Ολυμπιακός: Πάνω στη σκυτάλη έγραφε… Fall

Οι «ερυθρόλευκοι» αναδείκνυαν σε κάθε περίοδο και διαφορετικό πρωταγωνιστή στη Λιόν, ο Γάλλος σέντερ ήταν η απολαυστική σταθερά σε γνώριμα λημέρια και η βαθμολογική ανάσα συνοδεύεται από συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Να το πάρουμε ανάποδα; Κώστας Παπανικολάου, ούτε 20 λεπτά στο παρκέ. Τόμας Γουόκαπ, ούτε 15’. Νίκολα Μιλουτίνοφ, ένα. Όλα κι όλα, 62 δευτερόλεπτα! Και νίκη στο ρελαντί, με τη διαφορά των 12 πόντων να μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη.

Μεγάλη υπόθεση το να έχει όλους τους παίκτες του υγιείς ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Να μπορεί να ανοιγοκλείνει το ροτέισιον κατά το δοκούν, να δοκιμάζει διαφορετικά σχήματα, να παίρνει πολλά από πολλούς. Όπως ακριβώς συνέβη στο 85-73 επί της Βιλερμπάν. Πάμε τώρα και στη… σκυταλοδρομία.

Πρώτο δεκάλεπτο, Πίτερς 8 πόντοι. Βασικά, στο πρώτο πεντάλεπτο τους είχε βάλει, παίρνοντας καίριες θέσεις κοντά στο καλάθι, χτυπώντας ακόμα και στον αιφνιδιασμό, έτσι που πάνω του είχε πάει ο βαρύς Ζοφρέ Λοβέρν, που για κάποιον λόγο την έχει δει «τεσσάρι» φέτος. Ο τόνος δόθηκε από τον «Αλέκο», όχι όμως με ξεκούραστα σουτάκια από μακριά.

Δεύτερο δεκάλεπτο, καλώς σε βρήκαμε Σακ! Ο ΜακΚίσικ των 13 πόντων συνολικά στις έξι ευρωπαϊκές εμφανίσεις του στην τρέχουσα σεζόν έβαλε 13 μέσα σε μια περίοδο. Είχε 1/12 τρίποντα, ευστόχησε στα δύο πρώτα που πήρε. Πήρε και θάρρος δηλαδή, να πάει με ντράιβ προς το καλάθι, να τελειώσει φάσεις από κοντά και να προσδώσει στην παρέα του το κάθετο μπάσκετ που τόσο είχε λείψει.

Τρίτη περίοδος, ώρα Κάναν. Σερί 11-0 μεσιέδες, για τη μείωση σε 59-52; Σερί 9-0 μονάχος του ο Αϊζέια για το 68-52 και… adieu. Ένα έμμεσο τρίποντο, δύο κανονικά, «κλείδωμα» σχεδόν της νίκης στη «LDLC Arena». «Σχεδόν», διότι οι γηπεδούχοι κατέβασαν πάλι τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα.

Τέταρτη περίοδος (στην οποία επιτέλους έπαιξε κι ο Κάναν) και η νέα επιστροφή της ASVEL ήρθε αργά και με τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος να καθοδηγεί μαεστρικά την παρέα του, ώστε να μην ανησυχήσει. Δύο καλάθια, δύο ριμπάουντ, μια ασίστ, ένα κλέψιμο, καλές άμυνες, καλύτερη διαχείριση των επιθέσεων. Αθόρυβα, 14 ασίστ για μονάχα 2 λάθη στη «διαβολοβδομάδα» ο προσφάτως αποθεραπευθείς γκαρντ. Ποιος είσαι, ο Γουόκαπ;

Ο πόιντ σέντερ Φαλ και το νέο «πρέπει»

O πιο αθόρυβος όλων, βέβαια, ήταν ο Μουσταφά Φαλ. Ως προς την πενιχρή παρουσία του στο σκοράρισμα, εννοείται. Δύο προσπάθειες, ισάριθμα ποντάκια. Ναι, αλλά και 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 8 τάπες! Ποιος είσαι, ο Ντρέιμοντ Γκριν;

Το 2017 ο (μέχρι σήμερα) παίκτης των Γουόριορς είχε γίνει ο μοναδικός ΝΒΑer με τριπλ νταμπλ χωρίς πόντους. Με κλεψίματα εκείνος, έχοντας συμπαίκτη στη συγκεκριμένη αναμέτρηση με τους Γκρίζλις έναν κατοπινό «ερυθρόλευκο», τον Μπριαντέ Γουέμπερ. Ο Φαλ πλησίασε τα 10 κοψίματα, συνθλίβοντας το ρεκόρ του των πέντε στην Ευρωλίγκα.

Εκοβε αντιπάλους κάτω από το καλάθι, μα και αλλάζοντας στα μαρκαρίσματα, πηδώντας στο σωστό χρόνο σε προσπάθειές τους ακόμα και για τρεις. Μοίραζε δε την μπάλα είτε σε ακροβολισμένους συμπαίκτες για να σουτάρουν είτε -πάλι στο σωστό χρόνο- σε όσους έκοβαν προς το καλάθι. Η δημιουργική του πτυχή είναι άλλωστε που κάνει τόσα χρόνια τη διαφορά.

Επτάρια σε ριμπάουντ και ασίστ είχε και απέναντι στην Μπασκόνια ο Φαλ, ωστόσο η ομάδα του είχε χάσει στο ΣΕΦ. Όπως είχε χάσει εκεί προ τριετίας και από τη… Βιλερμπάν, όταν ο γιγαντόσωμος Γάλλος ήταν δικός της παίκτης. Ηρθε στο λιμάνι, ο Ολυμπιακός διέλυσε την ASVEL με 61 πόντους διαφορά στις δύο επισκέψεις της που ακολούθησαν.

Στο «Αστρομπάλ», ωστόσο, είχε ηττηθεί πέρυσι η ομάδα του Μπαρτζώκα. Ισως γιατί η «κολώνα» του είχε φορτωθεί με φάουλ. Δίχως τέτοια προβλήματα χθες, εν αντιθέσει με τον Μιλουτίνοφ (που μπήκε, έκανε δύο κολλητά, βγήκε και δεν ξαναμπήκε), ο Μους ήλεγξε σε απόλυτο βαθμό εναέρια και… οδική κυκλοφορία, ανάβοντας φλας προσπέρασης κάμποσων ομάδων προσεχώς.

Η επίσκεψη στο Βερολίνο συνοδεύεται με ένα ακόμα «πρέπει» επικράτησης, οι Αρμάνι Μιλάνο και Μονακό που εν συνεχεία θα επισκεφτούν το Φάληρο ασφαλώς και μπορούν να καταβληθούν επίσης. Με επτά ομάδες να ισοβαθμούν ακριβώς από πάνω του, η σημερινή ενδέκατη θέση του Ολυμπιακού μπορεί από τη μία… αγωνιστική στην άλλη να γίνει όγδοη, έβδομη, ου μην και τέταρτη ύστερα από δυο-τρεις εβδομάδες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News