Παναθηναϊκός: «Λίγος» για τέτοιο ματς, έχει μείνει ακόμα στο Καραϊσκάκη

Ο Παναθηναϊκός που δεν είναι «killer», το πρόβλημα με τα μεγάλα παιχνίδια και το κακό βράδυ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η ήττα από τον Άρη πόνεσε πολύ τους «πράσινους», αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα καλό (και σκληρό) μάθημα ενόψει συνέχειας.

Ο Παναθηναϊκός έκανε πολλά πράγματα σωστά στο «Βικελίδης». Δεν είναι για τον κάλαθο των αχρήστων η εμφάνισή του και σίγουρα δεν είναι τόσο αγωνιστικό το πρόβλημα όσο πνευματικό. Δείτε, για παράδειγμα, τις δύο ομάδες όπως έπαιξαν το βράδυ της Κυριακής. Δείτε το πάθος και την τακτική προσήλωση του Άρη και δείτε την αντίστοιχη διαχείριση του αγώνα από πλευράς Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι» πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν ντέρμπι μετά από 6 ανεπιτυχή αποτελέσματα. Πέρυσι στα πλέι οφ, Απρίλιο μήνα στην Τούμπα, ήταν η τελευταία νίκη. Οι «πράσινοι» πήγαν στη Θεσσαλονίκη γνωρίζοντας ότι Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν κερδίσει και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πάει με το μαχαίρι στα δόντια κόντρα στον Άρη, αντίθετα η πνευματική του προετοιμασία δεν ήταν για τέτοιο παιχνίδι με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και εντάσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση το σκορ στο πρώτο μέρος θα ήταν 0-2 κι ας έκανε το λάθος ο Μπρινιόλι και τότε θα μιλούσαμε για εντελώς διαφορετικό ματς. Βέβαια, για διαφορετικό ματς μιλούσε και μετά το 1-0 ύστερα από το «δώρο» του Μπρινιόλι. Ο εξαιρετικά στημένος Άρης πήρε γκολ από το πουθενά και φρόντισε να το διαχειριστεί σωστά.

Ο Μάντζιος δεν πήγε στο ρίσκο, δεν ανοίχτηκε, διάβασε άψογα τον Παναθηναϊκό κι αφού πήρε το «δώρο» του 1-0 όλα έγιναν πιο εύκολα. Η εικόνα του τριφυλλιού στο δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν ομάδας που κυνηγάει να ανατρέψει αποτέλεσμα. Η εικόνα του Τζούρισιτς επίσης. Δεν έδωσε τίποτα στους «πράσινους», όπως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές παρά μόνο ο Ιωαννίδης που προσπαθούσε μόνος μπροστά μπας και αλλάξει τον ρου του αγώνα.

Το παιχνίδι στο «Βικελίδης» είναι ένα καλό και συνάμα σκληρό μάθημα για τον Παναθηναϊκό. Είναι και μία ευκαιρία για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να αναθεωρήσει τα μεταγραφικά του πλάνα ενόψει Ιανουαρίου, τώρα που προλαβαίνει. Δεν είναι τα στόπερ το μοναδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, είναι ότι παρά τις πολλές -και ποιοτικές είναι αλήθεια- μεταγραφές που έκαναν και δεδομένα τον ανέβασαν επίπεδο, δεν έχει ακόμη τον παίκτη που θα δώσει το κάτι διαφορετικό με την ατομική του ενέργεια. Τέτοιος θα ήθελε να είναι ο Τζούρισιτς, αλλά μέχρι τώρα δεν το έχει δείξει πάρα μόνο σε 2-3 περιπτώσεις. Δεν έχει την απαιτούμενη διάρκεια για να γίνει ο game changer.

Ο Παναθηναϊκός εφέτος χτίστηκε για να γίνει πιο επιθετικός και πιο παραγωγικός. Το ένα φέρνει το άλλο. Πέρυσι που ήταν μία διαφορετικά δομημένη ομάδα ήταν με μεγαλύτερη διαφορά από τον ανταγωνισμό στην πρώτη θέση τη 12η αγωνιστική. Φέτος, την ίδια αγωνιστική, είναι στο +1 χωρίς να έχει πάρει ένα μεγάλο παιχνίδι.

Πήγε να το κάνει στο γήπεδο Καραϊσκάκη στην καλύτερή του εμφάνιση εκτός έδρας και δη με τέτοιον αντίπαλο. Η προσπάθεια έμεινε στη μέση λόγω κροτίδας. Ο Παναθηναϊκός έμεινε στη μέση από εκείνο το παιχνίδι και μετά. Δεν λείπουν τα λάθη, δεν λείπει το κακό τρανζίσιον -μιλάμε πάντα για τα μεγάλα παιχνίδια και όχι τα θεωρητικά εύκολα- δεν λείπει γενικότερα μία ανασφάλεια στο παιχνίδι του.

Το αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη βάζει πολλά προβλήματα στην επιφάνεια και εύλογα θα αρχίσει η γκρίνια. Τώρα χρειάζεται ηρεμία και αντίδραση και να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο βράδυ. Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι βαρύ σε Ελλάδα και Ευρώπη (ακολουθεί ο «τελικός» με τη Βιγιαρεάλ), ενώ ο ΟΦΗ που περιμένει την επόμενη αγωνιστική στη Λεωφόρο είναι ομάδα που μπορεί να κάνει τη ζημιά. Και ο Άρης έδειξε στον ΟΦΗ και στον κάθε ΟΦΗ τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπίσει τον εφετινό Παναθηναϊκό.

Προσέξτε όμως: Άλλο η κριτική κι άλλο η αποδόμηση. Οι «πράσινοι» είχαν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε ένα κακό βράδυ, αλλά τίποτα δεν έχει τελείωσει και τίποτα από αυτά δεν πρέπει να χαλάσει ό,τι έχει γίνει έως τώρα.

Είπαμε, ο Γενάρης είναι κοντά και ο Παναθηναϊκός μπορεί να διορθώσει αυτά που πρέπει και να μπουν οι «πινελιές» που θα τον διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο. Δεν είναι μόνο ο Γεντβάι το πρόβλημα και φυσικά δεν είναι ο Μπρινιόλι.

ΥΓ: Για πρώτη φορά την τρέχουσα σεζόν οι «πράσινοι» δεν σκόραραν στο πρωτάθλημα. Πέρασαν 12 αγωνιστικές για να συμβεί αυτό που δείχνει πως κάτι καλό γίνεται στο Κορωπί, αλλά για αυτές τις δύσκολες στιγμές που χρειάζεται κάποιος να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη ο Γενάρης πλησιάζει και η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News