Παναθηναϊκός: Τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και τα μηνύματα από τους «Διαμαντόπουλους» και τους «Γκορτσίλες»

Η σημασία της νίκης επί του Βόλου, αυτά που κέρδισε ο Παναθηναϊκός ενόψει Μπράγκα και τα… μηνύματα που πήρε από τη διαιτησία ακόμα δεν άρχισε καλά-καλά το πρωτάθλημα.

Αν ρωτούσατε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς πριν από το χθεσινό ματς πώς ακριβώς θα ήθελε να καταλήξει, θα σας απαντούσε με ό,τι έκανε ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα του στο πρωτάθλημα. Νίκη χωρίς άγχος και ανάσες σε ποδοσφαιριστές που έχουν τραβήξει το κουπί έως τώρα.

Δεν ήταν εύκολο το χθεσινό

Το 3-0 επί του Βόλου φαντάζει εύκολο, δεν είναι. Όχι γιατί η ομάδα του Μπράτσου έβαλε δύσκολα στους «πράσινους», αλλά γιατί δεν γίνεται κάθε μέρα να σου έρθουν όλα βολικά, όπως ακριβώς τα είχες σχεδιάσει. Ο Παναθηναϊκός σκεφτόταν τη Μπράγκα από την ανάπαυλα του ημιχρόνου και του έδωσε αυτό το δικαίωμα η εμφάνιση και το 2-0 του πρώτου μέρους.

Με επτά αλλαγές στην ενδεκάδα δεν είναι εύκολο να βρεις την αγωνιστική σου ταυτότητα, αλλά είναι δείγμα ότι ο φετινός Παναθηναϊκός έχει αυτό που δεν είχε πέρυσι: λύσεις και σχεδόν δύο ενδεκάδες.

Το εφετινό πρωτάθλημα θα κριθεί εν πολλοίς… από την Ευρώπη. Το πώς θα διαχειριστούν οι ομάδες τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Από τη μία η Super League, από την άλλη οι όμιλοι. Συνεχόμενα παιχνίδια, ταξίδια, κόπωση και ένα μυαλό που πρέπει να επιστρέφει άμεσα στις εργοστασιακές ρυθμίσεις πριν από κάθε ματς.

Το πάθημα της ΑΕΚ

Στη θέση της ΑΕΚ θα μπορούσε να είναι και ο Παναθηναϊκός. Δείτε τι έπαθαν χθες οι «κιτρινόμαυροι». Ο Αλμέιδα έκανε αυτό που έκανε και ο Γιοβάνοβιτς: αλλαγές στην ενδεκάδα. Ο ένας κέρδισε 3-0 τον Βόλο, ο άλλος έμεινε στο 1-1 με τον Πανσερραϊκό. Θα πείτε “ας έβαζε τις ευκαιρίες η ΑΕΚ και θα κέρδιζε κι αυτή”, αλλά με υποθετικά σενάρια δεν κερδίζεις πρωτάθλημα και δεν λειτουργείς υπό συνθήκες πίεσης.

Την ίδια ώρα, σε ένα πρωτάθλημα που έχει όλα εκείνα τα συστατικά για να είναι συναρπαστικό, κάτι διαιτητές σαν τον Διαμαντόπουλο και τον Γκορτσίλα φροντίζουν να το «τινάξουν» στον αέρα. Ο πρώτος πήγε να χαλάσει ένα εύκολο, για εκείνον, παιχνίδι στη Λεωφόρο, ο δεύτερος φάνηκε «λίγος» για ένα ματς, ειδικά όπως εξελίχθηκε, σαν κι αυτό της ΑΕΚ με τον Πανσερραϊκό. Ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς.

Αυτή τη φορά δεν θα την πατήσει όπως πέρυσι

Ο Παναθηναϊκός καλά έκανε και αντέδρασε με τη (λιτή) ανακοίνωσή του. Υπερβολικό το χαρακτήρισαν κάποιοι και έθεσαν ως θέμα την περίοδο που διανύουμε μετά τον θάνατο του αδικοχαμένου φίλου της ΑΕΚ, Μιχάλη. Σωστό, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έριξε λάδι στη φωτιά ούτε ήταν σε κάτι προκλητικός, απλώς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια δείχνοντας αποφασισμένος να μην αφήσει τον οποιοδήποτε να δείξει ασέβεια στην ιστορία και το μέγεθος του συλλόγου.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την τακτική που άφησε στη μέση πέρυσι. Προστατεύει τα συμφέροντά του και δεν θέλει να πέσει ξανά θύμα όσων θεωρούν πώς φτιάχνουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο αλλά βάσει των δικών τους «θέλω». Τα πήρε, χθες, τα μηνύματα. Από τη μία ο Διαμαντόπουλος και από την άλλη ο Γκορτσίλας. Διαιτησίες για γέλια και για κλάματα και ακόμα δεν αρχίσαμε.

Αν κάποιοι θεωρούν πως αυτό που κάνουν οι «πράσινοι» σημαίνει «πόλεμος» ας ξέρουν τουλάχιστον πως φέτος δείχνουν έτοιμοι να μπουν στη «μάχη». Πέρυσι την πάτησαν, πλήρωσαν ότι πιάστηκαν απροετοίμαστοι και το εκμεταλλεύτηκαν αυτοί που ορίζουν την έννοια «ωραίο και δίκαιο ποδόσφαιρο» κατά το δοκούν. Αν όντως θέλουμε ωραίο και δίκαιο πρωτάθλημα θα το δούμε στη συνέχεια. Σε αντίθετη περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα είναι εκεί, σαν το κακό σπυρί.

ΥΓ: Πάνω από 25 εκατομμύρια είναι η αξία της χθεσινής νίκης. Τόσα και παραπάνω θα πάρει ο Παναθηναϊκός αν μπει στους ομίλους του Champions League και για να μπει πρέπει να αποκλείσει τη Μπράγκα. Και μετά το χθεσινό αποτέλεσμα έχει το καθαρό μυαλό, τις ανάσες, το μομέντουμ και τον κόσμο για να το κάνει.

ΥΓ2: Ο Τσέριν ανεβαίνει. Εβγαλε το ματς, πέτυχε γκολ, ήταν εκ των κορυφαίων. Το τονίζουμε γιατί ήταν, είναι και θα είναι ένας εκ των game changers του Παναθηναϊκού και τον καλό Τσέριν τον έχει ανάγκη ο Γιοβάνοβιτς.

ΥΓ3: Εξαιρετική η στάση του κόσμου προς τον Σπόραρ. Καλά τα viral και τα τρολαρίσματα, αλλά σημασία έχει η στήριξη και η ψυχολογία και οι φίλοι του τριφυλλιού δεν τον «κρέμασαν» σε μία δύσκολη στιγμή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News