Τόμισλαβ Ίβιτς, πέτυχε παντού, έφυγε... νύχτα από τον Παναθηναϊκό του Γιώργου Βαρδινογιάννη
Σαν σήμερα: Τόμισλαβ Ίβιτς, επιτυχημένος παντού, έφυγε… νύχτα από τον Παναθηναϊκό του Γιώργου Βαρδινογιάννη, 23 Ιουνίου.
Ήταν στις 24 Ιουνίου –σαν σήμερα- του 2011- όταν ο Κροάτης προπονητής Τόμισλαβ Ίβιτς, πέθανε έξι ημέρες πριν από τα 78α γενέθλιά του, στη γενέτειρά του, το Σπλιτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από καρδιακές διαταραχές, καθώς και από διαβήτη. Τον Απρίλιο του 2007, η ιταλική αθλητική εφημερίδα «La Gazzetta dello Sport» τον είχε ανακηρύξει ως τον πιο επιτυχημένο προπονητή ποδοσφαίρου στην ιστορία, λόγω των επτά πρωταθλημάτων που κέρδισε σε πέντε χώρες. Σε αρκετά βιογραφικά στο διαδίκτυο, ακόμα και σήμερα, γίνεται αναφορά σε οκτώ πρωταθλήματα σε έξι χώρες. Η έκτη χώρα είναι η Ελλάδα και λανθασμένα κάποιοι του χρεώνουν το νταμπλ που πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός την περίοδο 1985-86 με τον Πιέτρ Πάκερτ στον πάγκο του. Ο Κροάτης, Τόμισλαβ Ίβιτς, κατά γενική ομολογία ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές όλων των εποχών, δεν πανηγύρισε στην Ελλάδα και έφυγε… νύχτα από τη χώρα μας ως αποτυχημένος.
Ήταν οι εποχές της απόλυτης κυριαρχίας του Γιώργου Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό. Το καλοκαίρι του 1985, ο ΠΑΟΚ πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου και ο «καπετάνιος» των «πράσινων» μετά την απώλεια του πρωταθλήματος διώχνει τον Γιάτσεκ Γκμοχ. Αναθέτει την τεχνική ηγεσία της ομάδας στο δίδυμο Κάζιμιρ Γκόρσκι – Πιέτρ Πάκερτ. Ο πρώτος γνωστός, ο δεύτερος γνωστός στο Ηράκλειο της Κρήτης καθώς ήταν προπονητής του ΟΦΗ. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δικαιώνεται. Ο Γκόρσκι αποχωρεί γρήγορα και με τον Πάκερτ στο τιμόνι ο Παναθηναϊκός κατακτά πανεύκολα τον τίτλο ενώ πανηγυρίζει και το κύπελλο με τη νίκη με 4-0 στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Παναθηναϊκός Μπλούης στην πίστα με κομπρεσέρ, ο χορευτής Κόκκαλης, ο «παλιοξανθός» Ιωαννίδης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Θύρα 13, τρεις νεκροί κι ο Γιάννης Λάτσης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ζήτησε ο Γκμοχ από τον Βαρδινογιάννη όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό, γιατί αντέδρασε ο Λιβαθηνός
Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού ζουν μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους τους. Ο μέσος όρος των εισιτηρίων το αποδεικνύει – 44.972 ανά αγώνα- και λογικά όλοι περιμένουν ότι ο Πιερτ Πάκερτ θα έχει τα ηνία της ομάδας και την επόμενη σεζόν.
Θυσιάζει τον Πάκερτ για τον Ίβιτς
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης όμως θυσιάζει τον νταμπλούχο Πάρκερτ. Τον απολύει με συνοπτικές διαδικασίες για να παρουσιάσει τον Κροάτη Τόμισλαβ Ίβιτς. «Φέραμε τον προπονητή που μπορεί να μας οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης», είπε στην παρουσίασή του ουσιαστικά αιτιολογώντας την αλλαγή που έγινε. Σε περίπου 100 μέρες θα μάζευε κι αυτός βαλίτσες.
Οι τότε παίκτες του Παναθηναϊκού, λάτρεψαν τον ΊΒιτς. Ο θρυλικός «κατάσκοπος» του «τριφυλλιού» Γιάννης Καλογεράς, του έδωσε τα κλειδιά του εξοχικού του στο Λουτράκι για να χαλαρώνει. Τα σύννεφα όμως ήρθαν γρήγορα.
Ο Πάρις Γεωργακόπουλος και μόνο
Ένα φτωχό μεταγραφικό καλοκαίρι με άξια αναφοράς μόνο την απόκτηση του Πάρι Γεωργακόπουλου από την Παναχαϊκή, ο πρόωρος αποκλεισμό από τον Ερυθρό Αστέρα και τα Ευρωπαϊκά όνειρα που έκανε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης με τιμονιέρη τον Τόμισλαβ Ίβιτς πήγαν αμέσως περίπατο. Εκατό ημέρες μετά την πρόσληψη, απόλυση για τον Κροάτη, ο Τύπος της εποχής μιλούσε για ανακούφιση και ο Βασίλης Δανιήλ στη θέση του. Ο προπονητής που κουβαλούσε στις πλάτες του νταμπλ με τη Χάιντουκ, τον Αγιαξ και την Αντερλεχτ, αυτός με τον οποίο η Αβελίνο στέριωσε για τρία χρόνια στη Serie A’, δεν κατάφερε να εφαρμόσει στον Παναθηναϊκό, το επαναστατικό τότε 3-5-2. Τα κατάφερε αμέσως μετά στην Πορτογαλία, Ανέλαβε την Πόρτο, η ποδοσφαιρική υφήλιος έμαθε αυτό το σύστημα και σε 18 μήνες πήρε νταμπλ, Σούπερ Καπ Ευρώπης, Διηπειρωτικό. Συνέχισε με τεράστια επιτυχία στη Γαλλία, Πρωτάθλημα με τη Μαρσέιγ, το Κύπελλο με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία στο ποδόσφαιρο, στην Ελλάδα δεν… επιβίωσε ποδοσφαιρικά. Απολύθηκε μετά από επτά αγώνες με μόλις 10 βαθμούς.
Κατάργηση του εκτός έδρας γκολ
2021: Η UEFA αποφασίζει να καταργήσει τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ σε όλες τις διοργανώσεις της. Έτσι σε περίπτωση που δύο ομάδες σκοράρουν τον ίδιο αριθμό γκολ μετά τα 2 παιχνίδια, θα παίζουν 30λεπτη παράταση και αν χρειαστεί χτυπήματα πέναλτι.
2014: Στο 85ο λεπτό του αγώνα Ιαπωνία – Κολομβία και ενώ το σκορ είναι 1-3 ο Αργεντινός προπονητής της Κολομβίας, Χοσέ Πέκερμαν κάνει την τρίτη του αλλαγή αντικαθιστώντας τον τερματοφύλακα της ομάδας, Νταβίντ Οσπίνα, με τον 43χρονο Φαρίντ Μοντραγκόν. Έτσι, ο ύψους 1.91 μέτρων τερματοφύλακας της εθνικής Κολομβίας γίνεται ο γηραιότερος παίκτης (43 ετών και πέντε ημερών) που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ντεμπούτο του με την εθνική ήταν κόντρα στην Βενεζουέλα το 1993.
2014: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προκρίνεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, επικρατώντας με 2-1 της Ακτής Ελεφαντοστού στην Φορταλέζα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Με την νίκη αυτή η Ελλάδα συγκεντρώνει 4 βαθμούς (Κολομβία – Ελλάδα 3-0 στις 14/6 και Ιαπωνία – Ελλάδα 0-0 στις 19/6) και κατατάσσεται δεύτερη στον όμιλό της πίσω από την Κολομβία, ενώ στις 29/6 θα αντιμετωπίσει την Κόστα Ρίκα.
1992: Η Bernice Gera γίνεται η πρώτη γυναίκα διαιτητής στο επαγγελματικό μπέιζμπολ.
Αλλάζουν οι μεταγραφές
1988: Εκδίδεται η εγκύκλιος των μεταγραφών βάσει της οποίας δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στις ομάδες να χρησιμοποιούν έναν αλλοδαπό παίκτη στο πρωτάθλημα. Εννέα από τις δέκα ομάδες του πρωταθλήματος κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.
1980: Το περίφημο άλογο “Affirmed” κερδίζει την κούρσα του Hollywood Cup αξίας $500.000 και γίνεται το πρώτο άλογο που τα κέρδη του ξεπερνούν τα $2 εκατομμύρια.
1960: Ο Αμερικανός John Thomas κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.18 στο Μπέικερσφιλντ καταρρίπτοντας το από 30/4 δικό του 2.17 στη Φιλαδέλφεια. Μια εβδομάδα μετά, θα πηδήξει 2.22 στο Στάνφορντ. Η κυριαρχία του Thomas θα σταματήσει στις 31/8/61 όταν ο Valeriy Brumel θα υπερβεί το 2.25 στη Σόφια και θα μονοπωλήσει για την επόμενη 10ετία τους πίνακες των παγκοσμίων ρεκόρ.
1938: Το BBC μεταδίδει τον πρώτο του αγώνα κρίκετ καλύπτοντας τηλεοπτικά τον αγώνα τεστ (test match) μεταξύ Αγγλίας και Αυστραλίας.
1935: Η Ελλάδα έρχεται ισόπαλη με τη Ρουμανία 2-2 για το 5ο Βαλκανικό Κύπελλο που φιλοξενείται στη Σόφια, με σκόρερ τον Χούμη. Στα άλλα παιχνίδια του κυπέλλου αυτού η Ελλάδα θα χάσει από τη Βουλγαρία 5-2 (Χούμης) και από τη Γιουγκοσλαβία 6-1 (Μπαλντάσης).
1894: Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.
1883: Ο Richard Higham γίνεται ο πρώτος διαιτητής που αποβάλλεται από το πρωτάθλημα του μπέιζμπολ λόγω αδικίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»