Εθνική ομάδα: Ο δρόμος για τη διάλυση…

Ας κάνουμε μία ψύχραιμη ανάλυση των πεπραγμένων της Εθνικής ομάδας, ενώ ανοίγουμε το «μαύρο κουτί» του αποκλεισμού της Εθνικής ομάδας.

Όταν μία ομάδα αποτυγχάνει στις λεπτομέρειες και αυτή η Εθνική απέτυχε στις λεπτομέρειες, αναζητάς ποιες λεπτομέρειες έφταιξαν. Και όπως πάντα συμβαίνει, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Οι ευθύνες πρωτίστως ανήκουν στην ΕΠΟ και μετά ακολουθεί και ο προπονητής. Ποιες είναι οι ευθύνες της ΕΠΟ;

  1. Δεν διευκόλυνε ποτέ την Εθνική ομάδα. Εδώ και ένα χρόνο έκλεισε το προπονητήριο στο Ελληνικό. Το ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα. Η ομάδα έγινε τσιγγάνα. Πότε στη Ριζούπολη, πότε στη Νέα Σμύρνη, όποιο γήπεδο ήταν διαθέσιμο. Μιλάμε για αστειότητα και αθλιότητα.
  2. Άφησε το θέμα του συμβολαίου του Πογέτ, το οποίο λήγει σήμερα, ανοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή. Το θέμα αυτό έτρωγε ως σαράκι τα σωθικά της ομάδας. Παίκτες αναγκάζονταν να δηλώσουν συμπαράσταση στον κόουτς. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Η δουλειά τους είναι να παίζουν. Η ΕΠΟ, ο πρόεδρος της Τάκης Μπαλτάκος, η Εκτελεστική Επιτροπή, έδειξαν με τον τρόπο τους ότι δεν τους άρεσε ο Πογέτ. Ότι θέλουν κάτι άλλο. Όλα μετράνε στην αποτυχία.

Οι ευθύνες του Πογέτ αναλύονται στα εξής δύο σημαντικά θέματα:

  1. «Τελείωσε» με την συμπεριφορά του τον Κώστα Φορτούνη. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού, ο οποίος αποσύρθηκε από την ομάδα, είναι ο μοναδικός game changer του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή, είναι ο παίκτης που μπορεί να έρθει από τον πάγκο και να αλλάξει την εικόνα του αγώνα. Η Εθνική απέναντι στο στριφνό και κλειστό παιχνίδι της Γεωργίας ήθελε τον παίκτη που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα του αγώνα, αλλά δεν τον είχε.
  2. Ο Πογέτ δήλωσε ότι σκεφτόταν αλλαγές σε σχέση με το ματς με το Καζακστάν, αλλά θα πήγαινε κόντρα στις αρχές του. Ο Ρεχάγκελ θα μπορούσε να πει «Ζήσε με τις αρχές σου και πέθανε με τις αρχές σου». Θα μπορούσε η Εθνική με τον Κωνσταντέλια και τον Σιώπη βασικούς στην αρχή του ματς να αποκτήσει αβαντάζ; Εκ του αποτελέσματος το είδαμε. Ο Πογέτ, ενώ ήξερε πως θα παίξει η Γεωργία δεν είχε εναλλακτικό τρόπο για να επιτεθεί η Εθνική. Μία ιδέα θα ήταν ταυτόχρονη χρήση δύο «πύργων» στην επίθεση. Θα παίζαμε έτσι παλαιομοδίτικα. Ναι, θα παίζαμε. Αλλά μπροστά στο παλαιομοδίτικο κατενάτσιο θέλεις παλαιές λύσεις.
  3. Οι διεθνείς ενώ ήταν παθιασμένοι και αποφασισμένοι, το βλέπαμε στις προσωπικές μονομαχίες, δεν είχαν καθαρό μυαλό στις τελικές ενέργειες που θέλει αποφάσεις και στα πέναλτι. Συνεπώς υπήρξε έλλειμα στο ψυχολογικό κομμάτι της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας και αυτό είναι ευθύνη του προπονητή.

Περαιτέρω βελτίωση ή διάλυση

Ο Γκουστάβο Πογέτ για την παρούσα διοίκηση της ΕΠΟ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Όμως και η  διοίκηση τελειώνει το δικό της κύκλο τον Ιούνιο. Συνεπώς είναι πιθανό μέχρι τότε να μείνει η Εθνική χωρίς προπονητή και να παίξει στο φιλικό με τη Γερμανία με υπηρεσιακό. Η νέα διοίκηση τι θα αποφασίσει. Να χτίσει πάνω στη δουλειά που έχει γίνει ή να διαλυθεί αυτό που υπάρχει για ένα χτίσιμο από την αρχή. Κανείς δεν μπορεί να το πει τώρα. Όμως, ο δρόμος προς τη διάλυση έχει ανοίξει…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News