Εθνική Ελλάδας: Μία εκκωφαντική σιωπή σε μία ιστορική βραδιά

Μία γιορτή μέσα σε ένα θρήνο και ένας φόρος τιμής για τον Μπάλντοκ και το ταξίδι του στο φως. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Η φανέλα πιο βαριά. Τα παπούτσια δεν μπορούσαν να μπουν στα πόδια που ίσα-ίσα κρατούσαν τα κορμιά. Τα δάκρυα κυλούσαν στα πρόσωπα και τα μάτια αδυνατούσαν να κλείσουν για να ξεκουραστεί το μυαλό. Απάνθρωπες συνθήκες για τους ποδοσφαιριστές, απόρροια των αποφάσεων των λίγων για τους πολλούς. Μα κάποια στιγμή θα τους ξεράσει το ίδιο το ποδόσφαιρο που καταδυναστεύουν και το εγκλωβίζουν σε ένα ασφυκτικό καλεντάρι.

Η Εθνική έπρεπε να βγει να παίξει στο χορτάρι του Γουέμπλεϊ υπό τη βαριά σκιά του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ και την ετσιθελική απόφαση της UEFA να μην προχωρήσει στην αναβολή του αγώνα.

Αλήθεια, όμως, όταν το ματς έληξε και με όσα είχαν προηγηθεί σε αυτό, όλοι συμφωνήσαμε πως ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη του Μπάλντοκ. Πάνω από 90.000 θεατές σε μία συγκλονιστική στιγμή, να χειροκροτούν στο αβάσταχτο ένα λεπτό σιγής και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές να πανηγυρίζουν με την φανέλα του υψωμένη στον ουρανό, μία ιστορική νίκη.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πεις ένα ξεχωριστό και συνάμα συγκινητικό αντίο; Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο, ναι καλώς έγινε ο χθεσινός αγώνας και ζήσαμε αυτή τη μαγική βραδιά με μία ψυχή να χαμογελάει από ψηλά και τους συμπαίκτες του να ξεσπάνε σε λυγμούς αφιερώνοντας το μεγάλο διπλό.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Γιοβάνοβιτς και τους παίκτες του. Όχι για την ιστορική νίκη ούτε για την εμφάνιση, αλλά για τη δύναμη που βρήκαν για να σταθούν στα πόδια τους και να καταθέσουν τη ψυχή τους στον χθεσινό αγώνα. Αξίζουν συγχαρητήρια για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα συναισθήματά τους και μπόρεσαν να σηκώσουν στις πλάτες τους έναν αβάσταχτο πόνο και ένα μεγάλο «πρέπει».

Η Εθνική ποδοσφαίρου έχει κάνει μεγάλες νίκες, να είμαστε καλά να ζήσουμε και τις επόμενες. Αυτό, όμως, που έκανε χθες καταγράφεται ως μεγαλείο ψυχής και καρδιάς, πάνω από το ποδόσφαιρο και τις συγκινήσεις που προσφέρει. Πάνω από ομάδες και συναισθήματα. Και βασικά πάνω από την UEFA που ό,τι κι αν κάνει όπως και να διοικεί το άθλημα, δεν πρόκειται να το βιομηχανοποιήσει στις καρδιές των φιλάθλων.

Χθες η Ελλάδα δεν νίκησε μόνο την Αγγλία, κέρδισε πολλά παραπάνω.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News