οι Ιταλοί Κλαούντιο Κολντεμπέλα, Στέφανο Ατρούια και ο Δανός Μίκαελ Λάρσεν, μαζί με τους ταλαντούχους συμπατριώτες μας Νίκο Χατζή και Μιχάλη Κακιούζη, η Ένωση πάλεψε και τους τρεις πρώτους τελικούς, οι οποίοι όμως έληξαν όλοι με νίκες του εκάστοτε γηπεδούχου. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν 2-1 στις νίκες πριν από τον τέταρτο τελικό στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ο οποίος έμελλε να είναι και ο τελευταίος.

Οι παίκτες του Ίβκοβιτς μπήκαν στο παρκέ αποφασισμένοι να πάρουν την τρίτη νίκη και τα κατάφεραν σχετικά εύκολα, όπως μαρτυρά και το τελικό 68-53. Με κορυφαίο τον Ντράγκαν Τάρλατς, ο οποίος πέτυχε 16 πόντους και μάζεψε 9 ριμπάουντ και πολύ καλούς τούς Ντέιβιντ Ρίβερς (14 π.) και Παναγιώτη Φασούλα (12 π., 9 ριμπ.) ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής στην έδρα της αντιπάλου του, αλλά δεν σήκωσε το τρόπαιο.

Για λόγους ασφαλείας, μια και τα αντικείμενα από τους οπαδούς της ΑΕΚ έπεφταν βροχή, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί εκείνη την ώρα η απονομή. Στα 27 χρόνια που ακολούθησαν, ο Παναθηναϊκός έκανε το «triple crown» δύο φορές, το 2007 και το 2009. Φέτος, ο Ολυμπιακός έχει ήδη κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας κι έχει πιθανότητες να το επαναλάβει.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 21 Μαΐου

2023: Με καλάθι του Σέρχιο Γιουλ τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, η Ρεάλ Μαδρίτης νικά τον Ολυμπιακό με 79-78 στον τελικό του Final-4 του Κάουνας και κατακτά την Ευρωλίγκα για εντέκατη φορά στην ιστορία της.

2021: Ο Απόστολος Χρήστου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, με χρόνο 52.97.

2006: Η Αναστασία Κωστάκη γίνεται η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που αγωνίζεται σε επίσημο αγώνα του γυναικείου ΝΒΑ με τη φανέλα των Χιούστον Κόμετς.

2005: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο για 21η φορά στην ιστορία του, όταν νικά με 3-0 τον Άρη στον τελικό που διεξάγεται στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας.

2003: Με γκολ του Βραζιλιάνου Ντερλέι στο 115′, η Πόρτο νικά με 3-2 τη Σέλτικ στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στη Σεβίλλη και κατακτά τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο μετά το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1987. Προπονητής των «Δράκων» είναι ανερχόμενος Ζοζέ Μουρίνιο.

2000: Ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει τον τίτλο του πρωταθλητή στο ποδόσφαιρο για τέταρτη διαδοχική σεζόν, όταν νικά 1-0 στην Ξάνθη με αυτογκόλ του Καρτάλη. Πρόκειται για την πρώτη χρονιά της «μετά Μπάγεβιτς» εποχής και τελειώνει με προπονητή τον Γιάννη Ματζουράκη, ο οποίος έχει αναλάβει απ’ τον Απρίλιο την τεχνική ηγεσία αντί του Ιταλού, Αλμπέρτο Μπιγκόν.

1997: Η Σάλκε κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ νικώντας με 4-1 στα πέναλτι την Ίντερ στον δεύτερο τελικό στο «Τζουζέπε Μεάτσα». Οι Μιλανέζοι επικρατούν με 1-0 στη ρεβάνς και ισοφαρίζουν το σκορ του πρώτου αγώνα στο Γκελζενκίρχεν και στην ψυχοφθόρα διαδικασία ήρωας αναδεικνύεται ο τερματοφύλακας, Γενς Λέμαν, ο οποίος αποκρούει την εκτέλεση του Ιβάν Ζαμοράνο.

1990: Ο Άρης συντρίβει τον ΠΑΟΚ με 75-62 στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ με 35 πόντους του Νίκου Γκάλη και κάνει το νταμπλ για τέταρτη διαδοχική χρονιά.

1980: Ο Ηρακλής προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας χάρη στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ, στη ρεβάνς του Καυτανζογλείου (είχε νικήσει 1-0 στο πρώτο ματς στην Τούμπα). Ωστόσο, η αποκάλυψη της απόπειρας δωροδοκίας του αμυντικού του «Δικεφάλου», Φιλώτα Πέλλιου, τον φέρνει αντιμέτωπο με την ποινή του υποβιβασμού.

1975: Η Γκλάντμπαχ του Χάνες Βαϊσβάιλερ κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ συντρίβοντας με 5-1 την Τβέντε στο Ένσεντε (0-0 ο πρώτος αγώνας στη Γερμανία). Τρία γκολ πετυχαίνει ο Γιουπ Χάινκες (9′, 50′, 60′) και δύο ο Άλαν Σίμονσεν (2′, 86′ πέν.).

1971: Η Τσέλσι κατακτά στο Καραϊσκάκη το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης νικώντας στον επαναληπτικό τελικό τη Ρεάλ με 2-1.

1969: Η Σλόβαν Μπρατισλάβας κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας με 3-2 την Μπαρτσελόνα στον τελικό της Βασιλείας.

1927: Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ προσγειώνεται στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση χωρίς κανένα σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην ιστορία, με το μονοκινητήριο «Spirit of St. Louis». Είχε ξεκινήσει την προηγούμενη ημέρα από την Νέα Υόρκη.

1904: Ο Γάλλος δημοσιογράφος Ρομπέρ Γκερέν πείθει τους εκπροσώπους της Γαλλίας και άλλων επτά χωρών (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία) να ιδρύσουν τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News