Παναθηναϊκός: Είναι στο σωστό δρόμο της κανονικότητας!

EUROKINISSI

Οι «πράσινοι» χαμογέλασαν εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα και ο Μαρίνος Πρίντεζης στέκεται στο δίδυμο Γκριγκόνις-Μπέικον, στον Μαντζούκα και βάζει μια μικρή πινελιά για το ντέρμπι.

Το χρειαζόταν, το είχε ανάγκη και στο τέλος το κατέκτησε με το σπαθί του. Ο Παναθηναϊκός χτίζεται από την αρχή, για να έχει αρχή, μέση και τέλος μετά την εποχή Ράντονιτς. Τι χρειάζεται μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία; Τις νίκες ψυχολογίας. Τις νίκες που θα αποτελέσουν «βάλσαμο» για τη συνέχεια. Ούτως ώστε να πάρουν τα πάνω τους – σταδιακά – στο ΟΑΚΑ.

Η απόδραση από την Γαλλία (η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην Ευρωλίγκα από τις 2/12 στο Κάουνας) ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη για το σύνολο του Χρήστου Σερέλη και ήρθε με το σωστό τρόπο. Με ένα σύνολο που ήταν σύνολο. Με παίκτες που δούλεψαν σκληρά, έβγαλαν ενέργεια στην άμυνα, είχαν θέληση και με έναν πάγκο που έψαχνε συνεχώς λύσεις για να απαντήσει στα ερωτηματικά που έθετε η Βιλερμπάν (κυρίως με το πικ εν ρολ της).

Τι κρατάω; Το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έχασε στο 15’ τον καλύτερο μέχρι εκείνη τη στιγμή παίκτη του (τον Πονίτκα) είδε τους Παπαγιάννη-Γκουντάιτις να έχουν φορτωθεί με πολλά φάουλ και όμως δεν πελαγοδρόμησε. Είδε με ψυχραιμία τα όσα προβλήματα του παρουσιάστηκαν και έκοψε την φόρα της Βιλερμπάν που αντλεί δύναμη από τον ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός και άντεξε και έβγαλε ομαδικό πνεύμα και κατέκτησε τη 2η σερί του νίκη στην Ευρωλίγκα.

Αν εξαιρέσω την 1η περίοδο όπου ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε με την απαραίτητη ενέργεια, αλλά και το τελευταίο δίλεπτο του αγώνα όπου είχε τάσεις αυτοχειρίας, ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι βρίσκεται στο δρόμο της κανονικότητας. Είναι εξίσου σημαντικό να τονίσω πως η ομαδικότητα που δουλεύεται συνεχώς στις προπονήσεις βοήθησε τους «πράσινους» ώστε να έχουν πολυδιάστατο παιχνίδι και όχι να είναι προβλέψιμοι.

Τι κρατάω; Το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έχασε στο 15’ τον καλύτερο μέχρι εκείνη τη στιγμή παίκτη του (τον Πονίτκα) είδε τους Παπαγιάννη-Γκουντάιτις να έχουν φορτωθεί με πολλά φάουλ και όμως δεν πελαγοδρόμησε.

Γκριγκόνις και Μπέικον συνυπήρξαν στην πεντάδα και τα πήγαν περίφημα ενώ ο Μαντζούκας έβγαλε τσαγανό

Πάμε και σε πρόσωπα. Δεν θα αναφερθώ στον Πάρις Λι ο οποίος έκανε τα πάντα στο παρκέ και έβγαλε αντίδραση μετά τα λάθη του κόντρα στον ΠΑΟΚ. Θα αναφερθώ στο δίδυμο Γκριγκόνις-Μπέικον. Για αρκετή ώρα ο Χρήστος Σερέλης άφησε στην πεντάδα αυτό το δίδυμο (και ειδικά στην τελική ευθεία του ματς).

Ο Λιθουανός γκαρντ και ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ έδειξαν να «κολλάνε» καλά στην πεντάδα, βοήθησε ο ένας τον άλλον ενώ βοήθησαν τους «πράσινους» και στο αμυντικό κομμάτι. Ταυτόχρονα με αυτή την επιλογή, ο Παναθηναϊκός είχε μέγεθος στην περιφέρειά του και έτσι έκλεισε τους διαδρόμους των αθλητικών Γάλλων.

Ο Μάριους Γκριγκόνις ανεβάζει καθημερινώς στροφές. Είτε στα ματς της Ευρωλίγκας (δυστυχώς μόνο εκεί προς το παρόν) είτε στις προπονήσεις. Εχει άλλη ψυχολογία όταν πατάει παρκέ. Νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του και βγάζει μεγάλο μέρος της ποιότητάς του. Ακόμα και οι βουτιές που έκανε στο «Αστρομπάλ» είναι δείγμα της αλλαγής του.

Δεν γίνεται να μη σταθώ και στον Ντουέιν Μπέικον. Ο Χρήστος Σερέλης και οι συνεργάτες του το είχαν πει από την αρχή. Θέλουν να τον βάλουν σε mood ομάδας. Ο Αμερικανός «μπόμπερ» έμεινε εκτός (δικαίως) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και αυτό τον… τσίγκλησε. Κόντρα στον ΠΑΟΚ και κυρίως απέναντι στην Βιλερμπάν ήταν άλλος… άνθρωπος. Με περισσότερη λογική στο παιχνίδι του, χωρίς περιττές ενέργειες και one man show. Με βοήθεια στα ριμπάουντ, στην άμυνα και στη δημιουργία.

Ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός αρχίζει να «κερδίζει» τον Λευτέρη Μαντζούκα. Ο Ελληνας πάουερ φόργουορντ βγάζει ενέργεια, βοηθάει στα ριμπάουντ, έπαιξε πάλι – ελέω συνθηκών – και στο «5» όπως είχε γίνει και με τον Ερυθρό Αστέρα. Ηταν μια ακόμα βραδιά που ο «Μαντζού» πρόσθεσε ουσιαστικές εικόνες εμπειρίας στο μυαλό του και στο σώμα του.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, το απόγευμα της Κυριακής (15.45). Είναι ένα ντέρμπι που δεν έχει βαθμολογικό κίνητρο όσον αφορά την πρωτιά, αλλά οι «πράσινοι» θέλουν τη νίκη για να μπορέσουν να τονώσουν και άλλο τη ψυχολογία τους, αλλά και για λόγους πρεστίζ. Ενδεχόμενη νίκη επί του Ολυμπιακού θα τους τονώσει και άλλο το ηθικό στη προσπάθεια που κάνουν.

Ο Αμερικανός «μπόμπερ» έμεινε εκτός (δικαίως) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και αυτό τον… τσίγκλησε. Κόντρα στον ΠΑΟΚ και κυρίως απέναντι στην Βιλερμπάν ήταν άλλος… άνθρωπος. Με περισσότερη λογική στο παιχνίδι του, χωρίς περιττές ενέργειες και one man show. Με βοήθεια στα ριμπάουντ, στην άμυνα και στη δημιουργία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News