Ολυμπιακός: Η συνταγή με τον Παναθηναϊκό δε μπορεί να είναι όπως με την ΑΕΚ

Ζοζέ Ανιγκό
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης θεωρεί ότι η πιθανή παρουσία του Σαμασέκου στην 11άδα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει με τη φιλοσοφία της ΟΠΑΠ Αρένα και εξηγεί το γιατί.

Με τη λογική θα υποδεχθεί ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό στο Γ.Καραϊσκάκης το βράδυ της Δευτέρας (8/5 – 21:00); Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών από το Ρέντη λένε ότι, λίγο-πολύ, ο Ζοζέ Ανιγκό προσανατολίζεται στο να ακολουθήσει τη «συνταγή» που χρησιμοποίησε την περασμένη Τετάρτη (3/5) στη Νέα Φιλαδέλφεια κόντρα στην ΑΕΚ. Και γι’ αυτό δείχνει πρόθεση να διατηρήσει τον Ντιαντιέ Σαμασέκου στην 11άδα.

Ότι ο χαφ από το Μάλι είναι πιθανό να παραμείνει στο αρχικό σχήμα δε σημαίνει ότι, απαραίτητα, η «συνταγή» θα είναι η ίδια. Βλέπετε είναι εντελώς άλλο πράγμα να παίζεις στο Γ.Καραϊσκάκης και άλλο να παίζεις μακριά απ’ αυτό. Επίσης είναι εντελώς άλλη ομάδα ο Παναθηναϊκός και άλλη η ΑΕΚ. Υπάρχουν χαώδεις διαφορές και, φαντάζομαι, ο Ανιγκό θα καταρτίσει πλάνο έχοντας υπόψιν του αυτές τις σημαντικές διαφορές.

Δε γίνεται να ακολουθήσει, προκάτ, το σχέδιο κόντρα στην ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο. Οι κιτρινόμαυροι έχουν τη 2η καλύτερη επίθεση με 63 γκολ ενώ οι πράσινοι φτωχή, με 46 ενεργητικό.  Και το επιθετικό ταλέντο με τη διάθεση συνάμα αποτυπώνεται και στις τελικές, η ΑΕΚ έχει 550 και ο Παναθηναϊκός 410.

Το 41-20

Υπάρχει και κάτι άλλο. Ξέρετε πόσες τελικές έχει κάνει ο Ολυμπιακός στον Παναθηναϊκό στα μεταξύ τους τρία ως τώρα φετινά ντέρμπι. Συνολικά 41. Ξέρετε πόσες τελικές έχουν κάνει οι πράσινοι στους ερυθρόλευκους στα μεταξύ τους τρία ως τώρα φετινά ντέρμπι; Συνολικά 20! Κι όμως ο Παναθηναϊκός έχει μία νίκη και τα άλλα δύο ματς έληξαν ισόπαλα.

Άρα λοιπόν είχε λογική, ειδικά στην ΟΠΑΠ Αρένα, να είναι πιο σφιχτός ο Ολυμπιακός. Στο Γ.Καραϊσκάκης με τον Παναθηναϊκό ωστόσο θα κληθούν οι ερυθρόλευκοι να πάρουν πρωτοβουλίες. Βεβαίως, δεν μπορούν και ούτε πρέπει να πάρουν πολλές. Κι αυτό γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, όταν το παρακάνουν βγαίνοντας κατά κύματα στην επίθεση, γίνονται τρομερά ευάλωτοι πίσω.

Τώρα ο ΠΑΟ δεν βολεύεται με Χ…

Εξάλλου σ’ αυτό το ματς ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να παίξει με τη λογική που είχε παίξει στις δύο προηγούμενες επισκέψεις του στο Φάληρο. Τότε έδειχνε να βολεύεται (ή και να στοχεύει) με την ισοπαλία. Τώρα έχει το άγχος του τι θα κάνει την ίδια ώρα η ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη. Ο Παναθηναϊκός θα χάσει τον τίτλο αν η ΑΕΚ έχει καλύτερο αποτέλεσμα από ‘κείνον και γι’ αυτό αυτή τη φορά θα πρέπει (και) να ρισκάρουν οι πράσινοι, πέρα από το να επιβεβαιώσουν ότι είναι καλοί αμυντικά.

Αναμφίβολα μιλάμε για ένα ματς που μοιάζει με… παρτίδα σκάκι. Χρειάζεται στρατηγική και προσεκτικές κινήσεις. Το όποιο ρίσκο πρέπει να είναι βασισμένο στη λογική. Περιμένω λοιπόν και τον Ολυμπιακό να είναι πιο επιθετικός / δημιουργικός αλλά όχι μ’ αυτή την αδιανόητη αυτοκτονική αφέλεια που τον παρέταξε ο Ανιγκό κόντρα στην ΑΕΚ στο Φάληρο.

Περιμένω και τον Παναθηναϊκό να ρισκάρει με μέτρο για να βάλει ένα γκολ και ύστερα να προσπαθήσει να το κρατήσει πάση θυσία. Αν βεβαίως προηγηθεί ο Ολυμπιακός οι πράσινοι θα ρισκάρουν όσο περισσότερο γίνεται γιατί αυτό πιθανότατα θα σημαίνει ότι χάνουν και τον τίτλο. Εκτός αν υπάρχει και… αυτοκτονία της ΑΕΚ με τον Άρη την ίδια ώρα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News