Παναθηναϊκός: Αντέχει στην πίεση, αντέχει στην ατυχία, δεν αντέχει τη διαιτησία

Κουρμπέλης ΠΑΣ
EUROKINISSI

Πιο σημαντική και από την… ψυχοβγαλτική νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΣ Γιάννινα η εικόνα της ομάδας του Γιοβάνοβιτς και η αντίδραση που έβγαλε. Γράφει ο Σταύρος Καραϊνδρος.

Ήττα στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής, 1 μόλις νίκη στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια και το +1 αό την ΑΕΚ πριν από τη σέντρα να μοιάζει με θηλιά. Αυτές ήταν οι συνθήκες που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός πριν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΣ. Συν το γεγονός ότι η ομάδα των Ιωαννίνων προερχόταν από δύο ματς με ΑΕΚ και Ολυμπιακό με συνολικό απολογισμό μία νίκη και μία ισοπαλία, ήτοι 4 βαθμοί.

Ό,τι μπάλα κι αν παίζεις, όποια ομάδα κι αν είσαι, η πίεση είναι αβάσταχτη. Πόσο μάλλον για τον Παναθηναϊκό που έχει χάσει το πρωταθληματικό DNA και προσπαθεί να το ξαναβρεί την τελευταία διετία.

Το διπλό-θρίλερ, έτσι όπως ήρθε, είναι ένα τεράστιο κέρδος για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, αλλά εκτός από το αποτέλεσμα, το χθεσινό ματς άφησε πολλά που αξίζουν προσοχής.

1. Παρά την πίεση για τη νίκη λόγω των συνθηκών που είχαν δημιουργήσει οι νίκες ΑΕΚ και Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε θολωμένος στους “Ζωσιμάδες”. Δεν έβγαλε άγχος, δεν έβγαλε αγωνιστικές ανορθογραφίες, πήγε κι έκανε το παιχνίδι του, έκανε ίσως ένα από τα καλύτερα εφετινά πρώτα ημίχρονα σε εκτός έδρας αγώνα (μαζί με αυτό στο Πανθεσσαλικό στο ματς πρωταθλήματος με τον Βόλο) και από καθαρή ατυχία δεν προηγήθηκε… 0-3 από το πρώτο μέρος.

Το ότι έβγαλε αγωνιστικό χαρακτήρα, χωρίς βεβιασμένο ποδόσφαιρο, χωρίς λάθη και χωρίς σημάδια… διάλυσης είναι ίσως πιο σημαντικό και από το ίδιο το αποτέλεσμα επί του ΠΑΣ, για έναν Παναθηναϊκό που είναι ξεκάθαρο πλέον -ανεξάρτητα από την κατάληξη της τρέχουσας σεζόν- πως έχει χτίσει χαρακτήρα και νοοτροπία πρωταθλητή. Η νίκη ήρθε ψυχοβγαλτικά γιατί του έλειπε η τύχη, έχασε τα άχαστα, ο Τσιντώτας έπαθε… Νόιερ.

2. Αναφέρθηκε και πιο πάνω, αλλά πρέπει να τονιστεί. Οι “πράσινοι” νίκησαν σε μία έδρα που το τελευταίο διάστημα έμοιαζε απόρθητη. Μία ισοπαλία με τον Ολυμπιακό και μία νίκη επί της ΑΕΚ ήταν τα αποτελέσματα που… τρόμαζαν -και δικαιολογημένα- τους φίλους του Παναθηναϊκού, όμως οι ποδοσφαιριστές πήγαν κι έπαιξαν όχι μόνο διαβασμένοι, αλλά κυρίως αποφασισμένοι για να φύγουν με το διπλό. Το ότι έφυγε ο Παναθηναϊκός νικητής από την έδρα που οι άλλοι δύο συνδιεκδικητές του τίτλου “σκόνταψαν” έρχεται να προστεθεί στα συν από το τελικό ταμείο της χθεσινής βραδιάς. Το ψυχολογικό του πράγματος.

3. Η χρησιμοποίηση από την αρχή των Ιωαννίδη και Βιαγιαννίδη δείχνει ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έχει προπονητικές παρωπίδες και επιβραβεύει. Ο Ιωαννίδης είναι ξεκάθαρο ότι είναι αυτή τη στιγμή σε καλύτερη κατάσταση από τον Σπόραρ και το έδειξε με τη συνολική του εικόνα στη χθεσινή αναμέτρηση. Ο δε Βαγιαννίδης ήταν από τους κορυφαίους του Παναθηναϊκού, μακράν ο καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο και πάνω που η κουβέντα φουντώνει για τις λύσεις τώρα που αυξάνεται ο ανταγωνισμός, έρχεται να προστεθεί στο “οπλοστάσιο” του Γιοβάνοβιτς ίσως στην πιο κατάλληλη στιγμή.

4. Ο Παναθηναϊκός δεν επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις μετά την προβληματική του εικόνα με ΟΦΗ και Λεβαδειακό. Το είχε κάνει την περασμένη αγωνιστική μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου από καθαρή ατυχία δεν έφυγε έστω με τον βαθμό της ισοπαλίας. Από εκείνο το παιχνίδι έως και χθες στους “Ζωσιμάδες” ο Παναθηναϊκός βγάζει την ταυτότητα που τον ξεχώρισε και έχτισε το αήττητό του και αυτό από μόνο του φτάνει ως προς απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να μιλήσουν για αγωνιστική κρίση, “κοιλιά”, ακόμα και… λιγοψυχία.

5. Για φινάλε κάτι για διαιτησία και… 4-4-2. Το να θεωρείς ότι δεν είναι πέναλτι αυτό στον Κουρμπέλη είναι απόρροια της οπαδικής αρρωστημένης νοοτροπίας και της ψυχολογικής σου ανάγκης να “χτίσεις” θεωρίες συνομωσίας. Κυνηγάς φαντάσματα, δηλαδή. Το να είσαι διαιτητής, να γίνεται μπροστά σου αυτή η φάση και να πρέπει να πας στο VAR για να δώσεις αυτό το πέναλτι είναι απόρροια του χαμηλού επιπέδου των Ελλήνων διαιτητών που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οσον αφορά στην περιβόητη κουβέντα για το 4-4-2, επειδή το είδαμε χθες στο μεγαλύτερο μέρος του β’ μέρους με Σπόραρ και Ιωαννίδη, θέλει δουλειά για να λειτουργήσει υπό κανονικές συνθήκες. Προς το παρόν παραμένει ένα σύστημα… εκτάκτου ανάγκης. Για να γίνει, στο άμεσο μέλλον και όταν χρειαστεί, η βασική επιλογή του Γιοβάνοβιτς θα πρέπει πρώτα να δουλευτεί και αφομοιωθεί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News