Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Κροτίδα papers – Το ποδόσφαιρο δεν θα είναι πια το ίδιο

Σολμπάκεν Ελ Καμπί
eurokinisi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης εξηγεί γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο μετά την απόφαση για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που διακόπηκε.

Απέφυγα συνειδητά να γράψω οτιδήποτε μετά το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Ένα ντέρμπι που διακόπηκε λόγω της κροτίδας που έσκασε κάποια μέτρα μακριά από τον Χουάνκαρ κι εκείνος έπεσε στο έδαφος. Ειλικρινά δεν έχω καμία διάθεση για χιούμορ η ειρωνεία. Η αφορμή δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Μετά την απόφαση της δικαστού της Super League, κι εφόσον παραμείνει αυτή η απόφαση παρά την προσφυγή του Ολυμπιακού (που δικαίως μιλάει για αλλοίωση) στην Επιτροπή Εφέσεων, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μόλις διαβήκαμε έναν δρόμο που δεν έχει γυρισμό. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, ένα ποδόσφαιρο με πολλά άλλα προβλήματα που πρέπει να λύσει για να βελτιωθεί το προϊόν, δεν θα είναι πια το ίδιο.

Σ’ έναν κόσμο που δεν είναι αγγελικά πλασμένος και η πλειοψηφία προσπαθεί να κερδίσει αυτό που θέλει με ΚΑΘΕ τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο, το παράδειγμα Χουάνκαρ θα λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση

Μπορεί, όντως, ο Χουάνκαρ να αισθάνθηκε όλα όσα είπε και ακόμα περισσότερα. Ειλικρινά δεν έχω καμία διάθεση να «παίξω» με την υγεία οποιουδήποτε. Απλά σ’ έναν κόσμο που δεν είναι αγγελικά πλασμένος και η πλειοψηφία προσπαθεί να κερδίσει αυτό που θέλει με ΚΑΘΕ τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο, το παράδειγμα Χουάνκαρ θα λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση.

Μιλάμε για ποδόσφαιρο. Καλώς ή κακώς (κακώς κατ’ εμέ αλλά δεν θα το λύσουμε τώρα αυτό) στα ελληνικά γήπεδα (αλλά και τα περισσότερα του κόσμου) ανάβουν καπνογόνα και ρίχνονται κροτίδες. Προσωπικά ενοχλούμαι ΚΑΘΕ φορά που… ντουχνιάζει ένα γήπεδο και διακόπτεται ένα ματς για λίγα λεπτά για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Ενοχλούμαι και κάθε φορά που ένα μικρό ή μεγάλο δυναμιτάκι μου… κόβει τη χολή που σκάει ξαφνικά.

Όμως στο ελληνικό ποδόσφαιρο (όπως και σε πολλά άλλα πρωταθλήματα του πλανήτη) έχουμε μάθει να ζούμε με αυτά. Το εγκληματικό -δίχως εισαγωγικά- είναι μια φωτοβολίδα ή μια κροτίδα να πέφτουν σε κάποιον άλλο άνθρωπο στο γήπεδο, είτε είναι οπαδός, παίκτης, προπονητής, παράγοντας, διαιτητής κτλ.

Το «εγκληματικό» (με εισαγωγικά) των φωτοβολίδων που κρατιούνται στα χέρια εκείνων που τις ανάβουν και των κροτίδων που πέφτουν στον περιβάλλοντα αφορά τη γηπεδούχο ομάδα που «τιμωρείται» (πέρα από χρηματικά πρόστιμα ή τιμωρία έδρας) με ολιγόλεπτη διακοπή αγώνα και ρυθμού. Ο Ολυμπιακός ειδικά το έχει «πληρώσει» άπειρες φορές αυτό το τελευταίο αλλά εν έτει 2023 υπάρχει κόσμος που δεν λέει να καταλάβει.

Μήπως, άραγε, υστέρησε η δυναμική της κερκίδας στο ματς με τη Γουέστ Χαμ που ούτε μία φωτοβολίδα άναψε ούτε κροτίδα έπεσε; Όχι!

Και επανέρχομαι στον αρχικό συλλογισμό: σ’ έναν μη αγγελικά πλασμένο κόσμο ποιός θα μπορέσει να πει οτιδήποτε στο επόμενο ματς (πλέον δεν αφορά τα ντέρμπι, αφορά ΟΛΑ τα ματς) αν ένας παίκτης της φιλοξενούμενης πέσει στο έδαφος ακούγοντας ένα μπαμ από δυναμιτάκι δίπλα του; Ακόμα και στην είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο που συνηθίζεται; Ποιός θα του πει τι αν υποστηρίξει ότι ζαλίζεται και δεν μπορεί να σηκωθεί; Ποιός και πως θα αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα;

Και υπάρχει και δεύτερο «επίπεδο» σε όλο αυτό. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι οπαδοί ΟΛΩΝ των ομάδων γίνονται… Παναγίτσες και δεν ανάβουν ποτέ ξανά καπνογόνο και δεν πετούν ποτέ ξανά κροτίδα: ποιός θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει προβοκάτσια; Να πάει ρε παιδάκι μου ο οπαδός φιλοξενούμενης ομάδας και επί τούτου να πετάξει ένα δυναμιτάκι δίπλα σε φιλοξενούμενο παίκτη, της ομάδας του δηλαδή.

Οι… εμετικές συγκρίσεις με Φινμπόγκασον και Γκαρθία

Συγνώμη αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν έχουμε αντιληφθεί ούτε στο ελάχιστο σε τι ακριβώς μονοπάτι μόλις έχει αρχίσει να περπατάει το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά απ’ αυτή την απόφαση. Κι επειδή άκουσα/διάβασα κάτι εμετικές (επιεικώς) συγκρίσεις με τον Φινμπόγκασον και τον Όσκαρ Γκαρθία, στα συγκεκριμένα περιστατικά ΥΠΗΡΞΕ ΕΠΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ με παίκτη και προπονητή. Δεν έσκασε δυναμιτάκι κάποια μέτρα μακριά όπως συνέβη με τον Χουάνκαρ. Υπάρχει αυτή Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ διαφορά, μην το προσπερνάμε για να εξυπηρετήσουμε τη γλοιώδη προπαγάνδα μας.

Θα γίνουν… άγγελοι οι οπαδοί τώρα και τα γήπεδα… εκκλησίες;

Πιστεύει άραγε κανείς ότι αυτή η απόφαση εις βάρος του Ολυμπιακού θα οδηγήσει τους οπαδούς όλων των ομάδων να γίνουν… άγγελοι και δεν θα ξαναπάρουν μαζί στο γήπεδο φωτοβολίδα ή κροτίδα; Και, αλήθεια, ο Παναθηναϊκός που λόγω Λεωφόρου (σ.σ.: ένα πανάρχαιο γήπεδο-κλουβί με μηδενική απόσταση μεταξύ κερκίδας και αγωνιστικού χώρου), αισθάνεται σίγουρος ότι θα φιλοξενήσει σε… εκκλησία τους άλλους μεγάλους; Θα κυλήσουν όλα ομαλά στα ματς του;

Πως θα φιλοξενήσει τρεις (λόγω και κυπέλλου πια) φορές τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο; Νομίζω αυτά οι πράσινοι θα έπρεπε να τα σκεφτούν νωρίτερα, πριν αποχωρήσουν  από τον αγωνιστικό χώρο του Γ.Καραϊσκάκης και το ρίξουν στο… τσιμπούσι παραγγέλνοντας πίτσες. Πριν μετατραπεί αυτό το πρωτάθλημα τόσο νωρίς σε… krotida papers.

ΥΓ: Μακάρι αυτή η απόφαση (αν υποθέσουμε ότι μένει έτσι) να μετατρέψει ΟΛΑ τα γήπεδα στην Ελλάδα σε… εκκλησίες. Να πούμε: δε βαριέσαι, άξιζε βρε αδερφέ όλος αυτός ο σαματάς και η αδικία εις βάρος του Ολυμπιακού. Πιστεύει κανείς μας ότι δεν θα ξαναπέσει τίποτα στα γήπεδα; Ξέρω γελάτε κι εσείς μαζί μου…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News