Ολυμπιακός: Πως θα γιορτάσει τα 99 και τα 100…

Μαρινάκης κούπες
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης θεωρεί ότι τα 98α γενέθλια των ερυθρολεύκων αποτελούν την ιδανική αφορμή για να μπουν ξανά προτεραιότητες.

Τα γενέθλια αποτελούν κάθε χρόνο την τέλεια αφορμή για απολογισμό  του χρόνου που πέρασε και παράλληλα τον ορισμό προτεραιοτήτων για το χρόνο που έρχεται, κάτι που ουσιαστικά ανέφερε στο μήνυμά του ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αυτό συμβαίνει με τους ανθρώπους αλλά όχι μόνο. Το κάνουν και οι σύλλογοι.

Ο Ολυμπιακός, αυτός ο αιώνιος έφηβος που γιορτάζει 98 χρόνια ζωής, μοιάζει βέβαιο ότι κάνει τώρα απολογισμό για το χθες και παράλληλα θέτει προτεραιότητες για το αύριο. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει, ασχέτως του αν κάθε χρόνο τα γενέθλιά του τον βρίσκουν σε καλή ή όχι συγκυρία.

Η στασιμότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του Ολυμπιακού. Η διαρκής κίνηση και η διάθεση για εξέλιξη πρέπει να είναι η καθημερινότητά του. Στα 98 του χρόνια λοιπόν ο Ολυμπιακός οφείλει να φαντάζεται και να προγραμματίζει που και πως θέλει να βρίσκεται του χρόνου τέτοια μέρα, δηλαδή στα 99α του γενέθλια. Και -γιατί όχι;- ακόμα περισσότερο πως θα τον βρει η συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής, τα 100α του γενέθλια.

Ο κύκλος που έκλεινε και τα… μπετά

Το πως είναι ο Ολυμπιακός σήμερα, το ξέρουμε. Πως θα είναι σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα δεν το ξέρουμε, να το εικάσουμε μπορούμε. Ο μόνος που μπορεί και να επιλέξει και να προγραμματίσει είναι ο ίδιος ο Ολυμπιακός.

Φαντάζομαι ότι ο σύλλογος δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί «δραματικά» σε σχέση με τις επιθυμίες και τους στόχους που είχε ανέκαθεν. Η διάκριση και η κατάκτηση κορυφών αποτελούν συνώνυμο του ονόματος «Ολυμπιακός».

Πριν από ένα χρόνο, στα 97α γενέθλιά του, ο Ολυμπιακός πιθανώς αισθάνονταν ότι κλείνει ο κύκλος μιας υπέροχης ομάδας με 4ετ΄διάρκεια. Κι επειδή εκείνος ο κύκλος ήταν έντονος και μεγάλος, δεν ήταν εύκολο να κλείσει μονομιάς κι ας άρχισαν οι σημαντικές αλλαγές από το περασμένο καλοκαίρι. Πια οι ερυθρόλευκοι είναι σε διαδικασία να ρίξουν τα… μπετά για να στηριχθεί σ’ αυτά και να ανοίξει για τα καλά ο κύκλος της επόμενης σπουδαίας ομάδας.

Ο… απογαλακτισμός από την 4ετία

Της ομάδας που θα κάνει το δικό της ωραίο κύκλο, αν είναι 4ετής θα είναι αναμφίβολα σούπερ γιατί τα καλά δεν λειτουργούν πάντα πολύ. Τα 98α γενέθλια του Ολυμπιακού νομίζω πως είναι τα γενέθλια της ανασύνταξης και επανεκκίνησης, διαδικασιών που έχουν αρχίσει εδώ και κάποιους μήνες αλλά, δυστυχώς, δε συμβαίνουν όλα όσο γρήγορα θέλουν όλοι. Απαιτείται χρόνος για να υπάρξει ο πλήρης απο…γαλακτισμός από τον προηγούμενο Ολυμπιακό.

Θα είναι τόσο διαφορετικός ο επόμενος; Προφανώς όχι. Εξάλλου, όπως προανέφερα, ο Ολυμπιακός ανέκαθεν τους ίδιους στόχους έχει. Να κατακτά την κορυφή στην Ελλάδα, να διακρίνεται στην Ευρώπη και παράλληλα να ικανοποιεί με την εικόνα του τον κόσμο του. Κάποιες φορές καταφέρνει το αδύνατο (την προηγούμενη 4ετία το κατάφερε όπως και στο παρελθόν), δηλαδή να τα έχει όλα. Άλλες φορές πετυχαίνει τα δύο από τα τρία, άλλες μόνο ένα και σπανιότατα κανένα.

Τα καμπανάκια… συναγερμού

Για να μην το κουράζουμε άλλο, ο Ολυμπιακός γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του από μια θέση (3η) που δεν του είναι πολύ γνώριμη. Όμως τέτοιες συγκυρίες νομίζω είναι περισσότερο πολύτιμες γιατί δίνουν μαθήματα.

Στις καλές μέρες είναι φυσιολογικό να χαλαρώνει κάποιος, στις κακές αντιθέτως ηχούν τα καμπανάκια του συναγερμού και θυμάσαι πόσο πολύ αγαπάς και σου λείπουν οι μέρες της… λιακάδας με συνέπεια να δίνεις όρκο για να επιστρέψεις το συντομότερο. Κι αυτός ο όρκος έχει προ μηνών δοθεί στο μεγάλο λιμάνι…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News