Kώστας Σλούκας: Χάνοντας το σουτ της νίκης - Η συμβουλή του Τζόρνταν

Kώστας Σλούκας: Χάνοντας το σουτ της νίκης – Η συμβουλή του Τζόρνταν. Ολυμπιακός. Βιλερμπάν. Euroleague

Ο Κώστας Σλούκας έχασε την ευκαιρία να στείλει από χτες (20/4) τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ της Euroleague αστοχώντας στο τελευταίο σουτ του τέταρτου αγώνα των πλέι οφ με τη Μονακό.

Δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος μπασκετμπολίστας που αστοχεί σε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νικητήριο σουτ. O ίδιος έχει γευτεί την ηδονή ενός buzzer beater αλλά και την απογοήτευση ενός buzzer failure.

Στη θέση του έχουν βρεθεί άσημοι παίκτες αλλά και ιερά τέρατα του μπάσκετ. Το… ιερότερο όλων, ο Mάικλ Τζόρνταν έχει πετύχει πολλές φορές το νικητήριο καλάθι στην εκπνοή ενός αγώνα αλλά και πολλές φορες έχει αστοχήσει στο τελευταίο σουτ.

Κι αν εμείς δεν θυμόμαστε τις αποτυχίες του γιατί η Ιστορία πάντα κάνει τα στραβά μάτια σε αυτές τις περιπτώσεις, εκείνος ουδέποτε τις ξεχνούσε και αυτό είναι που τον έβαζε πάντα στο σωστό δρόμο όποτε τύχαινε να λοξοδρομήσει.

«Έχω χάσει περισσότερα από 9.000 σουτ στην καριέρα μου. Έχω ηττηθεί σε σχεδόν 300 παιχνίδια. Άλλες 26 φορές με εμπιστεύτηκαν να κάνω το νικητήριο σουτ και το έχασα. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Γι’ αυτό, όμως, τα καταφέρνω….» έχει δηλώσει ο Τζόρνταν.

Αυτή ακριβώς η νοοτροπία είναι που ξεχωρίζει τους μεγάλους από τους ασήμαντους παίκτες. Ο Τζόρνταν ποτέ δεν άφησε την απογοήτευση μιας ήττας που προήλθε από ένα δικό του χαμένο σουτ να τον πάρει από κάτω. Αντίθετα έβρισκε ένα νέο κίνητρο για να επανέλθει δριμύτερος και να κυνηγήσει την επόμενη πρόκληση.

H θεωρία των κινήτρων 

Υπάρχουν μερικές θεωρίες σχετικά με τα κίνητρα, που εξηγούν γιατί μερικοί άνθρωποι κυνηγούν τις προκλήσεις (όπως το τελευταίο σουτ σε έναν αγώνα μπάσκετ) και κάποιοι άλλοι λουφάζουν στη γωνιά τους όταν η μπάλα καίει. Και αυτό δεν έχει να κάνει πάντα με την ικανοτητα αλλά τη συμπεριφορά τους.

Σίγουρα όλοι οι παίκτες επιδιώκουν την επιτυχία και θέλουν να αποφύγουν την αποτυχία. Αλλά η ισορροπία αυτών των δύο κινήτρων δεν είναι η ίδια σε όλους. Όσοι έχουν υψηλά κίνητρα κυνηγώντας την επιτυχία και χαμηλό κίνητρο για να αποφύγουν την αποτυχία, τείνουν να έχουν υψηλές επιδόσεις.

Αντίθετα οι παίκτες που ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς θα αποφύγουν την αποτυχία παρά για το πώς θα επιδιώξουν την επιτυχία είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλές επιδόσεις.

Υπάρχουν επίσης περιστασιακοί παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο. Εάν ο αντίπαλος είναι εύκολος η πιθανότητα επιτυχίας είναι μεγάλη, αλλά η αξία της επιτυχίας είναι αρκετά χαμηλή. Εάν είναι δύσκολος, ισχύει το αντίθετο.

Στις μεγάλες προκλήσεις οι παίκτες με υψηλές επιδόσεις βγαίνουν μπροστά, ενώ εκείνοι με χαμηλή επίδοση κρύβονται φοβούμενοι την κριτική εάν αποτύχουν. Δεν είναι θέμα δεξιοτήτων, είναι πιο πολύ θέμα προσωπικότητας.

Ο Τζέισον Τέιτουμ θυμάται ακόμη την εποχή που όντας δευτεροετής μαθητής στο γυμνάσιο αστόχησε στο σουτ που έβαλε τέλος στη σεζόν για την ομάδα του.

«Ήταν δύσκολο (να το διαχειριστώ) γιατί έπρεπε να περιμένω μετά μέχρι την επόμενη χρονιά. Αλλά ήταν μόνο ένα παιχνίδι. Δεν καθορίζει την καριέρα σου. Συνεχίζεις να σουτάρει. Ήμουν μόλις 15. Είχα πολύ μπάσκετ μπροστά μου» είχε δηλώσει.

Kι ο Σλούκας έχει την Τετάρτη (4/5) μια μεγάλη πρόκληση μπροστά του. Να πάει τον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News