Ολυμπιακός: Η δικαίωση του Μπαρτζώκα, της νοοτροπίας και της «ατσάλινης» ομάδας

Σε ένα ακόμα ντέρμπι που κρινόταν ένας τίτλος, οι «ερυθρόλευκοι» κατέθεσαν ψυχή και κυρίως αγωνιστική, τακτική ανωτερότητα. Ως συνήθως, δηλαδή, με τον προπονητή τους να διαχειρίζεται καλύτερα το τριήμερο από το τετραήμερο, μάλιστα, του Αταμάν. Η διαφορά στο… δεξιό κομμάτι της στατιστικής, η ακόμα μεγαλύτερη στους πόντους που έφεραν οι αναπληρωματικοί.

Σα να μην πέρασε μια (όχι μέρα, αλλά) χρονιά. Η κούπα στον Ολυμπιακό, το βραβείο του MVP στον Μουσταφά Φαλ, τα εύσημα για την προετοιμασία του ντέρμπι στον μετρ Γιώργο Μπαρτζώκα, η… εσωστρέφεια στον Παναθηναϊκό.

Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν 69-58 και η καταμέτρηση τίτλων συνεχίζεται. Πήραν το Σούπερ Καπ στη Ρόδο ισοπεδώνοντας τους μεγάλους αντιπάλους τους από το ξεκίνημα, πήραν και το Κύπελλο στο Ηράκλειο φτάνοντας άνετα σε μία ακόμα επικράτηση σε αγώνα που… μετράει.

Η πρώτη, ίσως και ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους δύο συλλόγους αποτυπώθηκε πριν καν αρχίσει η δράση στην Κρήτη. «Ηρθαμε να το σηκώσουμε, θέλουμε πολύ το Κύπελλο», ο Γιώργος Μπαρτζώκας από τη μία. «Πάντα παίζουμε για να κερδίζουμε, αλλά οι στόχοι μας είναι το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και το πρωτάθλημα. Το Κύπελλο κανείς δεν θα θυμάται σε λίγο καιρό αν το πήραμε ή αν το χάσαμε», ο Εργκίν Αταμάν από την άλλη. Και το επανέλαβε μετά τον τελικό.

Πρώτος μάγκας θα είναι σαφώς ο Τούρκος τεχνικός έτσι και καταφέρει όσα υπόσχεται, προς το παρόν όμως αποδεικνύει ο Ελληνας ομόλογός του ότι… μαγκιές δεν περνάνε στη δική του ομάδα. Ο Παναθηναϊκός ΑKTOR κράτησε χαμηλά τους Κυπελλούχους στο πρώτο ημίχρονο, κάποια στιγμή εκείνοι είχαν μάλιστα 0/12 τρίποντα. Μόνο που το θέμα ήταν ακριβώς αυτό. Τι θα συνέβαινε δηλαδή, έτσι και έμπαιναν και κάποια.

Όπως γράφαμε χθες, ο Ολυμπιακός χρειάζεται ακόμα και στις καλές αμυντικές βραδιές του, ακόμα και όταν θυμίζει καλοκουρδισμένη μηχανή (εντάξει, όχι στην εκτέλεση!) τους δύο «μπόμπερ» του. Τους δύο πιο συνεπείς σκόρερ του, οι οποίοι τώρα που η ομάδα ξαναμοντάρεται με τις τελευταίες προσθήκες, έχουν κάνει ένα βήμα πίσω.

Α λα… (ημιτελικό με τον) Προμηθέα λοιπόν, οι Κάναν και Πίτερς «εμφανίστηκαν» στην τρίτη περίοδο και απλοποίησαν τα πράγματα. Πάνω που το «τριφύλλι» είχε μπει δυνατά μετά την ανάπαυλα και προσπεράσει στο σκορ (32-31), να σου ο Αϊζέια να στάζει δύο τρίποντα μέσα σε 43’’. Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ 2/2 προτού πεις «κούπα», όλη η ομάδα του 1/18 έως τότε!

Επέμενε ο Μήτογλου και η ομάδα του ισοφάρισε ξανά; Τρίποντο και ο Αλεκ, μία βολή από τον ίδιο στο καπάκι (43-39), δεν ξανακοίταξε ποτέ πίσω ο Ολυμπιακός. Η διαφορά έγινε βέβαια από τον αμυντικό εξολοθρευτή Γουόκαπ που συνέβαλε στο «σβήσιμο» του Ναν και έκανε 5 κλεψίματα, έγινε ακόμα περισσότερο από τη σκιά που έριχνε ολόγυρά του ο Μουσταφά Φαλ.

Ο MVP του τελικού σκίαζε ακόμα και την περιοχή εκεί έξω, στην καμπύλη του τριπόντου και ακόμα πιο μακριά. Εβγαινε στις αλλαγές και ωθούσε αντίπαλους περιφερειακούς σε σουτ της φωτιάς, έβαζε φωτιά ο ίδιος στην άλλη πλευρά του παρκέ με τους 13 πόντους του.

Γενικότερα οι νικητές κυριάρχησαν στους ψηλούς, άλλωστε οι τέσσερις δικοί τους είχαν 15/18 δίποντα! Στη δεύτερη περίοδο αποκατέστησε την τάξη ο Πετρούσεφ, που μπήκε και ταΐστηκε στοχευμένα ξανά και ξανά στο λόου ποστ, στο δεύτερο ημίχρονο και δη στο τέταρτο δεκάλεπτο τελείωσε φάσεις ο απίστευτος Ράιτ, του 16 στο ranking σε 13 λεπτάκια.

Ο Λεσόρ δεν σταματούσε κανέναν και χανόταν στις περιστροφές της δικής του ομάδας. Δεν παίρνουμε όρκο ότι «πράσινοι» οπαδοί δεν αναπόλησαν για πρώτη φορά τον… Παπαγιάννη. Αν βέβαια κάποιος πρώην τους και νυν της Φενέρ λείπει από το σημερινό ρόστερ, αυτός είναι (κάποιος σαν τον ψηφισθέντα MVP λίγες ώρες νωρίτερα στη γείτονα, με σχεδόν τριπλ νταμπλ) Καλάθη…

Δίχως καθοδήγηση στο παιχνίδι του μέσα στις τέσσερις γραμμές ο Παναθηναϊκός των περισσότερων λαθών από ασίστ (17 έναντι 14), δίχως ιδιαίτερη και από τον πάγκο. Ο Ολυμπιακός των υπεριδπλάσιων τελικών πασών (24 για 10 λαθάκια) έφτασε σε ένα ακόμα τρόπαιο με τον Μπαρτζώκα να κυριαρχεί κατά κράτος στη μάχη των πάγκων.

Χωρίς Μιλουτίνοφ, χωρίς τον τραυματία της τελευταίας στιγμής Γουίλιαμς-Γκος, πρώτο σκόρερ παρεμπιπτόντως στα φετινά ελληνικά ντέρμπι με 15,3 πόντους μέσο όρο, ο «coach B» κράτησε τον αιώνιο ουσιαστικά στους 48 πόντους, μέχρι τη διακοπή του 38’ και την εύλογη χαλάρωση των παικτών του.

Ενίοτε, η φράση «η τάδε ομάδα το ήθελε πιο πολύ» δεν είναι μια αφόρητη κλισεδιά. Ναι, το ήθελε πιο πολύ η ομάδα που θεωρητικά είναι χορτασμένη (από τους τίτλους και των προηγούμενων ετών) και όχι η πεινασμένη. Εκείνη που ήδη στο ημίχρονο είχε 10 κλεψίματα και κοψίματα, έναντι μόλις τριών της αντιπάλου της. Αυτή που έχει ενσωματώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες με θαυμαστό τρόπο τον Ράιτ και τον Μήτρου-Λονγκ (των τριών ασίστ όταν φτιάχτηκε η διαφορά) και όχι αυτή που περιμένει πέντε μήνες τον Ερνανγκόμεθ (των 0/4 σουτ, της αφηρημάδας όταν ήρθε από πίσω ο Γουόκαπ και του πήρε το πορτοφόλι) να πάρει μπρος.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν 39 πόντους από τους αναπληρωματικούς τους, σε παιχνίδι που κάποια στιγμή θύμιζε το 42-40 στο κλειστό του Σπόρτιγκ προ 30ετίας. Οι «πράσινοι» πήραν 5… Και πώς να πάρουν περισσότερους, όταν ο Αταμάν ξεζούμισε πάλι έξι άμοιρους παίκτες του; Με τον ανέτοιμο Σλούκα ανάμεσά τους; Βάζοντας και βγάζοντας συνεχώς με αλλαγές χάντμπολ τον Καλαϊτζάκη, λες και ο Γκριγκόνις και οι υπόλοιποι τα έβαζαν από παντού και δεν μπορούσε ο Πάνος να δοκιμάσει οτιδήποτε στην επίθεση;

Την ίδια ώρα, οι Πειραιώτες έπαιρναν ένα σωρό πράγματα και από τους δέκα παίκτες του ροτέισιον του Μπαρτζώκα. Και οι διάφοροι ΜακΚίσικ και Σίκμα δεν χωράνε καν στις εγχώριες διοργανώσεις, έτσι; Η συνταγή υπάρχει, τα υλικά που προστέθηκαν νοστιμίζουν το πιάτ – εεε… την κούπα!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News