Super Cup: Ιδού η Ρόδος, ιδού και οι πρώτες αποδείξεις Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού!

Sportday.gr

Η 3η έκδοση του Super Cup θα ανταμώσει – σε πρώιμο στάδιο – Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Αραγε αυτό το ντέρμπι θα μπορέσει να μας κάνει… σοφότερους; Ο Μαρίνος Πρίντεζης επεξεργάζεται τα δεδομένα.

Η ιδέα του Super Cup «γεννήθηκε» εν μέσω κορονοϊού μια και το πρωτάθλημα της σεζόν 2019-2020 σταμάτησε απότομα λόγω της πανδημίας. Ετσι αποφασίστηκε από τον ΕΣΑΚΕ να διεξαχθεί αυτό το μίνι τουρνουά που δεν έχει την καθαυτή έννοια του Super Cup (πρωταθλητής και κυπελλούχος).

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες μετά το πέρας των πλέι οφ τίθενται αντιμέτωπες ώστε να τονωθεί το ελληνικό μπάσκετ και να αποτελέσει μια αρχή, ένα… ορεκτικό πριν το κυρίως γεύμα. Ταυτόχρονα να αποτελέσει μια γιορτή λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Το 2020 διεξήχθη στο Περιστέρι με νικητή τον Προμηθέα, το 2021 διεξήχθη στην Πάτρα με νικητή τον Παναθηναϊκό και επειδή ο ΕΣΑΚΕ θέλησε – δικαίως – να το προωθήσει περισσότερο, αυτή τη φορά θα διεξαχθεί στην πανέμορφη Ρόδο (1-2/10). Η παρουσία του Ολυμπιακού για πρώτη φορά δίνει άλλο ενδιαφέρον.

Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς θα μπορέσει να εξασφαλίσει σοβαρά συμπεράσματα;

Πάμε λοιπόν στο κυρίως… πιάτο. Προφανώς ο Κολοσσός και ο Προμηθέας θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντίστοιχα. Βάσει λογικής ο τελικός θα είναι το πρώτο φετινό ραντεβού των δύο «αιωνίων». Αραγε θα πρέπει να κρατήσουμε πράγματα μετά το πέρας του;

Είναι ξεκάθαρο πως και οι «πράσινοι» και οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να κατακτήσουν αυτό το τρόπαιο το οποίο δεν έχει την αίγλη των λοιπών φετινών στόχων. Θέλουν να το κατακτήσουν για λόγους πρεστίζ. Διότι όπως και να το κάνουμε δεν παύει να είναι ένας αγώνας Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Κατά συνέπεια, αυτό τι σημαίνει; Πως θα διαχειριστούν το ρόστερ, τα ματσαρίσματα ενός κανονικού αγώνα. Σαν να είναι τελικός πρωταθλήματος. Δηλαδή στα φιλικά παιχνίδια Ράντονιτς και Μπαρτζώκας είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν – σε πειραματικό στάδιο – διάφορα σχήματα.

Ναι μεν η πίεση να μην ισοδυναμεί με την αντίστοιχη ενός ματς πλέι οφ πρωταθλήματος ή Euroleague, αλλά στο μυαλό τους (και στο μυαλό των παικτών) δεν υπάρχουν πειραματικά σχήματα, αλλά πλάνο που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Το βασικό πλάνο της νίκης όταν θα έρθουν στη πορεία τα πιο σπουδαία μεταξύ τους παιχνίδια.

Προφανώς και δεν θα μας κάνει σοφότερους αυτό που θα δούμε στον επικείμενο τελικό του Super Cup και αυτό διότι οι ομάδες δεν είναι ακόμα έτοιμες. Για την ακρίβεια, ο Ολυμπιακός (βάσει εικόνας είναι πιο μπροστά). Είναι δεδομένο πως όσα δουν οι προπονητές, θα απέχει από αυτό που θα θέλουν να δουν στο παρκέ όταν έρθει η ώρα των πιο κρίσιμων αγώνων.

Μερικά ερωτηματικά που ψάχνουν την δική τους απάντηση στο παρκέ του ντέρμπι!

Υπάρχουν διάφορα ερωτηματικά στο μυαλό των δύο προπονητών. Μετά τις 7 σερί ήττες από τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός έχει τις προϋποθέσεις να στείλει το πρώτο μήνυμα και κατά συνέπεια να βάλει δύσκολα αυτή τη χρονιά στους «ερυθρόλευκους»;

Αραγε η σαφώς πιο ενισχυμένη έκδοση του Ολυμπιακού με παίκτες όπως ο Πίτερς και ο Μπόλομποϊ σε συνδυασμό με την διατήρηση του βασικού κορμού, θα δώσουν την ευκαιρία στην ομάδα να εμφανιστεί ακόμα καλύτερη σε σχέση με τα περσινά «αιώνια» ντέρμπι και δη κόντρα στον σαφώς πιο ενισχυμένο Παναθηναϊκό;

Σε πολλά παιχνίδια πέρυσι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε πάρει την… ταυτότητα των προπονητών (Πρίφτης, Βόβορας). Αραγε η επιδραστικότητα του Ντέγιαν Ράντονιτς θα είναι τέτοια ώστε να δούμε ένα πρώιμο κρας-τεστ στη σκαριέρα των δύο προπονητών;

Το δίδυμο Σλούκας-Γουόκαπ έκανε… πάρτι στα περσινά παιχνίδια των «αιωνίων» και αποδείκνυε περίτρανα πόσο λάθος είχε κάνει ο Παναθηναϊκός στο θέμα του οργανωτή. Αραγε η παρουσία χειριστών όπως του Λι και του Πονίτκα (έστω και αν λείπει ο Γουόλτερς) θα παρουσιάσει γερά ματσαρίσματα στο κομμάτι της οργάνωσης;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν στο παρκέ. Το βέβαιο είναι πως το πρώτο φετινό ντέρμπι των «αιωνίων» θα αποτελέσει κίνητρο για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου, αλλά δεν θα μας κάνει τόσο σοφότερους όσο θα μας κάνει στην συνέχεια. Διότι οι ομάδες είχαν απουσίες και ακόμα είναι σε διαδικασία «χτισίματος».

Το πρώτο ντέρμπι δεν θα μας κάνει σοφότερους, αλλά θα στείλει πρώιμα μηνύματα για το μέλλον.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News