Παναθηναϊκός: Όχι μόνο ήθελε, αλλά μπόρεσε και κέρδισε και αυτό έχει σημασία!

PHOTO V. STOLIS

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση στον πρώτο τελικό και για πρώτη φορά σε ένα κλειστό ματς, ήταν νικητής στα σημεία. Το ένστικτο της επιβίωσης που καλείται να ξυπνήσει ξανά και στο παιχνίδι με τη Βιλερμπάν.

Πέρα από τακτικές και άλλου είδους λεπτομέρειες, αυτό που έκανε ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Βίρτους ονομάζεται ένστικτο αυτοσυντήρησης. Ένστικτο επιβίωσης. Είχα γράψει σε πρόσφατο άρθρο πως το μέλλον της ομάδας στην Ευρωλίγκα θα κριθεί σε ένα τριήμερο. Ο πρώτος… τελικός είχε τη σωστή απάντηση. Διότι αυτό που μετράει είναι η νίκη και όχι η εικόνα.

Κόντρα στην Βίρτους περίμενα έναν Παναθηναϊκό γεμάτο άγχος και πίεση και αυτό φάνηκε σε συνδυασμό με την ποιότητα των Ιταλών. Όμως περίμενα και μια αντίδραση με καθαρό μυαλό, με παίκτες που θα βάλουν το κορμί τους στη… φωτιά. Ένα «ξέσπασμα», κάτι που θα δείχνει πως αυτή η ομάδα δεν θα τα παρατήσει έτσι. Οπέρ και εγένετο.

Η πίεση και οι βουτιές στο παρκέ ήταν το πρώτο μήνυμα του do or die παιχνιδιού

Οι… βουτιές είτε του Λι είτε του Γουόλτερς κόντρα στους αντίπαλους γκαρντ (Τεόντοσιτς, Χάκετ και σία) ήταν το πρώτο μήνυμα πως για να κερδίσεις και την πίεση του… τελικού θα πρέπει να βγάλεις πάθος. Να δείξει πρώτα στον εαυτό σου και μετά στους αντιπάλους, πως δεν υπάρχει αύριο μετά από αυτό το ματς. Αυτή η πίεση ήταν ο οδηγός.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε κόντρα σε ένα άκρως ποιοτικό σύνολο που είχε πάρει τα πάνω του, να εμφανιστεί καλύτερος στα κρίσιμα σημεία και να πάρει αυτό που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη σε ένα κλειστό ματς. Φέτος και στα τρία παιχνίδια στο ΟΑΚΑ με Ρεάλ, Μονακό και Παρτιζάν έχασε στα… σημεία. Αυτή τη φορά ήταν από τη πλευρά του νικητή και αυτό παίζει ρόλο στην ψυχολογία.

Οι «πράσινοι» έχουν παίκτες με προσωπικότητα. Το είχα καταγράψει σε παλιότερο κείμενο. Εχουν παίκτες με μπασκετικό εγωϊσμό που δεν θέλουν να βλέπουν τα ονόματά τους δίπλα σε 100άρες και σε ματς που καταρρέουν. Μονάδες όπως ο Γουόλτερς, ο Μπέικον, ο Πονίτκα και ο Γουίλιαμς έχουν εμπειρία για να «μιλήσουν» όταν το ματς κρέμεται σε ένα τεντωμένο σχοινί, αλλά αυτό γίνεται με ομαδικότητα και πειθαρχία.

Η νίκη επί της Βίρτους δεν θα έχει σημασία αν δεν κάνει το 2/2 με την Βιλερμπάν

Ο χρόνος ήδη τρέχει. Ανακούφιση υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για πανηγυρισμούς. Ο Παναθηναϊκός απάντησε θετικά στον πρώτο τελικό που είχε με τους Ιταλούς. Όμως οφείλει τώρα να νικήσει την κούραση ενός αγώνα με πολλές διακυμάνσεις που κρίθηκε στην παράταση και να κάνει το 2/2 με την Βιλερμπάν.

Η γαλλική ομάδα δεν είναι αμελητέα ποσότητα έστω και αν δεν έχει την ποιότητα και το βάθος πάγκου της Βίρτους. Οι «πράσινοι» καλούνται να εμφανιστούν «φρέσκοι» σωματικά, αλλά κυρίως πνευματικά για το ματς της Παρασκευής (25/11, 21.00) και να πράξουν τα δέοντα. Αν δεν θέλουν να διαγράψουν αμέσως τη νίκη επί της Βίρτους.

Το έχω αναφέρει, αυτά τα δύο ματς κρίνουν πολλά. Το πρώτο βήμα έγινε, πρέπει να γίνει και το δεύτερο κόντρα στους ταχύτατους και αθλητικούς Γάλλους ούτως ώστε και να πάρει τα πάνω του ο Παναθηναϊκός και να αγοράσει ηρεμία. Δεν ξέρω αν αυτό το 2/2 θα μετρήσει στη τελική σούμα των πλέι οφ. Όμως θα του δώσει αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μάθει να κερδίζει. Αυτό είναι το «κλειδί». Να γίνει… κυνικός, να αποκτήσει νοοτροπία μαχητή, αλλά σε διάρκεια και όχι όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο. Κόντρα στην Βίρτους έδειξε πως και ήθελε και εντέλει μπόρεσε να πάρει αυτό που θέλει. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, αν το καταλάβει και το διαχειριστεί σωστά.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μάθει να κερδίζει. Αυτό είναι το «κλειδί». Να γίνει… κυνικός, να αποκτήσει νοοτροπία μαχητή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News