Παρίσι 2024, Εθνική Μπάσκετ: Ο... Ολυμπιακός έλεγχος των 12 του Σπανούλη
Οι διεθνείς που βγήκαν μπροστά στη Λιλ και το Παρίσι, εκείνοι που έμειναν ένα «κλικ» κάτω από όσο περιμέναμε και εκείνοι που έμειναν απρόσμενα (;) πίσω στο ροτέισιον, ενόσω προχωρούσε το τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το ταξίδι της Εθνικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε στο Παρίσι, στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Με την πορεία να έχει ξεκινήσει νωρίς το καλοκαίρι, αμέσως μετά τη λήξη των τελικών της Basket League και να περιλαμβάνει Προολυμπιακό τουρνουά, δεν μπορείς να πεις ότι δεν ήταν αυτή επιτυχημένη.
Για πολλοστή φορά όμως, το βήμα παραπάνω δεν έγινε. Και στην τέταρτη παρουσία της σε τελική φάση, αποκλείστηκε στον προημιτελικό. Τώρα, μάλιστα, θα καταταγεί πιο χαμηλά από την πέμπτη θέση των προηγούμενων φορών. Δίχως τους Κωστήδες Σλούκα και Αντετοκούνμπο, δίχως και τον Θανάση, αλλά και τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Νίκο Ρογκαβόπουλο, οι λύσεις ήταν περιορισμένες στα χέρια του Βασίλη Σπανούλη. Ιδού τι έκαναν στο «Πιέρ Μορουά» και στο «Μπερσί» οι δώδεκα «στρατιώτες» του…
Στο ύψος τους
Πρώτος και καλύτερος, φυσικά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έδειξε… εξωγήινος, όπως στο Προολυμπιακό του Φαλήρου, μα και οι αντίπαλοι ήταν πολύ ανώτεροι – χώρια που ακριβώς εξαιτίας της αυξημένης δυσκολίας, η μπάλα πήγαινε συχνότερα (και μακριά από το καλάθι) πάνω του.
Ακόμα κι αν έφτανε ξεθεωμένος στο τέλος των αγώνων, ο «Greek freak» είχε μέσους όρους 25,8 πόντων, 6,3 ριμπάουντ και 3,5 ασίστ, για 2,8 λάθη. Πρώτος σκόρερ του τουρνουά (σε μ. ό.), με το φανταστικό 74% στα δίποντα, δεν απείλησε (και σωστά) από μακριά, έχοντας συνολικά 1/6 σουτ τριών πόντων. Ανεκτό το 67% στις βολές του.
Αν και συνήθως με την Εθνική τα μακρινά σουτ… δεν του μπαίνουν, ο Κώστας Παπανικολάου τα έβαλε και αυτά στη Γαλλία. Είχε 40% από τα 6,75 μ. ο ευστοχότερος Ελληνας διεθνής για τρεις. Τη μεγαλύτερη δουλειά την έκανε αμυντικά. Ακόμα και κόντρα στην Αυστραλία, που είχε 0/6 σουτ, ήταν φανταστικός στο μαρκάρισμα του Τζος Γκίντι. Κρατώντας κι εκείνον δίχως καλάθι στο πρώτο μέρος… Με 9,3 πόντους και 5,8 ριμπάουντ, είχε μέση αξιολόγηση 13 μονάδων. Ητοι, ακολούθησε τον Giannis.
Από κοντά ο Βασίλης Τολιόπουλος, παρ’ ότι ρούκι σε μεγάλη διοργάνωση με τους Ανδρες. Ηταν ο μοναδικός Ελληνας παίκτης πλην Αντετοκούνμπο που ξεπέρασε τους 10 πόντους μέσο όρο (10,8) και ειδικά απέναντι στην Ισπανία τρέλανε κόσμο με τα 4/4 τρίποντά του στο τέλος της τρίτης και την έναρξη της τέταρτης περιόδου. Συνολικά δεν σούταρε πολύ καλά (7/21 τρ.), οι αντίπαλοι τον σημάδεψαν στην άμυνα, εντούτοις τη δουλειά του την έκανε και με το παραπάνω.
Μπορούσαν και καλύτερα
Οσο λειτουργικό αποδείχθηκε το περιφερειακό δίδυμο των Νικ Καλάθη και Τόμας Γουόκαπ στο Προολυμπιακού τουρνουά, άλλο τόσο δυσλειτουργικό φάνηκε στη Γαλλία. Ο πρώτος έπεσε από τις 10,5 ασίστ στις 6 και δη στις δύο κόντρα στη Γερμανία. Πρέπει να του πιστώσουμε ωστόσο ότι έπαιξε μετά το δεύτερο ματς και με οξείς πόντους στα πλευρά. Βοήθησε σχεδόν σε κάθε αγώνα και με τα εύστοχα τρίποντά του στο ξεκίνημά του, αλλά δεν είχε την απαιτούμενη συνέχεια.
Ο δε νατουραλιζέ Αμερικανός, στον δύσκολο ρόλο ουσιαστικά του σούτινγκ γκαρντ (όχι του βασικού ball handler τέλος πάντων, όταν ήταν μέσα κι ο Νικ) είχε 10 πόντους με 38% στα τρίποντα. Εδινε και 3,5 τελικές πάσες για ένα μόλις λάθος, κοινώς πέρασε πάνω από τη βάση. Ηταν και ο μοναδικός που έδωσε βοήθεια στον Γιάννη στο δεύτερο μέρος απέναντι στη Γερμανία, ευστοχώντας σε δύο κολλητά σουτ τριών πόντων.
Με εκλάμψεις ο Ντίνος Μήτογλου. Τον βοήθησε -και βοήθησε κι ο ίδιος περισσότερο το σύνολο- η προώθησή του στο βασικό σχήμα στα δύο τελευταία ματς, ανεβαίνοντας από τους 4,5 στους 9,5 πόντους. Μάζεψε και 12 συνολικά ριμπάουντ κόντρα σε Αυστραλία και Γερμανία, μα στον προημιτελικό έμεινε άποντος μετά τα τρία γρήγορα καλάθια του. Ο συμπαίκτης του και στον Παναθηναϊκό AKTOR, Πάνος Καλαϊτζάκης, πρόσφερε αντιθέτως πολλά στην πρεμιέρα, με τον Καναδά. Εβγαλε κάποιες άμυνες και στα υπόλοιπα παιχνίδια, στα οποία περιορίστηκε σε μονοψήφιο αριθμό λεπτών, μα δεν του περίσσεψαν προσπάθεις. Είχε 0/2 τρίποντα και 1/2 βολές…
Μην τους είδατε;
Στον τελικό του Προολυμπιακού με την Κροατία, ο Γιώργος Παπαγιάννης σημείωσε 19 πόντους με 5/8 τρίποντα και συνολικά 7/10 σουτ. Στις τέσσερις παρουσίες του στη Γαλλία, είχε 10 (συνολικά!) με 4/14 εντός παιδιάς. Εύλογα έχασε τη θέση του στη βασική πεντάδα μετά τον δεύτερο αγώνα, βοηθώντας απλώς αμυντικά για μερικά λεπτά απέναντι στους «μπούμερς» και τη «μάνσαφτ». Ηταν σταθερά αρνητικός και στο ομαδικό +/-, καταγράφοντας εν τέλει -36.
Στο ροτέισιον δεν υποβαθμίστηκε απλώς, μα σχεδόν εξαφανίστηκε μετά τα δικά του 2/12 τρίποντα κόντρα σε Καναδούς και Ισπανούς ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Τον είχαμε συνηθίσει να μεταμορφώνεται προς το καλύτερο με την Εθνική, εντούτοις έμεινε στα ρηχά αυτό το θέρος. Ηταν DNP με τους Αυστραλούς, μπήκε όταν όλα είχαν κριθεί με τους Γερμανούς. Πρόπερσι, στην ήττα μας 107-896 από δαύτους στο Ευρωμπάσκετ, είχε 4/4 σουτ από τα 6,75 μ. και 18 πόντους…
Με σημαντικό ρόλο σε αρκετά παιχνίδια στο ΣΕΦ και ακόμα μεγαλύτερο στα φιλικά, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ίδρωσε μόλις 15 λεπτά στα γαλλικά γήπεδα. Ουσιαστικά μόνο κόντρα στην Αυστραλία τον είδαμε ικανό χρόνο (για 9’), όταν πρόλαβε να ευστοχήσει και σε ένα κρίσιμο στην οικονομία του αγώνα τρίποντο. Στο ίδιο ματς μπήκε για ένα σκάρτο δίλεπτο ο Δημήτρης Μωραΐτης, ενώ ο (έτερος πρώην παίκτης του Σπανούλη στο Περιστέρι) Νίκος Χουγκάζ δεν πάτησε ποτέ παρκέ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιώργος Χελάκης: Oπως το 'πε ο Παπανικολάου - Αρχή για κάτι καινούργιο!
- Ελλάδα-Γερμανία: Τα «κλειδιά» της Εθνικής για μια γλυκιά... εκδίκηση!
- Νίκος Γκάλης: Τα συγχαρητήρια για την πρόκριση και η επέτειος απόσυρσης της φανέλας του
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ