AUSTRALIAN OPEN: Αν βοηθούσε το coaching, θα κέρδιζε ο Τσιτσιπάς

Australian Open: Ο Βασίλης Γεωργιώτης γράφει για το coaching, τον κανονισμό που απαγορεύει στον παίκτη να δεχτεί τεχνικές συμβουλές από τον προπονητή του και είναι ο λόγος που έκανε έξαλλο τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ στον ημιτελικό με τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Ο Βασίλης Γεωργιώτης γράφει για το coaching, τον κανονισμό που απαγορεύει στον παίκτη να δεχτεί τεχνικές συμβουλές από τον προπονητή του και είναι ο λόγος που έκανε έξαλλο τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ στον ημιτελικό με τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Αλήθεια, πόσο ένοχος είναι ο Έλληνας τενίστας και πόσο τον βοήθησε το coaching στον αγώνα;

Τι ισχύει με το coaching

Πριν απαντήσουμε αξίζει να πούμε δύο λόγια για αυτόν τον κανονισμό. H ATP στο εγχειρίδιο των κανονισμών απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε βοήθεια, ακουστική ή οπτική του προπονητή προς τον αθλητή. Το ίδιο ισχύει σε όλα τα γκραν σλαμ για άνδρες και γυναίκες, ωστόσο η WTA επιτρέπει μία πολύ σύντομη, της τάξης των 60-90 δευτερολέπτων, βοήθεια σε κάθε σετ, αν το ζητήσει η αθλήτρια.

Από μόνη της αυτή η διαφορετική προσέγγιση σε άνδρες και γυναίκες δημιουργεί ένα παράδοξο. Το τένις πρέπει να είναι το μοναδικό άθλημα στον κόσμο που φιμώνει τον προπονητή. Ένας απαράδεκτο κανονισμός που ίσχυε και στον στίβο μέχρι τα μέσα δεκαετίας του ’90, αλλά ευτυχώς καταργήθηκε ως αναχρονιστικός.

Στο τένις των ανδρών και στα γκραν σλαμ, που έχουν δικό τους… χωριό εξακολουθούν να τιμωρούν το coaching, προκαλώντας καταστάσεις σαν αυτή που βιώσαμε στο παιχνίδι του Στέφανου με τον Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος είχε δίκιο τυπικά να διαμαρτύρεται γιατί εφόσον ισχύει ο κανονισμός, ο Απόστολος Τσιτσιπάς δεν πρέπει να μιλάει στον γιο του. Άλλωστε, πριν γίνει έξαλλος ο Ρώσος, ο Στέφανος είχε δεχτεί ήδη προειδοποίηση από τον διαιτητή.

Πώς αντιλήφθηκαν οι Αυστραλοί το coaching;

Πώς όμως αντιλήφθηκε ο ρέφερι ότι ο Απόστολος έδινε εντολές στον αθλητή του τη στιγμή που φορούσε τη μάσκα προστασίας για τον κορωνοϊό; Κι αν του μιλούσε, πώς κατάλαβε ότι δεν του έλεγε απλά «πάμε αγόρι μου» και όχι «πίεσέ τον στο backhand;». 

Οι Αυστραλοί, γνωρίζοντας ότι ο Τσιτσιπάς ο πρεσβύτερος και ο νεότερος έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό  στο coaching (μέχρι και μομφή για υποτιθέμενα μηνύματα που διαβάζει ή βλέπει ο Στέφανος στα toilet break έχει κατατεθεί από αντιπάλους), φρόντισαν να τοποθετήσουν κάμερα στο box που κάθεται η συνοδεία του Στέφανου, αλλά – κυρίως – να έχουν stand-bye Ελληνίδα διαιτητή, την Εύα Ασδεράκη-Μουρ που μετέφραζε υπό καθεστώς πίεσης από τους διοργανωτές – αφού δεν της ήταν και τόσο ευχάριστο – αυτά που έλεγε ο Απόστολος! 

Ο Ζομ Καπιτόλ, όπως όλοι οι διαιτητές δείχνουν μια ελαστικότητα στο coaching και συνήθως αρκούνται σε προειδοποιήσεις, αφενός γιατί δεν θέλουν να τιμωρούν τους αθλητές, αφ’ ετέρου γιατί τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα του προπονητή και του αθλητή.

Πόσο δίκιο είχε κατ’ ουσίαν ο Μεντβέντεφ στη διαμαρτυρία του;

Ο Μεντβέντεφ, που ποτέ δεν συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα στους αγώνες του και στο box του – στη Μελβούρνη δεν βρίσκεται παρά μόνο ο προπονητής του και ο μάνατζερ του, ενώ σε άλλα τουρνουά το πολύ να τον συνοδεύει και η γυναίκα του – είχε τυπικά, όπως προαναφέραμε δίκιο να φωνάζει, αλλά όχι να χάσει το μυαλό του, που παραλίγο να του στοιχίσει ένα μπρέικ πολύ νωρίς στο τρίτο σετ.

Ουσιαστικά, δεν έπρεπε καν να ασχοληθεί. Στο κάτω-κάτω, αν οι οδηγίες του Απόστολου ήταν τόσο καλές, από τη στιγμή που ο Στέφανος είναι παίκτης ΤΟΠ 5, τότε η νίκη θα κατέληγε στον Έλληνα τενίστα. Κι αν ο Απόστολος είναι τόσο καλός προπονητής, που μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα με δύο ατάκες, τότε όποιος θέλει μπορεί να του ζητήσει να τον αναλάβει. 

Οπότε, η διαμαρτυρία του Μεντβέντεφ, όπως του Μάρεϊ στο US Open για παράδειγμα, έχει να κάνει μάλλον με μια πρόσκαιρη απώλεια της προσοχής τους, με δυο-τρεις χαμένους πόντους και ο Απόστολος λειτουργεί γι’ αυτούς ως αποδιοπομπαίος τράγος. Γιατί στην τελική, αν το coaching βοηθούσε, ο Στέφανος θα κέρδιζε…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News