Παναθηναϊκός: Παίξε επιτέλους μια άμυνα για να μην παίζεις με την τύχη σου!

EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός του Ράντονιτς επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως η άμυνά του είναι μια… μαύρη τρύπα και ο Μαρίνος Πρίντεζης έχει απορία για την τελευταία φάση ενώ αναφέρεται και στους Τόμας-Αγραβάνη.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς ήρθε το περασμένο καλοκαίρι για να «χτίσει» ένα σύνολο που θα είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Ο Μαυροβούνιος κόουτς ήρθε έχοντας τη φήμη ενός κόουτς που θα δημιουργήσει ένα συμπαγές, ένα γεροδεμένο σύνολο που θα ζει και θα πεθαίνει μέσα από την άμυνά του. Φτάσαμε στα μέσα Φλεβάρη και η λέξη άμυνα αγνοείται. Ταυτόχρονα αγνοείται και η λέξη χημεία. Από αποτυχία σε αποτυχία.

Αν απευθυνθείς σε 100 ανθρώπους που δεν χάνουν ματς του Παναθηναϊκού και τους κάνεις την εξής ερώτηση: «Τι μπάσκετ παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός;», το σίγουρο είναι ότι οι… 101 θα σου πουν το εξής λογικό. «Δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε να απαντήσουμε» και δεν θα έχουν και άδικο. Ναι κόντρα στην Βαλένθια ο Παναθηναϊκός ήταν μια ανάσα ώστε να νικήσει. Ναι αν κέρδιζε θα το άξιζε, αλλά θα το κατάφερνε με ανορθόδοξο τρόπο. Με ελάχιστες συνεργασίες και με μπάσκετ αλάνας σε πολλές φάσεις.

Γιατί ο Ράντονιτς δεν επέλεξε μια πιο αμυντικογενή πεντάδα στη τελευταία φάση;

Η επιλογή Ντέγιαν Ράντονιτς έχει αποτύχει. Η παραμονή του Μαυροβούνιου κόουτς δεν βοηθάει την κατάσταση. Στην τελική ούτε και τον ίδιον γιατί φαντάζομαι ότι δεν του αρέσει αυτό που βλέπει στο παρκέ. Και τι κάνει λοιπόν για αυτό; Τίποτα. Και έχω μια απορία. Ρωτήθηκε αν στην τελευταία φάση, στην οποία ο Τζόουνς έβαλε το τρίποντο, είχε ζητήσει να γίνει φάουλ ή να αντιμετωπιστεί με άμυνα. «Είπαμε να παίξουν άμυνα». Αυτή ήταν η απάντησή του.

Ωραία ως εδώ! Προσοχή η αντιμετώπιση της τελευταίας φάσης ήταν μετά από τάιμ άουτ που είχε ζητήσει η Βαλένθια και υπήρχε χρόνος για τον Παναθηναϊκό. Απορώ όμως με το εξής. Από τη στιγμή που δεν ήθελε να κάνει φάουλ και να έχει ο Παναθηναϊκός τον τελευταίο λόγο στην επίθεση, γιατί δεν άλλαξε πρόσωπα στην πεντάδα του; Γιατί είχε μέσα μονάδες όπως ο Τόμας, ο Μπέικον και ο Γουίλιαμς; Δηλαδή παίκτες που δεν φημίζονται για την αμυντική τους σκληράδα; Την έχω την απορία μου, αλλά και να λυθεί το μυστήριο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να παίζει με το ταλέντο του, να παίζει με προσωπικές φάσεις, αλλά συνεχίζει να απογοητεύει στο θέμα των συνεργασιών, των αυτοματισμών και κατά συνέπεια συνεχίζει να χάνει με κάθε τρόπο το ένα παιχνίδι μετά το άλλο έχοντας ως κοινό παρονομαστή την έλλειψη πλάνου στην άμυνα.

Και τώρα τι; Το φάιναλ8 του κυπέλλου κοντοζυγώνει, αλλά δεν ξέρω τι μπορώ να περιμένω. Ειλικρινά. Η λογική αναφέρει πως οι «πράσινοι» έχουν ελάχιστες πιθανότητες να κατακτήσουν το κύπελλο γιατί απλά το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα και «τιμωρεί» τον κακό σχεδιασμό και την έλλειψη σταθερότητας σε μια ομάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πάει για τη συμμετοχή. Οφείλει να πολεμήσει.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να παίζει με το ταλέντο του, να παίζει με προσωπικές φάσεις, αλλά συνεχίζει να απογοητεύει στο θέμα των συνεργασιών, των αυτοματισμών και κατά συνέπεια συνεχίζει να χάνει με κάθε τρόπο το ένα παιχνίδι μετά το άλλο έχοντας ως κοινό παρονομαστή την έλλειψη πλάνου στην άμυνα.

Πάμε και στους νέους. Ο Ματ Τόμας επιβεβαίωσε πως είναι ένας κλασικός σουτέρ. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν δίσταζε να πάρει πρωτοβουλίες. Να πάρει σουτ. Αλλωστε πως θα βρει ρυθμό; Ο Παναθηναϊκός όντως επιχείρησε μέσα από μερικά συστήματα να του δώσει χείρα βοηθείας, να του δώσει χώρο για να εκτελέσει. Το πρώτο δείγμα ήταν θετικό.

Ο Δημήτρης Αγραβάνης έπαιξε αμέσως και αποκλειστικά στο «5» για να μπορέσει να αποφορτίσει τον τρομερό Αρτούρας Γκουντάιτις ο οποίος έπαιξε και για τον απόντα Γιώργο Παπαγιάννη. Ο Ελληνας πάουερ φόργουορντ έβγαλε μαχητικότητα στο ντεμπούτο του με τα πράσινα. Κάποια πράγματα του βγήκαν, άλλα δεν του βγήκαν. Πάντως προσπάθησε με την άμυνά του να καλύψει κάποιες «τρύπες». Το βέβαιο είναι πως ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν τέτοιο παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Δημήτρη Αγραβάνη.

Ο Δημήτρης Αγραβάνης έβγαλε μαχητικότητα στο ντεμπούτο του με τα πράσινα. Κάποια πράγματα του βγήκαν, άλλα δεν του βγήκαν. Πάντως προσπάθησε με την άμυνά του να καλύψει κάποιες «τρύπες».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News