ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2021-22: Σε ποια στοιχεία θα βασιστούν οι τέσσερις μεγάλοι για να κατακτήσουν το τρόπαιο
Τέσσερις ομάδες βρίσκονται στην αφετηρία της Ευρωλίγκας με σαφή στόχο να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής και να σηκώσουν την κούπα. Ιδού πώς έχουν ετοιμαστεί για τον «μαραθώνιο».
Η Αρμάνι Μιλάνο επέστρεψε πέρυσι σε φάιναλ φορ ύστερα από 29 χρόνια και θέλει να ξαναπάει στη Γερμανία. Όχι στην Κολωνία, αλλά στο Βερολίνο όπου θα φιλοξενηθεί το επόμενο. Ομάδα για να στεφθεί βέβαια πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν την λες ακόμα. Οι ευχάριστες εκπλήξεις Ζενίτ και Μπάγερν θα επιδιώξουν το βήμα παραπάνω σε σχέση με την πορεία τους έως τους «8», ώστε να δείξουν ότι δεν «ταβάνιασαν». Η Φενερμπαχτσέ βλέπει ψηλότερα, το ίδιο ο Ολυμπιακός.
Κακά τα ψέματα όμως, τέσσερις είναι οι ομάδες της Ευρωλίγκας που ξεκινούν τη σεζόν 2021-22 βλέποντας σαφώς προς το τέλος της διαδρομής και ευελπιστώντας στη «στέψη»: η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές, η φιναλίστ Μπαρτσελόνα, η ΤΣΣΚΑ που είχε το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο μαζί με τους Καταλανούς, η Ρεάλ που ακόμα και αποδεκατισμένη, βρέθηκε… ένα τρίποντο-προσευχή (του Κρούνοσλαβ Σίμον) μακριά από ένα ακόμα φάιναλ φορ.
Ιδιος πίνακας, μία πινελιά
Η ιστορική αδικία με την (οριστική) διακοπή της σεζόν 2019-20 εξαιτίας της πανδημίας αποκαταστάθηκε εν μέρει, με την Εφές να κατακτά την πρώτη κούπα της ιστορίας της τον περασμένο Μάιο στη «Λάνξες Αρένα» – κι ας μην ήταν τόσο σαρωτική (sic) όσο προ δύο χρόνων, κι ας τα είδε όλα στην προημιτελική σειρά με τη Ρεάλ, κι ας επικράτησε οριακά και της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό, προτού θριαμβεύσει (όχι επίσης δίχως δυσκολία) και της Μπαρτσελόνα στον τελικό.
Για τρίτη συναπτή σεζόν η Εφές είναι ουσιαστικά η ίδια ομάδα, κρατώντας όλους τους παίκτες πλην του σέντερ Σερτάτς Σανλί και αντικαθιστώντας τον με τον ακόμα πιο ταλαντούχο Φίλιπ Πετρούσεφ. Εννοείται ότι έμεινε και ο «αρχιτέκτονας» της επιτυχίας, Εργκίν Αταμάν. Η ομοιογένεια και το ασυγκράτητο περιφερειακό δίδυμο Λάρκιν-Μίτσιτς είναι τα μεγαλύτερα όπλα του τουρκικού συλλόγου, ο ένας χρόνος που προστέθηκε στην καμπούρα των διάφορων Σίμον, Μοερμάν, Ντάνστον και Αντερσον αυτός που προβληματίζει περισσότερο. Πρέπει να παίρνει σκορ και από τις θέσεις των φόργουορντ και δη το «4», διότι καλή η άμυνα του Κρις Σίνγκλετον, μα σπανίως πλέον απειλεί επιθετικά ο παλιός ΝΒΑer και μετά παίκτης του Παναθηναϊκού μεταξύ άλλων.
Η πίεση στον Μίροτιτς
Η επιστροφή στους εγχώριους τίτλους κάθε άλλο παρά αφαιρεί την πίεση από την Μπαρτσελόνα, η οποία απέτυχε και στην Κολωνία να επιστρέψει και στους ευρωπαϊκούς ύστερα από έντεκα χρόνια. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κατάφερε να την μετατρέψει κατευθείαν σε… ομάδα του, με σήμα-κατατεθέν την καλή άμυνα, αλλά και τις στοχευμένες επιθέσεις, το κοντρόλ μπάσκετ. Τον Νίκολα Μίροτιτς, πάντως, δεν τον έκανε να παίζει αντίστοιχα με τις υπέρογκες απολαβές του, που τον καθιστούν μακράν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην Ευρώπη.
Ο Μαυροβούνιος (αλλά διεθνής με την Ισπανία) πάουερ φόργουορντ ήταν απογοητευτικός στην αγχώδη προημιτελική σειρά με τη Ζενίτ και «άφαντος» στο μεγαλύτερο μέρος του φάιναλ φορ. Τουλάχιστον ένα πρόσφατο θέμα σχετικά με ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών του από τον καταλανικό σύλλογο, που δοκιμάζεται οικονομικά σε όλα τα τμήματα, φαίνεται πως λύθηκε εν τη γενέσει του. Θα είναι η χρονιά της εξιλέωσης άραγε; Ο Σάρας έφερε ένα ακόμα ποιοτικό «τεσσάρι», τον γνώριμό του από το Κάουνας, Νάιτζελ Χέιζ, αποκτώντας και το… ακόμα μεγαλύτερο πουλέν του από τη Ζαλγκίρις, τον κόμπο γκαρντ Ρόκας Γιοκουμπάιτις. Καλάθης και Χίγκινς είναι κορυφαίοι σε δημιουργία και σκοράρισμα από την περιφέρεια αντιστοίχως, ο Κούριτς σουτέρ όσο… ελάχιστοι, ο Σανλί ήρθε από την Εφές για να συνδράμει τον (επίσης πρώην της Ζαλγκίρις) Ντέιβις στο «5». Εμείς πάντως βλέπουμε τρύπα στο «3», μετά και τον αρκετά σοβαρό τραυματισμό του Αλεξ Αμπρίνες. Προς το παρόν κατεβαίνει θέση ο Χέιζ, σίγουρα θα δούμε σχήματα με τρεις κοντούς, υπάρχουν και οι ρολίστες Μαρτίνες και Σμιτς, μα όλα αυτά είναι ημίμετρα.
Μακριά από τραυματισμούς και τσακωμούς
Παρά τα πάμπολλα προβλήματα που την βρήκαν πέρυσι, η ΤΣΣΚΑ είχε ρεκόρ 24-10 στην κανονική περίοδο και δεν τερμάτισε πρώτη μόνο και μόνο επειδή στην ισοβαθμία η Μπάρτσα ήταν καλύτερη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν φυσικά η εξάρθρωση ώμου του Νίκολα Μιλουτίνοφ που τον έθεσε πρόωρα νοκ άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν και η εκδίωξη του Μάικ Τζέιμς, που έκλεισε τη χρονιά στους Μπρούκλιν Νετς μεν, με τα δικαιώματά του για την Ευρώπη να παραμένουν στους Μοσχοβίτες δε. Ενας τραυματισμός και ένας τσακωμός, δηλαδή.
O Δημήτρης Ιτούδης είναι «βασιλιάς» στη ρωσική πρωτεύουσα και η όποια προσπάθεια συμφιλίωσης με τον Αμερικανό γκαρντ απέτυχε. Ο παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού αποζημιώθηκε (ένα εκατ. ευρώ, ενώ είχε συμβόλαιο έως το 2023) και πήγε στη Μονακό, το ερώτημα είναι αν ο… επίσης ατομιστής Αλεξέι Σβεντ είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη διαδοχή του. Ενας ακόμα scoring guard, με αδιαμφισβήτητη βέβαια ικανότητα και στη δημιουργία όταν θέλει. Ο Ελληνας κόουτς καλείται να κουλαντρίσει και τον πρώην ηγέτη της Χίμκι, την ώρα που ο ταχύτατα ανερχόμενος Ιφε Λούντμπεργκ εξελίσσεται σε… Τζέιμς (αγωνιστικά και μόνο) πάνω στο παρκέ. Τρομερή προσθήκη στις «πλάγιες» θέσεις ο Μάριους Γκριγκόνις της Ζαλγκίρις, δεν πήγαν πουθενά Σενγκέλια, Κουρμπάνοφ, Φόιχτμαν και Χάκετ. Αν ο τελευταίος μείνει μακριά από τραυματισμούς και ο Μιλουτίνοφ δεν πάθει πάλι τίποτα (σ.σ: έχει γυρίσει και ξεκίνησε σούπερ στη VTB League), το ρόστερ των Μοσχοβιτών φαντάζει το πληρέστερο όλων των ομάδων της Ευρωλίγκας. Γράψαμε τόσες λέξεις και δεν αναφέραμε τον παίκτη-«κλειδί» Γουίλ Κλάιμπερν, κορυφαίο στον ημιτελικό με την Εφές, που βιάστηκε όμως να πάρει εκείνο το τρίποντο στο τέλος κι εξελίχθηκε σε μοιραίο…
Οσο το ΝΒΑ μένει μακριά…
Η Ρεάλ χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο από τη Ρεάλ με τραυματισμούς, μα καταδικαστική ήταν η… επέλαση των συλλόγων του ΝΒΑ στο ρόστερ της. Στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν έχασε (με το αζημίωτο φυσικά) τον Φάκου Καμπάτσο που πήγε στο Ντένβερ, πιο μετά τον Γκάμπριελ Ντεκ που μετακόμισε στην Οκλαχόμα. Εστω κι έτσι, έβγαλε τα συκώτια της Εφές μέχρι να υποκύψει με 3-2 στους «8». Στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάποια ομάδα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να εποφθαλμιά κάποιον «Μαδριλένο», άρα ο Πάμπλο Λάσο μπορεί να αφοσιωθεί στη δουλειά του και να κοιτάξει δίχως περισπασμούς προς Βερολίνο μεριά.
Ιστορική η νέα σεζόν διότι είναι η πρώτη μετά από 17 χρόνια δίχως τον αποχωρήσαντα από την ενεργό δράση Φελίπε Ρέγες, ο οποίος όμως εδώ και καιρό έπαιζε ελάχιστα. Πιο πολύ από τον μέτριο εν τέλει γκαρντ Νικολάς Λαπροβίτολα «πονάει» η απώλεια του σούπερ αμυντικού ψηλού Ουσμάν Γκαρούμπα. Μη ρωτάτε, στο ΝΒΑ και δη στο Χιούστον πήγε κι ο μικρός… Το ήξεραν όμως στη «Βασίλισσα» πως θα επιλεγόταν ψηλά στο ντραφτ, οπότε είχαν προνοήσει. Ο Γκερσόν Γιαμπουσέλ είχε κλείσει προτού καλά-καλά ολοκληρωθεί η προηγούμενη χρονιά στη Γαλλία, με τον πρώην πάουερ φόργουορντ της Βιλερμπάν (και ακόμα παλιότερα των Σέλτικς) να έχει ξεκινήσει άκρως ελπιδοφόρα. Θα έχει το παρεάκι στα αποδυτήρια του συμπατριώτη του πόιντ γκαρντ Τομά Ερτέλ, ενώ από την Μπαρτσελόνα έκανε το άλμα και άλλαξε «στρατόπεδο» και ο Ανταμ Χάνγκα. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δείχνει στα μάτια μας το βαρόμετρο, διότι από τον παλιό «άσο» του Ολυμπιακού περιμένουν στη Ρεάλ να κάνει τη διαφορά στην περιφέρεια. Στο «5» δεν υπάρχει θέμα όσο υπάρχει ο Εντι Ταβάρες να τρομοκρατεί κάθε αντίπαλο, παρών κι ο Βενσάν Πουαριέ, που θα ήταν βασικός στις περισσότερες άλλες ομάδες. Εκκρεμεί η ανανέωση του Τζέισι Κάρολ, πολλά στην τελική ευθεία θα κριθούν από το αν θα έχει μείνει βενζίνη στο ντεπόζιτο και των έτερων «παλιοσειρών» – δηλαδή του Γιουλ, του Ρούντι, του Τέιλορ, ακόμα-ακόμα και του Ράντολφ, που κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν θα επανέλθει από πολύμηνη απουσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'