Παναθηναϊκός - Σαν σήμερα: Η πρώτη πρόκριση στην τετράδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Το πρώτο σημάδι για τον μετέπειτα «επτάστερο» Παναθηναϊκό του ευρωπαϊκού μπάσκετ ήρθε πολύ παλιά. Στις 17 Φεβρουαρίου 1972, όταν οι «πράσινοι» προκρίθηκαν για πρώτη φορά στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προμήνυμα γι’ αυτό που θα ακολουθούσε πολλά χρόνια αργότερα, η πρόκριση του Παναθηναϊκού στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του μπάσκετ, στις 17 Φεβρουαρίου 1972.
Η μεγάλη ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Κώστας Μουρούζης έκανε την υπέρβαση στην Τσεχοσλοβακία, με την… ισοπαλία που απέσπασε από τη Σλάβια Πράγας (74-74), με τον Απόστολο Κόντο να πετυχαίνει 23 πόντους. Παράταση δεν παίχτηκε, όχι όμως επειδή η διοργάνωση βρισκόταν στη νοκ άουτ φάση με διπλούς αγώνες. Η προημιτελική φάση περιλάμβανε δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων, που διεξάγονταν με ένα περίεργο σύστημα για να αναδείξουν τους δύο πρώτους που θα προκρίνονταν στα ημιτελικά.
Κάθε αγώνας, λοιπόν, δεν μετρούσε ως αυτόνομος στη βαθμολογία. Ο νικητής κάθε ζεύγους προέκυπτε απ’ το συνολικό αποτέλεσμα των αναμετρήσεων και στις δύο έδρες! Κι ο Παναθηναϊκός που είχε νικήσει τη Σλάβια στην Αθήνα με το ευρύ 99-73 στις 10 Φεβρουαρίου, θα έπαιρνε τους βαθμούς της νίκης ακόμα κι αν είχε ηττηθεί με 25 πόντους διαφορά στην Πράγα!
Προσέξτε όμως. Στις ισοβαθμίες μετρούσε το συνολικό goal average. Οι «πράσινοι», λοιπόν, δεν είχαν περιθώριο να χάσουν από τους Τσεχοσλοβάκους με διαφορά μεγαλύτερη των τριών πόντων στη ρεβάνς, αφού είχαν ήδη «ήττες» από την πανίσχυρη Γιουγκοπλάστικα και τη βελγική Λιρ. Και πόνταραν μόνο στην τριπλή ισοβαθμία στη δεύτερη θέση για να πάρουν το εισιτήριο.
Αυτό ακριβώς συνέβη. Η Γιουγκοπλάστικα ηττήθηκε μόνο με 91-79 στην Αμβέρσα και χρέωσε με «ήττα» τη Λιρ, μια και την είχε με 92-67 στο Σπλιτ. Οι Βέλγοι έμειναν μόνο με τη «νίκη» που είχαν πετύχει στο ζεύγος των αγώνων με τον Παναθηναϊκό, η Σλάβια με εκείνη επί της Λιρ και στην τριπλή ισοβαθμία βγήκε κερδισμένη η ελληνική ομάδα.
Τα αστέρια της ομάδας
Εκτός από τον Κόντο, ο οποίος είχε αναλάβει τον ηγετικό ρόλο που είχε ο Γιώργος Κολοκυθάς (ανήκε στην ομάδα, αλλά έλειψε από εκείνα τα καθοριστικά ευρωπαϊκά παιχνίδια) ο Παναθηναϊκός διέθετε τότε κι άλλα αστέρια πρώτης γραμμής. Ο ομογενής γκαρντ, Χρήστος Κέφαλος και οι διεθνείς Έλληνες άσοι, Χρήστος Ιορδανίδης, Θανάσης Πέππας και Ανδρέας Χαϊκάλης συνέθεταν μια πολύ ισχυρή πεντάδα για το ελληνικό πρωτάθλημα.
Στα ευρωπαϊκά ματς ενίσχυε τους «πράσινους» και ο Αμερικανός Γουίλι Κέρκλαντ, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στις εγχώριες διοργανώσεις (δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή ξένων παικτών). Στο παιχνίδι της Πράγας πέτυχε 15 πόντους και ήταν ο τρίτος σκόρερ των «πράσινων» πίσω από τον Ιορδανίδη (18 π.). Πολύτιμες βοήθειες πρόσφερε κάτω απ’ τα καλάθια και ο Πέππας (14 π.) ενώ δεν ήταν αμελητέα η συνεισφορά του Κέφαλου (8 π.).
Ο Μουρούζης δεν έκανε καμία αλλαγή κατά τη διάρκεια του 40λέπτου – κάτι που δεν ήταν σπάνιο στο μπάσκετ εκείνη την εποχή. Έτσι, ο Παναθηναϊκός πέτυχε τον στόχο του κι έγινε η δεύτερη ελληνική ομάδα που έφτασε στους «4» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ύστερα από την ΑΕΚ της σεζόν 1965-66.
Η πανίσχυρη Ίνις Βαρέζε αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στον διπλό ημιτελικό. Στο πρώτο ματς στην Ιταλία νίκησε με 69-55, με τον Παναθηναϊκό όμως να έχει παράπονα απ’ τη διαιτησία σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις στον ελληνικό Τύπο. Στη ρεβάνς του «Τάφου του Ινδού» ο Κόντος κι η παρέα του πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις για την ανατροπή, αλλά νίκησαν μόνο με 8 πόντους διαφορά (78-70) κι έφυγαν απ’ τη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά.
Η Βαρέζε κατέκτησε και το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό τη Γιουγκοπλάστικα με 70-69, αλλά κι ο Παναθηναϊκός είχε κάνει αισθητή την παρουσία του. Ο πρώτος «σπόρος» για να ανθίσει το τμήμα μπάσκετ του μεγάλου αθηναϊκού συλλόγου, είχε πέσει.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 17 Φεβρουαρίου
2021: Η Βούλα Παπαχρήστου βελτιώνει το ατομικό της ρεκόρ στο τριπλούν με άλμα στα 14,60 μ.
2019: Η ΑΕΚ κατακτά το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο μπάσκετ με τη νίκη της επί της Φλαμένγκο με 86-70 στον τελικό της διοργάνωσης στο Ρίο.
2019: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 38 πόντους στο All Star Game του ΝΒΑ που διεξάγεται στη Σάρλοτ, παρα το γεγονός ότι η Team Giannis γνωρίζει την ήττα με 178-164 από την Team LeBron. Ο Έλληνας άσος έχει ακόμα 11 ριμπάουντ και πέντε ασίστ στο ματς.
2018: Τα 13 μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες φτάνει η 38χρονη Μάριτ Μπιόργκεν όταν κατακτά με τη Νορβηγία το χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4×5 χλμ. του βορινού σκι στην Πιονγκτσανγκ.
2012: Ληστές εισβάλλουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και αφαιρούν 65 εκθέματα. Ανάμεσα σε αυτά και ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα της Μυκηναϊκής εποχής που φέρει παράσταση ταυροκαθαψίων και ένα χάλκινο ειδώλιο δρομέα.
2005: Ο παλαίμαχος Αργεντινός ποδοσφαιριστής, Ομάρ Σιβόρι, χάνει την μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 69 χρόνων. Ο Σιβόρι είχε αρχίσει την καριέρα του στη Ρίβερ Πλέιτ το 1954 και μετά από λίγα χρόνια μεταγράφηκε στην Γιουβέντους με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1958, 1960, 1961) και δύο κύπελλα Ιταλίας (1959, 1960). Το 1961 κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα» και το 1965 μεταγράφηκε στη Νάπολι.
1999: Η Σούζαν Ο’Νιλ από την Αυστραλία σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα πεταλούδα σε 25άρα πισίνα με 2:05.37 στο Μάλμε της Σουηδίας και καταρρίπτει το 2:05.65 της Αμερικανίδας, Μέρι Μίγκερ, που είχε αντέξει δεκαοχτώ χρόνια.
1999: Ο Νίκος Πολυχρονόπουλος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων του γαλλικού μπιλιάρδου που φιλοξενείται στη Μούρθια της Ισπανίας.
1992: Η 39χρονη Ραΐσα Σμετάνινα γίνεται η πρώτη αθλήτρια που ανεβαίνει στο βάθρο σε πέντε συνεχόμενες διοργανώσεις Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όταν κατακτά στην Αλμπερτβίλ το χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 20 χλμ του σκι ανώμαλου δρόμου με την Ενωμένη Ομάδα (την οποία απάρτιζαν οι αθλητές και αθλήτριες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης).
1980: Με γκολ του Παναγιώτη Λαμπρινού ο Εθνικός νικά με 1-0 τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και πιάνει στην 1η θέση της βαθμολογίας τον Άρη, με την ολοκλήρωση της 21ης αγωνιστικής.
1974: Ο συνωστισμός που προκαλείται στο στάδιο της Ζάμαλεκ στο Κάιρο, πριν από τον φιλικό αγώνα της Ζάμαλεκ με την Ντούκλα Πράγας, προκαλεί την κατάρρευση ενός τοίχου και όδηγεί στον θάνατο 48 (σύμφωνα με άλλες πηγές 49 ή 50) φιλάθλους.
1968: Η Εθνική Κύπρου πετυχαίνει την πρώτη νίκη της σε επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα. Για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, επικρατεί με 2-1 της Ελβετίας ενώπιον 10.000 θεατών στο ΓΣΠ. Αν και μένει πίσω στο σκορ στο 9′ με αυτογκόλ του Κάττου, φτάνει στην ανατροπή με τέρματα που πετυχαίνουν ο Μελής Άσπρου (26′) και ο Παμπουλής Παπαδόπουλος (45′).
1968: Ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Κιλί ολοκληρώνει το «τρεμπλ» στα αγωνίσματα του αλπικού σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ. Μετά τα χρυσά μετάλλια στο γιγαντιαίο σλάλομ και την ελεύθερη κατάβαση, κερδίζει την πρωτιά και στο σλάλομ.
1941: Ο Αμερικανός πυγμάχος, Τζο Λούις, υπερασπίζεται για 14η φορά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα βαρέα βάρη όταν βγάζει νοκ άουτ στον 2ο γύρο τον διεκδικητή, Γκας Ντορέιζιο.
1924: O Αμερικανός κολυμβητής, Τζόνι Βαϊσμίλερ, σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο με 57.4.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν είναι θέμα άποψης ή κριτικής αλλά ο τρόπος που διατυπώνεται η όποια «αγανάκτηση»
- Λίο Μπενάκερ: «Έφυγε» από τη ζωή ο θρυλικός προπονητής
- Πετρούσεφ για Παναθηναϊκό: «Έχουν εξαιρετικό κόσμο - Είναι πραγματικό τεστ για εμάς»
- Ολυμπιακός: Τα πρώτα δοκιμαστικά της ομάδας ποδοσφαίρου Γυναικών
- Εργκίν Αταμάν: «Δεν νομίζω να παίξει στα πλέι οφ ο Γκριγκόνις»