Νίκος Γκάλης: Η υπογραφή στον Άρη και το «αντίο» στο μπάσκετ με διαφορά 16 χρόνων
Αν θα έπρεπε ντε και καλά να καθιερώσουμε τον εορτασμό της «ημέρας του Νίκου Γκάλη», αυτή θα ήταν ασυζητητί η 29η Σεπτεμβρίου. Σαν σήμερα το 1979 ο μεγάλος άσος υπέγραψε τον Άρη και την ίδια μέρα το 1995 ανακοίνωσε το αμετάκλητο τέλος της καριέρας του.
Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Σεπτεμβρίου 1979 όταν ο Νίκος Γκάλης υπέγραψε το συμβόλαιό του στον Άρη. Και ήταν πάλι 29 Σεπτεμβρίου, αλλά του 1995, όταν ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή του από τη δράση!
Σ’ αυτά τα δεκαέξι χρόνια περικλείονται μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ. Η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987, η καθιέρωση του Άρη ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, αλλά και η άνοδος του επιπέδου του εγχώριου πρωταθλήματος, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον νεαρό με την αφάνα, για τον οποίο τόσα πολλά είχαν ήδη γραφτεί στον Τύπο.
Τα γραφόμενα για τον Γκάλη βασίζονταν σε διηγήσεις του Ντέιβιντ Στεργάκου, του νατουραλιζέ πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού, ο οποίος γνώριζε καλά τον Γκάλη από την Αμερική και είχε προτείνει στη διοίκηση της ομάδας του να τον αποκτήσει. Ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και ο Ολυμπιακός, όμως ο Άρης βγήκε νικητής στη μεγάλη μάχη.
Ο έφορος των «κιτρίνων», Γιώργος Τσιλιγκαρίδης, έπεισε τους γονείς του ομογενή άσου να προτιμήσουν την πρόταση της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός ότι ο Άρης είχε αναδειχθε’ί πρωταθλητής Ελλάδας το 1979, έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του στην επιλογή του Γκαλη.
Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται μία από τις πιο όμορφες ιστορίες του ελληνικού αθλητισμού. Έτσι άρχισε να μεγαλώνει και το μπάσκετ, το οποίο δεν ήταν ανύπαρκτο στη χώρα μας πριν την έλευση του «Γκάνγκστερ», όπως πολλοί επιμένουν να ισχυρίζονται.
Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα, στις 28 Σεπτεμβρίου 1979, η Εθνική μας είχε νικήσει την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία μες στο σπίτι της, στον τελικό των Μεσογειακών Αγώνων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε σημειώσει κι άλλες διακρίσεις, ενώ σε συλλογικό επίπεδο υπήρχε μέχρι και ευρωπαϊκή κούπα, από την ΑΕΚ το 1968.
Τι άλλαξε, λοιπόν, ο Γκάλης; Τη νοοτροπία όλων των Ελλήνων αθλητών. Για να φτάσεις στην κορυφή δεν αρκεί μόνο το ταλέντο. Πρέπει να δουλεύεις σκληρά και να έχεις δυνατό χαρακτήρα. Ο Γκάλης εκτός από χαρισματικός, ήταν και ψυχρός επαγγελματίας. Γι’ αυτό ξεχώρισε αμέσως, κάνοντας μια ολόκληρη γενιά αθλητών (όχι μόνο καλαθοσφαιριστών) να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Το οριστικό τέλος της τεράστιας καριέρας
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους της τεράστιας καριέρας του Γκάλη. Ήταν μια στιγμή για την οποία είχαμε προετοιμαστεί από τον Οκτώβριο του 1994, όταν ο κορυφαίος άσος αποχώρησε εκνευρισμένος από το κλειστό του Μετς, επειδή ο Κώστας Πολίτης δεν τον είχε συμπεριλάβει στην αρχική πεντάδα του Παναθηναϊκού κόντρα στους Αμπελόκηπους.
Ο Γκάλης δεν άλλαξε γνώμη ούτε λίγο καιρό αργότερα, όταν ο Πολίτης αποχώρησε από τον πάγκο των «πρασίνων». Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έκανε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει, χωρίς αποτέλεσμα, και προχώρησε στην τετράμηνη διακοπή του συμβολαίου του. Λύση δεν έμελλε να βρεθεί μέχρι το τέλος της σεζόν, οπότε και γίνεται κουβέντα για ανανέωση της συνεργασίας, που πέφτει στο κενό λόγω χάσματος στο οικονομικό.
Η ΑΕΚ και ο Άρης εκδηλώνουν φιλολογικό ενδιαφέρον, όμως ο 38χρονος πλέον άσος δεν δείχνει να έχει διάθεση να επιστρέψει στο μπάσκετ. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1995, λίγες μέρες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από εκείνο το πικρό απόγευμα στο Μετς, συντάσσει την αποχαιρετιστήρια επιστολή, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Μέχρι και σήμερα έκανα υπομονή περιμένοντας μία κίνηση. Είμαι εγωιστής, αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι κι αυτή τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και ότι δεν ανήκω σε κανέναν. Γιατί έχω λόγο και τιμή. Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος. Με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες.
Ευχαριστώ όλους τους ανώνυμους φιλάθλους για την αγάπη που μου έδειξαν. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιους πίκρανα. Τη ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος που αρχίζει αύριο κάνοντας μια ευχή: Να μη ξεχνάμε όλοι ότι το μπάσκετ είναι παιχνίδι και ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Νίκος Γκάλης, 29/9/1995».
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 29 Σεπτεμβρίου
2019: Με άλμα στα 4.85 μ. η Κατερίνα Στεφανίδη κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Ντόχα.
2014: Ο 47χρονος φίλαθλος του Εθνικού, Κώστας Κατσούλης, υποκύπτει ύστερα από μάχη δεκαπέντε ημερών στη ΜΕΘ στα βαριά τραύματα που του είχαν προκαλέσει οπαδοί του Ηροδότου, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης των ομάδων τους στη Νέα Αλικαρνασσό, για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ανακοινώνει την αναβολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας στα ομαδικά σπορ για το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, ως φόρο τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου φιλάθλου.
1988: Η Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (21.34). Λίγες ώρες νωρίτερα, η Αμερικανίδα σπρίντερ είχε σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ και στον ημιτελικό (21.56).
1981: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Μπιλ Σάνκλι, ο προπονητής ο οποίος μετέτρεψε τη Λίβερπουλ από κομπάρσο του αγγλικού πρωταθλήματος σε πρωταγωνίστρια, κατά τη θητεία του στην τεχνική της ηγεσία (1959-74).
1976: Με εύστοχο πέναλτι του Τάσου Κωνσταντίνου ένα λεπτό πριν τη λήξη της παράτασης, η ΑΕΚ μειώνει σε 2-1 το σκορ της ρεβάνς με την Ντινάμο Μόσχας και προκρίνεται στον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
1971: Η ΑΕΚ νικά με 3-2 την Ίντερ στη ρεβάνς του 1ου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά δεν παίρνει την πρόκριση αφού είχε ηττηθεί με 4-1 στο Μιλάνο.
1963: Ο Παναθηναϊκός νικά την ΑΕΚ με 5-4 στο πιο πλούσιο σε γκολ ντέρμπι στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Η Ένωση προηγείται με 2-0 και 3-1 στο πρώτο ημίχρονο, όμως οι «πράσινοι» πραγματοποιούν αντεπίθεση διαρκείας και πρωταγωνιστή τον Μίμη Δομάζο (δύο γκολ στο 14′ και το 44′) καταφέρνουν να προηγηθούν με 5-3 στο 58′.
1937: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Ρέι Γιούρι, ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 1900 έως και το 1908, είχε κατακτήσει οκτώ χρυσά μετάλλια στα άλματα χωρίς φόρα (μήκος, ύψος και τριπλούν).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»