ΑΕΚ: To ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και η ευκαιρία για αποδείξεις

Ενδεχομένως, να είναι το πιο «ξεθυμασμένο» ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Υπήρξαν στο πέρασμα των χρόνων πολλές φορές που η μάχη ήταν άνιση, αρκετές περιπτώσεις που δεν έκρινε σχεδόν τίποτα ένα τέτοιο παιχνίδι, αλλά είναι μοναδικό φαινόμενο να συγκρούονται δύο ομάδες που έχουν να λένε κυρίως για το παρελθόν τους. Και άντε, ο Παναθηναϊκός είναι εδώ και καιρό σε «πέτρινα» χρόνια. Με την ΑΕΚ τι γίνεται;

Να πω την αλήθεια, τις μέρες που μεσολάβησαν έπειτα από τη νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα, παρατήρησα μια αβάσταχτη ελαφρότητα στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ποδοσφαιρικό τμήμα την κατάσταση. Μου μεταφέρθηκαν κάτι ψελλίσματα, πως δεν υπάρχει πίεση επειδή υπάρχει διαφορά με τον αντίπαλο! Μάλλον αυτό εντάσσεται στην τραγική νοοτροπία ορισμένων, που αντί να βλέπουν ψηλά και πως θα καλύψουν αυτό το απίθανο -17 από την κορυφή, μπορεί να αισθάνονται άνετοι επειδή είναι στο +6 από τον 4ο. Μύθος.

Να μη μείνουν ερωτηματικά στην ΑΕΚ

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τη σκέψη πως για την ΑΕΚ θα έπρεπε να είναι το ματς με τον Παναθηναϊκό, όπως και κάθε παιχνίδι από εδώ και πέρα, από εκείνα που χαρακτηρίζονται δίχως αύριο. Διότι, εάν κάποιους εξ όσων βρίσκονται στην ομάδα θεωρούν πως έχουν αδικηθεί από τις εξελίξεις, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Από εδώ και πέρα, στα 13 παιχνίδια που απομένουν, περιλαμβάνονται πολλά σημαντικά ματς και έχουν την ευκαιρία τους.

Αυτό που μπορεί να ελπίζει κάποιος αντικειμενικά στην ιστορία της ΑΕΚ φέτος πάντως, είναι να τελειώσει η σεζόν και να μην υπάρχουν παραμορφωμένα συμπεράσματα. Δηλαδή, να μην έχει κυλήσει η χρονιά και να υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για πρόσωπα και καταστάσεις. Και ο σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο, να γίνει με σωστά κριτήρια και πλήρως απαλλαγμένους από συναισθηματισμούς ή απλά καλές προθέσεις.

Ο χρόνος είναι μετρημένος

Το ζήτημα για την ΑΕΚ είναι πως θα καλύψει το χάντικαπ που εμφανίζει (και) φέτος κόντρα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Για να συμβεί αυτό, υπάρχει συγκεκριμένη οδός. Σχεδιασμός ξεκάθαρος, πλάνο συγκεκριμένο, πρόσωπα ικανά που θα το εφαρμόσουν. Και όλα αυτά πρέπει να συμβούν γρήγορα, γιατί η νέα σεζόν περιλαμβάνει τα πρώτα παιχνίδια στα μέσα Ιουλίου, άρα από τον Ιούνιο προετοιμασία. Η ΑΕΚ θα έπρεπε να είχε αποφασίσει…χθες, αλλά δεν μπορεί να το κάνει πέραν του τέλους Απριλίου.

Είναι δεδομένο επίσης, πως η ΑΕΚ πρέπει να δουλέψει πιο σωστά, πιο γρήγορα, πιο μεθοδικά από τον ανταγωνισμό, ώστε να εμφανίσει μια ομάδα που θα είναι πραγματικά ανταγωνιστική. Οσα λιγότερα ερωτηματικά μείνουν για τη νέα χρονιά, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα. Και οι απαντήσεις, θα πρέπει να δοθούν – αρχής γενομένης από το ματς της Λεωφόρου – μέσα στο γήπεδο. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα που δεν έχουν καμία σημασία.

Η παραδοσιακή δυσκολία και ο εύκολος στόχος

Ο Παναθηναϊκός έχει μια ιδιαιτερότητα ως ομάδα, που δυσκολεύει πάντα την ΑΕΚ. Ακόμα και σε αυτά τα χρόνια που κινείται στη μετριότητα και σε μέτρα πολύ μακρινά από τα συνήθη του, δεν υπάρχει καμία εύκολη και μεγάλη σε εύρος επικράτηση της ΑΕΚ απέναντι του. Προφανώς υπάρχουν κάποιες νίκες, που δεν επιτρέπουν να μεγαλώσει η ντροπιαστική συγκομιδή κόντρα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αλλά επ’ ουδενί η ΑΕΚ δεν κατάφερε να τον κάνει του χεριού της.

Αντίθετα, έχει υποστεί τεράστια κάζα και έχει χάσει την μπάλα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Κυρίως, όταν μέσα στην ομάδα του Παναθηναϊκού βρίσκονταν χαρακτήρες που ήξεραν τι πρεσβεύει το μέγεθος του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τώρα έχει μεγάλη πίεση, ψάχνει να βρει τα πατήματα του και να μην καταγράψει μια ακόμα αρνητική σεζόν δίχως κανένα όφελος, αλλά το θέμα είναι με ποια προσέγγιση θα μπει στο γήπεδο η ΑΕΚ. Ποια ψυχολογία θα έχουν οι παίκτες της, πως θα χειριστεί την κατάσταση ο προπονητής.

Και για τον Γιαννίκη άλλωστε, είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση. Εχασε κατά κράτος στις κόντρες με Μαρτίνς και Λουτσέσκου, ο Γιοβάνοβιτς φαντάζει ως ο πιο εύκολος στόχος. Εχει προβλήματα στο κέντρο, εκεί που έχει σταθερό και μόνιμο ζήτημα η ΑΕΚ, είναι μια ομάδα με επιθετικές αρετές και αμυντικές αδυναμίες. Τον νίκησε στον πρώτο γύρο, μπαίνοντας σε μια από τις ελάχιστες φορές πολύ γεμάτα μέσα στο παιχνίδι. Τώρα, μοιάζει με νέα ευκαιρία. Θα την κερδίσει; Οι απαντήσεις σε λίγες ώρες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News