Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το πάθημα έγινε μάθημα, ημιτελές το ανδραγάθημα

Ο Πανθηναϊκός AKTOR διόρθωσε τα κακώς κείμενα από τον τελικό Κυπέλλου και το ΣΕΦ στον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας. Τα ελάχιστα λάθη και η απίστευτη διαφορά σε σχέση με τον Ολυμπιακό στους πόντους από τέτοια, μα και ο Γουίλιαμς-Γκος που πήγε να το πάρει μόνος του.

Ναι, είναι που θα ήταν (sic) αδιάφορο το ντέρμπι για την Basket League… Τρομερά σερί και τρομερότερες ανατροπές μέσα στις τέσσερις γραμμές, δύο προπονητές να τρώγονται σαν τα κοκόρια στις παρυφές τους, ένταση και διακοπές, ένα μεγάλο τρίποντο νίκης στο φινάλε.

Την πήρε ο Παναθηναϊκός AKTOR με 77-71 και ουσιαστικά εξασφάλισε κάποια λεπτά περισσότερης ξεκούρασης για τους βασικούς του, στα τρία εναπομείναντα παιχνίδια μέχρι τα ελληνικά πλέι οφ. Τότε δηλαδή που το μυαλό και η προσοχή θα είναι σταθερά στραμμένη στα άλλα, τα ευρωπαϊκά.

Δεν την πήρε (τη νίκη) ο Ολυμπιακός, μα ο Γιώργος Μπαρτζώκας υποσχέθηκε πως με βάση την εικόνα του αγώνα αυτή θα έρθει σε μία από τις επόμενες, σημαντικότερες επισκέψεις στο ΟΑΚΑ. Προς το παρόν η ομάδα του έχασε και τις λιγοστές ελπίδες που διατηρούσε να «κλέψει» -με ένα ακόμα στραβοπάτημα του «αιωνίου»- την πρώτη θέση.

«Πράσινο» το πλεονέκτημα έδρας, το λοιπόν, και εντός των τειχών. Ο σούπερ φορμαρισμένος Κώστας Σλούκας καθάρισε στο τέλος με το σουτ τριών πόντων, ο ίδιος είχε βάλει το νερό στο αυλάκι με τις έξι ασίστ στην πρώτη περίοδο.

Οι γηπεδούχοι σημείωσαν κατόπιν τελικής πάσας τα οκτώ από τα εννιά πρώτα καλάθια τους. Εν συνεχεία βρήκαν εύκολους πόντους από -φθηνά- λάθη αντιπάλων, σε βαθμό που κάποια στιγμή γράφτηκε 17-0 στη σχετική κατηγορία! Εξίσου εντυπωσιακό το 30-5 στους πόντους από λάθη αντιπάλων στο τέλος της αναμέτρησης.

Μήπως θυμάστε τι είχε συμβεί στα δύο προηγούμενα ντέρμπι «αιωνίων», που έληξαν με τρελά «ερυθρόλευκα» πανηγύρια για την κατάκτηση του Κυπέλλου και την επικράτηση στον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας; Στο Ηράκλειο ο Ολυμπιακός είχε υπερδιπλάσιες τελικές πάσες από λάθη (24 έναντι 10) και ο Παναθηναϊκός λιγότερες (14 έναντι 17). Στο Φάληρο διπλάσιες ο μεν (14-7), τις μισές ασίστ από λάθη ο δε (9-18)!

Υποπίπτοντας σε μονάχα έξι λαθάκια, το «τριφύλλι» άντεξε στην αντεπίθεση των φιλοξενούμενων και το προσπέρασμά τους στο σκορ, παίρνοντας πολλά και από τον Ντίνο Μήτογλου (15 π., 6 ρ.), τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (11 και 8), επιτέλους σε ντέρμπι εν έτει 2024 και από τον Ματίας Λεσόρ (13 π.) στο δεύτερο μέρος.

Αντίστροφα, στην Κρήτη οι Πειραιώτες είχαν κυριαρχήσει απόλυτα στις ρακέτες, έχοντας όλους τους ψηλούς τους διψήφιους, προτού στο ΣΕΦ ο Μόουζες Ράιτ εκτοξευτεί από τους εκεί 13 πόντους στους 19. Ο «Μωυσής» ήταν για μία φορά αρνητικός (και στις δύο πλευρές), το ίδιο κι ο Αλεκ Πίτερς, που μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ντεφορμέ.

Από την άλλη, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος παρέλαβε μετά την ανάπαυλα τη σκυτάλη από τον -καυτό από μακριά- Αϊζέια Κάναν και πρόσθεσε μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση στο ενεργητικό του εσχάτως. Επανήλθε στον αγώνα στο 28’, σημείωσε τους οκτώ από τους εννιά προσεχείς πόντους της παρέας του, στο καπάκι έδωσε την ασίστ για το κάρφωμα του Ράιτ. Συνέχισε με δύο ακόμα δικά του καλάθια, κοινώς επί εννιά αγωνιστικά λεπτά πιστώθηκε όλους τους πόντους του Ολυμπιακού, πλην μιας βολής του Πίτερς από την τεχνική ποινή στον Εργκίν Αταμάν!

Κλειδί της «ερυθρόλευκης» νίκης στο ίδιο γήπεδο στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, ο Γκος του τότε 16-3 σε πόντους και ασίστ κατέγραψε σήμερα 18-3, δίνοντας και την τελική πάσα για το κάρφωμα του έτερου (ως συνήθως στα ντέρμπι) διακριθέντα Μουσταφά Φαλ στο 72-70.

Στιγμές μετά, ήρθε η «βόμβα» του Σλούκα απέναντι στην πρώην του να κλειδώσει το «3 στα 3» για τη νέα του ομάδα στο πρωτάθλημα και να ανανεώσει το ραντεβού τους για τους τελικούς, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στο ΟΑΚΑ. Αν βέβαια, στο μεταξύ, δεν έχει προκύψει κα(νέ)νας… ευρωπαϊκός τελικός μεταξύ τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News