Εθνική Ελλάδας: Με τον Καλάθη, τον… Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά

Το 109-82 επί της Δομινικανής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την εξαιρετική εικόνα των φιλικών, o Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε πλάκα, οι Καλάθης και το… «δυάρι» Γουόκαπ αρίστευσαν ως δημιουργός και εκτελεστής (!) αντίστοιχα. Οι εκπλήξεις από εθνικές εξωτικών χωρών είναι για τους άλλους.

Τα αποτελέσματα στα άλλα Προολυμπιακά τουρνουά, προτού καν ολοκληρωθεί η δεύτερη μέρα τους, μόνο καθησυχαστικά δεν έδειχναν εν όψει της ελληνικής πρεμιέρας.

Δύο στις δύο νίκες στην Ισπανία οι Μπαχάμες (ναι, οι ίδιες Μπαχάμες που νικήσαμε διά περιπάτου 102-75 στο «Ακρόπολις»), «διπλό» μέσα στη Λετονία επί της οικοδέσποινας οι Φιλιππίνες, που είχαν φτάσει να προηγούνται με 25 πόντους διαφορά. Ας μην πηγαίνουμε μακριά. Πριν το δικό μας τζάμπολ στο ΣΕΦ, οι Νεοζηλανδοί σόκαραν όχι τους (παραδοσιακά ασόβαρους, μα εν προκειμένω ψιλοαδιάφορους) Κροάτες, αλλά τους Σλοβένους – που πρέπει να τους νικήσουν σήμερα με 10 πόντους, ώστε να μην αποκλειστούν πριν την… ώρα τους.

Ε, ναι, βλέποντας τον Αντετοκούνμπο σε τέτοια κέφια, πώς να μην χρίσουμε μεγάλο φαβορί για την κατάληψη του μοναδικού εισιτηρίου για Λιλ (εκεί θα γίνει η πρώτη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων) τη δική του παρέα; Ο Γιάννης έπεσε με τη λήξη του αγώνα στην αγκαλιά του (Παναγιώτη) Γιαννάκη, ο Νικ Καλάθης ζάλιζε από το πρώτο τζάμπολ με τις θεαματικές εμπνεύσεις του τους αντιπάλους μπροστά στον Νικ Γκάλη, το… mood ήταν βγαλμένο από παλιότερες, ένδοξες εποχές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Πάλι +27 λοιπόν απέναντι σε μια ταλαντούχα αμερικανική ομάδα, με το 109-82 να έρχεται σχεδόν διαδικαστικά ως προς την εξέλιξη του σκορ, μα καθόλου βαρετά. O σούπερ σκόρερ Κρις Ντουάρτε των Κινγκς και της 26άρας έδειξε γιατί είναι τόσο δύσκολο να «πιάσεις» στο ΝΒΑ και δη στο Σακραμέντο (3,9 π. φέτος, λιγότεροι από τον Σάσα Βεζένκοφ), οι έτεροι περιφερειακοί Αντρές Φελίς και Γιαν Μοντέρο ήρθαν με τις δάφνες της ψήφισης στις καλύτερες πεντάδες του ισπανικού πρωταθλήματος. Ο πρώτος στην… πρώτη, χώρια η μεταγραφή του πριν μερικές ώρες στη Ρεάλ.

Ούτε που τους κατάλαβε η ελληνική άμυνα. Από κει ξεκίνησαν πάλι όλα, όπως είπε και ο Βασίλης Σπανούλης. Πίεση από την πρώτη γραμμή (άμυνας) με Τόμας Γουόκαπ και Καλάθη, εξασφάλιση του ριμπάουντ, τρέξιμο, καλάθι. Με μικρό «κ», με «ι» στο τέλος.

Συνεχίζοντας τις τρομερές εμφανίσεις του στα φιλικά, ο νέος ιθύνων νους της Μονακό μοίρασε από το ξεκίνημα πέντε καλάθια και έφτασε στο ρελαντί σε νταμπλ-νταμπλ, με 11 εν τέλει ασίστ. Δεν άφησε το άλλο αμερικανάκι μας να μοιράσει την παραμικρή (!), εντούτοις ο Γουόκαπ αρίστευσε ως σούτινγκ γκαρντ με 17 πόντους και μονάχα τρία άστοχα σουτ.

Οσο για τον «Greek freak», αυτό ακριβώς. Φρίκαρε την ομάδα του (σωσία του Φράνκο Νέρο από τα σπαγγέτι γουέστερν) Nέστορ Γκαρσία, με απόλυτη ευστοχία εντός παιδιάς και 32άρα σε 18 λεπτάκια! Ούτε με λάσο δεν πιανόταν ο καουμπόης από τα Σεπόλια. Από τη στιγμή που δεν κοβόταν, που δεν δυσκολευόταν καν η εισαγωγική πάσα προς αυτόν στο λόου ποστ, οι τύποις γηπεδούχοι (ως πρώτοι αναγραφέντες στο σκορ) και στην πραγματικότητα φιλοξενούμενοι δεν είχαν ελπίδα.

Εδωσε και το απόλυτο χάιλαϊτ της αναμέτρησης ο… απόλυτος Γιάννης, με εκείνη την τάπα στον ουρανό του φαληρικού σταδίου. Θύμα ο αθλητικότατος Μοντέρο, με τον θύτη να ολοκληρώνει τη φάση με καλάθι στην άλλη πλευρά του παρκέ, τέσσερα μετρημένα δευτερόλεπτα μετά.

Οι 29 ασίστ απέφεραν πολλά από τα 16 (στα 31) τρίποντα, τα δυνατά στοιχεία των προηγούμενων αγώνων (επαν)εμφανίστηκαν και στον πρώτο επίσημο. Ο καταιγισμός τριπόντων συνδυάστηκε με 42 πόντους μέσα από τη ρακέτα (έναντι 26), εκείνοι από αιφνιδιασμούς ήταν 20, ας περάσει πλέον η Αίγυπτος στο παρκέ του Ειρήνης και Φιλίας. Η ματσάρα βέβαια της Πέμπτης είναι η πρώτη χρονικά. Αυτή στην οποία απειλείται η παρουσία του Λούκα Ντόντσιτς στο Φάληρο το Σαββατοκύριακο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News