Παναθηναϊκός AKTOR-Ολυμπιακός: Οι αλήθειες και οι μύθοι της τελικής σειράς

Τρεις αποδεκτές απόψεις και τρία πράγματα που δεν στέκουν απαραιτήτως γύρω από τα επερχόμενα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό με έπαθλο το πρωτάθλημα. Υπαρκτό φαβορί, διαφοροποίηση στα ροτέισιον, κοντοί που θα κρίνουν τους τελικούς, ψηλοί που μπορεί να αλληλοεξουδετερωθούν.

Όπως αναμενόταν (και… ευτυχώς για την Εθνική, που πρέπει να προετοιμαστεί έστω υποτυπωδώς για το Προολυμπιακό τουρνουά), Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός ξεμπέρδεψαν γρήγορα με τις ημιτελικές σειρές.

Το 2-0 επί Αρη και Περιστερίου, αντίστοιχα, έγινε με σχετική άνεση στην Basket League. Ωρα για τη μεταξύ τους τελική σειρά, όπως… πάντα. Γύρω της ακούγονται διάφορα, από διάφορους. ‘Αλλα πιο κοντά στην αλήθεια, άλλα δίχως να στοιχειοθετούνται σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχει φαβορί κι έχει χρώμα πράσινο

Όπως και να το κάνουμε, κοτζάμ πρωταθλητής Ευρώπης είναι ο Παναθηναϊκός. Δεν γίνεται να μην ξεκινήσει με τα λευκά πιόνια στη σκακιέρα του ΟΑΚΑ, έστω κι αν η… παρτίδα θα μεταφερθεί τουλάχιστον μία φορά και στο ΣΕΦ. Είναι, βλέπετε, και το πλεονέκτημα της έδρας τούτη τη φορά…

Πέρα από τα προφανή, δηλαδή τον τίτλο της Ευρωλίγκας και το αβαντάζ έδρας, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν βγάζει πλέον και μία σιγουριά στο παιχνίδι της. Ακόμα και αν στραβώσει, όπως στον πέμπτο προημητελικό με τη Μακάμπι, αλλά και στο ξεκίνημα του τελικού με τη Ρεάλ, έχει την ηρεμία και τα αγωνιστικά εχέγγυα ώστε να στρώσει τις καταστάσεις και να φέρει τον όποιο αγώνα εκεί που θέλει.

Επιπλέον, στο πρωτάθλημα οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί τρεις φορές και σε όλες νικητές αναδείχθηκαν οι «πράσινοι». Εστω και από θέση αουτσάιντερ, ο Ολυμπιακός φυσικά έχει τις δικές του πολλές πιθανότητες να συνεχίσει την εντός των τειχών κυριαρχία. Ας τις προσδιορίσουμε στο (τουλάχιστον) 40%. Ξέρει να παίρνει «διπλά» στο ΟΑΚΑ, το έκανε και φέτος στην Ευρωλίγκα, σίγουρα διαθέτει τις προσωπικότητες ώστε να καταβάλει τρις τους φρέσκους πρωταθλητές Ευρώπης.

ΜΥΘΟΣ: Οι Πειραιώτες υστερούν τρελά στους ψηλούς

Αριθμητικά, ναι, υστερούν. Ο Μόουζες Ράιτ έκανε στην άκρη ώστε να (επανα)δηλωθεί στην Basket League ο αποθεραπευθείς Νίκολα Μιλουτίνοφ και αφότου παρήλθε η τελική προθεσμία, υπέστη κάταγμα κόπωσης στο μετατάρσιο ο Μουσταφά Φαλ. Ο Λουκ Σίκμα ούτως ή άλλως περίσσευε και έχει κοπεί από καιρό, να πώς η ποσοτική υπεροπλία πήγε περίπατο.

Ποιοτικά, πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» ψηλοί κοιτάζουν ακόμα στα μάτια τους αντιπάλους τους. Ο Μιλουτίνοφ βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ο Αλεκ Πίτερς σε ακόμα καλύτερη. Οι ματσάρες του στο Top-6 της Α1 ακολουθήθηκαν από εξαιρετικές και στο Βερολίνο, προτού εκτελέσει και το Περιστέρι με άλλες δύο 20άρες.

Ο Φίλιπ Πετρούσεφ αναγκαστικά θα βοηθήσει πλέον περισσότερο στο «5», θέση ωστόσο στην οποία αγωνιζόταν περισσότερο πριν έρθει στο λιμάνι και σχεδόν αποκλειστικά στην εθνική Σερβίας. Ο Κώστας Παπανικολάου ως «τεσσάρι» έχει αποδείξει και μέσα στην τρέχουσα σεζόν ότι μπορεί και να σταθεί αξιοπρεπώς και να κάνει ζημιά στα ντέρμπι, την ώρα που οι αντίπαλοι πάουερ φόργουορντ Ντίνος Μήτογλου και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ δεν αποτελούν και τις επιτομές σταθερότητας. Σταθερά της «πράσινης» φροντ λάιν, το αγρίμι Ματίας Λεσόρ. Στοίχημα των δικών του αντιπάλων, να μη φθαρούν από φάουλ και να χρεώσουν τον ίδιο, επειδή ξέρει να προστατεύεται.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι αγνοούμενοι του φάιναλ φορ είναι εδώ

Σε μία σειρά αγώνων, που μπορεί να φτάσει και τους πέντε, είναι απαραίτητο οι ομάδες να πάρουν πράγματα από όλους τους παίκτες τους. Εν προκειμένω και από εκείνους που φάνηκαν από ελάχιστα έως καθόλου στο πρόσφατο ευρωπαϊκό φάιναλ φορ. Ναι, έχει και ο θριαμβευτής Παναθηναϊκός τέτοιους.

Ο Μάριους Γκριγκόνις, για παράδειγμα, έμεινε στις δύο «μπούκες» του πρώτου ημιχρόνου με τη Φενερμπαχτσέ και ίδρωσε για μόλις έξι (άποντα) λεπτά κόντρα στη Ρεάλ. Οι 11+11 πόντοι του με 4/9 τρίποντα απέναντι στον Αρη προμηνύουν δυναμική επιστροφή. Διακρίθηκε ακόμα περισσότερο στους ελληνικούς ημιτελικούς ο Ολεκ Μπαλτσερόφσκι, που δεν ξεντύθηκε καν στο Βερολίνο.

Από την άλλη, o Τόμας Γουόκαπ πρόσθεσε μία ακόμα αρνητική παρουσία σε φάιναλ φορ στο βιογραφικό του και δη εκτελεστικά. Η «Βασίλισσα» του έδωσε το σουτ και είχε 0/6 τρίποντα. Στα ντέρμπι «αιωνίων» και συχνότερα στο ΟΑΚΑ (!) τα βάζει και θα είναι ρυθμιστής, προερχόμενος από διψήφια εμφάνιση στο Περιστέρι. Τη δική του συμβολή σε νίκες εγχώριων ντέρμπι έχει ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που έγραψε DNP δίπλα στο όνομά του με τη Ρεάλ.

ΜΥΘΟΣ: Ο Ολυμπιακός έχει πιο ανοιχτό ροτέισιον

Σε ολόκληρες αναλύσεις προβαίναμε τον Φεβρουάριο για τον Παναθηναϊκό που είχε μακράν το πιο σφιχτό ροτέισιον της Ευρωλίγκας, με μόλις επτάμιση παίκτες να απολαμβάνουν στα παιχνίδια του 10+ λεπτά συμμετοχής. Οι αντίστοιχοι του Ολυμπιακού πλησίαζαν τους εννέα.

Τους επόμενους μήνες, με τους τελευταίους τραυματίες του να επιστρέφουν και με τον Ράιτ να μπαίνει για τα καλά κι εκείνος στο ροτέισιον, είδαμε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να πηγαίνει και σε ροτέισιον έντεκα παικτών σε κρίσιμους ευρωπαϊκούς αγώνες. Στους πέντε προημιτελικούς με την Μπάρτσα, οι αναπληρωματικοί έβαλαν 60 πόντους περισσότερους από τους βασικούς! Στον ημιτελικό ωστόσο βασίστηκε σε οριακά οκτώ μονάδες (όγδοη ο Μιλουτίνοφ των 10 λεπτών δίχως προσπάθεια).

Μείον τέσσερις οι ξένοι στην Α1, ντεφορμέ κάποιοι της second unit, να πώς στο δεύτερο ματς με το Περιστέρι οι πενταδάτοι σημείωσαν 70 πόντους και οι έξι αναπληρωματικοί μόλις 14 με 6/20 σουτ! Κανένας τους δεν είχε θετικό ομαδικό +/-. Αντιθέτως, το «τριφύλλι» πήρε πράγματα από δέκα διαφορετικούς παίκτες σε ολόκληρο τελικό Ευρωλίγκας! Ο Ιωάννης Παπαπέτρου γύρισε δριμύτερος, ο Πάνος Καλαϊτζάκης βρήκε ρόλο μέσα από την άμυνα κοκ.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τους τίτλους τους κρίνουν οι κοντοί

Στο διά ταύτα, περιμένουμε τα μέλη των περιφερειών να κρίνουν την έκβαση των ελληνικών τελικών. Το μπάσκετ είναι το παιχνίδι των ψηλών, μα την μπάλα στα χέρια τους την έχουν περισσότερη ώρα οι κοντοί. Και από δαύτους, οι «αιώνιοι» έχουν πολλούς και καλούς.

O Kώστας Σλούκας ζει ένα όνειρο με την καθοδήγηση της νέας παρέας του έως την κορυφή της Ευρώπης και θέλει να υποσκελίσει και… άμεσα την πρώην του. Εχει και τις δάφνες του MVP του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Προς επίρρωση όσων λέγαμε, οι 15 από τους 19 τελευταίους MVP σε F4 είναι γκαρντ! Ξεκουράστηκε με τον Αρη και ξαναφουλάρει τις μηχανές, ενώ ο ακούραστος Τζέριαν Γκραντ (και πολυτιμότερος για πολλούς στο Βερολίνο) ήταν σούπερ και στο Αλεξάνδρειο, με το μακράν καλύτερο ομαδικό +/- (+23).

Αμφιβάλλει κανείς κι ότι ο Κέντρικ Ναν των 5/18 τριπόντων κόντρα στους Θεσσαλονικείς θα ξαναπάρει το όπλο του; Αντίπαλα δέη (και συγγνώμη για τον αδόκιμο πληθυντικό), ο Αϊζέια Κάναν των 4/8 τριπόντων στο Βερολίνο και των 8/12 με το Περιστέρι. Ο Γουόκαπ που πρωτίστως ξέρει να «κλειδώνει» στην άμυνα αντίπαλους γκαρντ, αλλά και να είναι οικονομικότατος στην αναλογία ασίστ προς λάθη. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος των 27 πόντων και 9 τελικών πασών στο φάιναλ φορ (και της 16άρας στο «διπλό» στο ΟΑΚΑ τον Οκτώβριο) και όχι μόνο.

ΜΥΘΟΣ: Οι προπονητές δεν έχουν κρατήσει εκπλήξεις

«Όχι μόνο», σε συνέχεια του προηγουμένου, διότι στην περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού συναντάμε και τον Λαρεντζάκη, που επαναλαμβάνουμε ότι θα έχει αναβαπτισμένο ρόλο στους τελικούς (και σίγουρα έχει το τσαγανό να βγει μπροστά στο καμίνι της Καλογρέζας), αλλά και τον Σακίλ ΜακΚίσικ, για να μην πούμε και τον Μιχάλη Λούντζη.

O πρώτος έχει ακόμα μεγαλύτερη παράδοση μεγάλων εμφανίσεων απέναντι στον Παναθηναϊκό και είναι ο σταθερότερος «ερυθρόλευκος» τον τελευταίο μήνα, μια και πήρε μπρος από τις αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα, ενόσω ο Πίτερς ακόμα αγνοούνταν. Ο δε Λούντζης προσπερνάει στο ροτέισιον τον απρόσεκτο και άστοχο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, αξιώνοντας χρόνο και ρόλο απέναντι στην παλιά του ομάδα, τώρα που (εξ ανάγκης, με τον «Παπ» στο «4») θα δούμε σχήματα τριών γκαρντ για ώρα από τον Μπαρτζώκα.

Ποιους αντίστοιχους άσους μπορεί να βγάλει από το δικό του μανίκι ο Αταμάν; Αν και… «πεντάρι», ο Μπαλτσερόφσκι έδωσε συνέχεια στις καλές του εμφανίσεις και νωρίτερα μέσα στη χρονιά απέναντι στον Αρη και θα είναι ευχής έργον για τον Τούρκο αν μπορεί να πάρει έστω 5 ποιοτικά λεπτά (και κάνα… φάουλ από τον Μιλουτίνοφ). Βέβαια ο Παναθηναϊκός θα κόβει και έναν ξένο σε κάθε τελικό. Βασικοί υποψήφιοι, ο Πολωνός και ο Λούκας Βιλντόσα. Ο Αργεντινός γκαρντ βοήθησε (με το μαρκάρισμα του Φακούντο Καμπάτσο) με τη Ρεάλ, δεν έπαιξε με τον Αρη, λογικά θα κληθεί να συνδράμει ξανά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News