ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Χαλαρότητα, επιπολαιότητα και «καμπανάκια»

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ξεκίνησαν με νίκες τη φετινή ευρωπαϊκή τους «περιπέτεια», αλλά το έκαναν με τρόπο που γέννησε προβληματισμούς.

Υπό… καλοκαιρινές συνθήκες τα δύο παιχνίδια ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για την Ευρώπη θα ήταν φιλικά προετοιμασίας. Ισως για την ΑΕΚ ούτε φιλικό, σιγά μη διάλεγε ομάδα από την Ανδόρα. Το θέμα, όμως, είναι ότι πρόκειται για επίσημα ματς, τις πήραν τις νίκες οι δύο ελληνικές ομάδες, αλλά ήχησαν πολλά «καμπανάκια». Όχι τόσο όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο στην επιπολαιότητα και τη χαλάρωση.

Ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα έπαιξε με τη Μπάνια Λούκα, ομάδα σαφώς κατώτερή του. Ωστόσο ο Δικέφαλος δεν είναι έτοιμος κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι για να τελειώνει αυτά τα παιχνίδια και να μην αγχώνεται. Θα ήταν αφύσικο να είναι πανέτοιμος σε όλα στις 24 Ιουλίου.

Ο Δικέφαλος του Βορρά προηγήθηκε, δέχθηκε γκολ με ένα απίθανο πέναλτι, πήρε ξανά το προβάδισμα, θα μπορούσε να κάνει και το 3-1 και πήγε στα αποδυτήρια με το άγχος του 2-2. Ακόμα κι έτσι, όμως, πήρε τη νίκη και κρατάει στα χέρια του την πρόκριση.

Η ΑΕΚ, από την άλλη, ήταν ομάδα που θα μπορούσε να ρίξει και 6 και 7 γκολ στην Ίντερ Εσκάλδες, αλλά στο τέλος έπεσε γιούχα όχι για τον φόβο του αποκλεισμού -ας είμαστε σοβαροί- αλλά για τη χαλάρωση που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές και την ασόβαρη εικόνα που έκανε το επιβλητικό 4-0 σε αγχωτικό 4-3.

Μία ομάδα με όνομα που θα μπορούσε να είναι μεξικάνικο σίριαλ δεν μπορεί να τρομοκρατήσει την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ, όμως, που μετά το 60-65 παράτησε το παιχνίδι λες και όλα είχαν τελειώσει μπορεί να βγάλει τα μάτια της με τα ίδια της τα χέρια.

Μέχρι εκείνο το σημείο η Ένωση έδειξε πράγματα που έφερε πρόπερσι το νταμπλ. Η συνέχεια, όμως, ήταν ένα copy paste της περσινής σεζόν που σε πολλά παιχνίδια είχε αυτοκτονικές τάσεις και πετούσε βαθμούς δεξιά κι αριστερά.

Αμφότερες οι ομάδες θα περάσουν. Πρέπει να περάσουν κι αυτό οφείλουν να το κάνουν με νίκες και στη ρεβάνς. Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και να ονειρευόμαστε 11η θέση αν δεν προκρινόμαστε με το απόλυτο κόντρα σε τέτοιους αντιπάλους.

Τα άλλα, το πώς δηλαδή ήρθαν οι νίκες στα πρώτα ματς και τι πρέπει να διορθωθεί, είναι δουλειά των προπονητών. Μοναδικός αστερίσκος η χρονική περίοδος και το άλλοθι ότι δεν είναι έτοιμοι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον Παναθηναϊκό την Πέμπτη κόντρα στην Μπότεφ. Εκτός αν θεωρούμε δύσκολο αντίπαλο μία μικρομεσαία ομάδα της Βουλγαρίας.

ΥΓ: Η καταστροφολογία που εμφανίστηκε μετά το τέλος των δύο αγώνων θα είχε βάση αν το ημερολόγιο έγραφε… 24 Δεκεμβρίου. Ίδιον των Ελλήνων φιλάθλων, θα πείτε, αλλά καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να ανάβουμε τον ανεμιστήρα πρώτα πριν αρχίσουμε τη σοσιαλμιντιακή -ισοπεδωτική- κριτική και την αποδόμηση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News