Παναθηναϊκός: Από… ρολίστας στο Α και το Ω του παρόντος και του μέλλοντος!

EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τις ικανότητες του Γιώργου Παπαγιάννη που είχε «ευνουχιστεί» από τον Ράντονιτς και ο Μαρίνος Πρίντεζης εστιάζει τη προσοχή του στο «κλειδί» ώστε η επόμενη μέρα να έχει και τον Ελληνα σέντερ.

Ηταν 30 Δεκεμβρίου όταν ο Παναθηναϊκός του Ράντονιτς υπέστη συντριβή από τον Ολυμπιακό (95-71) στο ΟΑΚΑ με μερίδα του κόσμου να αποδοκιμάζει δικαίως τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο ενώ είχε ακούσει αρκετά και ο Γιώργος Παπαγιάννης. Για την παρουσία του, αλλά και ως αρχηγός του Παναθηναϊκού. Ο Ελληνας σέντερ δεν το έβαλε κάτω, αλλά ένιωθε μόνος.

Η αλήθεια είναι μία και δεν αλλάζει. Υπό τις οδηγίες του Ντέγιαν Ράντονιτς ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε… αχρηστευτεί στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός είχε στο ρόστερ του έναν από τους πιο μοντέρνους ψηλούς της Ευρώπης με πολλές κινήσεις μέσα και έξω από το καλάθι, αλλά έκανε τα πάντα για να τον παρουσιάζει ως… χαμάλη. Τι έκανε ο Ελληνας ψηλός επί εποχής Ράντονιτς; Το… τρέιλερ. Ετρεχε για να βοηθήσει σε hedge out απέναντι στους αντίπαλους γκαρντ και ταυτόχρονα όφειλε να δυσκολέψει τον αντίπαλο ψηλό. Επίσης, να βοηθάει στα ριμπάουντ χωρίς την παραμικρή βοήθεια στα box out.

Τα συστήματα χωρίς κίνηση και αλληλοκάλυψη του Ράντονιτς «ευνούχισαν» τον Ελληνα σέντερ που πολλές φορές ήταν εκτεθειμένος καθότι δεν είχε την βοήθεια στη κάλυψη της φροντ λάιν όταν πίεζε ψηλά. Μέσα σε όλα αυτά τα περισσότερα σουτ που έπαιρνε ο Παπαγιάννης ήταν με προσωπικές πρωτοβουλίες. Σουτ από μέση απόσταση ή φυσικά το τρίποντο που το έχει εξελίξει με μπόλικη προπόνηση από την εποχή του κορονοϊού.

Εν ολίγοις ο Παναθηναϊκός δεν είχε κίνηση, δεν υπήρχε σωστό spacing, δεν υπήρχε η απαιτούμενη κυκλοφορία της μπάλας και κατά συνέπεια ο Παναθηναϊκός είχε έναν ψηλό που σπάνια τον τάιζε. Όταν οι «πράσινοι» έπαιζαν πικ εν ρολ με τον Παπαγιάννη νόμιζες ότι έμπαινε… γκολ. Σπάνιο φαινόμενο. Μέσα σε όλα αυτά ο Ελληνας σέντερ δεν είχε την απαιτούμενη ψυχολογία. Αποτέλεσμα της κάκιστης περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

Τι έκανε ο Ελληνας ψηλός επί εποχής Ράντονιτς; Το… τρέιλερ. Ετρεχε για να βοηθήσει σε hedge out απέναντι στους αντίπαλους γκαρντ και ταυτόχρονα όφειλε να δυσκολέψει τον αντίπαλο ψηλό. Επίσης, να βοηθάει στα ριμπάουντ χωρίς την παραμικρή βοήθεια στα box out.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης νιώθει πλέον χρήσιμος στην τοποθεσία ΟΑΚΑ και με καλή ψυχολογία

Επί εποχής Σερέλη, ακόμα και μέσα από τις ήττες, ο Παναθηναϊκός είχε μια κατεύθυνση. Να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες του αθλητικού και ταχύτατου ψηλού. Να επενδύσει πάνω στις καλές τοποθετήσεις του στην επίθεση και φυσικά να τον βοηθήσει στην άμυνα (άλλες φορές το έχει καταφέρει, άλλες φορές όχι). Διότι η ομάδα κάνει τον παίκτη και ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ξεκάθαρα παίκτης ψυχολογίας.

Στο 38’ του αγώνα με την Μπάγερν, ο… άχαστος (24 πόντους με 7/7 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 1/1 βολές) γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο στο ΟΑΚΑ. Ακουσε ρυθμικά το όνομά του τη στιγμή που εκτελούσε βολή. Ηταν μια επιβράβευση της βραδιάς των ρεκόρ του και με 40 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Μια βραδιά που χρειάζεται συνέχεια.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ρίχνει τόνους δουλειάς και ειδικά τον τελευταίο μήνα κάνει τα πάντα ώστε να είναι στη καλύτερη φυσική κατάσταση. Κάνει τα πάντα αναφορικά με την συντήρηση του σώματός του. Αν νομίζετε πως το περισσότερο πικ εν ρολ παιχνίδι θα του μειώσει την επιθυμία του για τρίποντα, θα κάνετε λάθος. Ο Ελληνας σέντερ θεωρεί πως στο σύγχρονο μπάσκετ το τρίποντο πρέπει να υπάρχει στο ρεπερτόριο και των σέντερ.

Αν νομίζετε πως το περισσότερο πικ εν ρολ παιχνίδι θα του μειώσει την επιθυμία του για τρίποντα, θα κάνετε λάθος. Ο Ελληνας σέντερ θεωρεί πως στο σύγχρονο μπάσκετ το τρίποντο πρέπει να υπάρχει στο ρεπερτόριο και των σέντερ.

Ο Παναθηναϊκός της αναβάθμισης θέλει να διατηρήσει τον “πύργο” του και θα του το δείξει

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Το βέβαιο είναι ότι ο Παναθηναϊκός τη νέα αγωνιστική σεζόν θα αναβαθμιστεί στο αγωνιστικό κομμάτι. Με υψηλότερο μπάτζετ, με παίκτες που έχουν αστείρευτη ποιότητα και εμπειρία και φυσικά αναβάθμιση στο τεχνικό επιτελείο. Αραγε η επόμενη μέρα θα έχει τον Γιώργο Παπαγιάννη;

Ο Ελληνας σέντερ άλλαξε ατζέντη πριν από λίγες μέρες. Θα είναι στη Network Sports του Νίκου Σπανού (έχει μεταξύ άλλων τον Δημήτρη Ιτούδη και παίκτες όπως ο Κόρι Χίγκινς της Μπαρτσελόνα). Το συμβόλαιο του Γιώργου Παπαγιάννη με τον Παναθηναϊκό, εκπνέει το καλοκαίρι. Είναι δεδομένο πως στο μυαλό των «πράσινων» υπάρχει ο 25χρονος σέντερ. Όχι μόνο για την επόμενη σεζόν, αλλά για πολλές ακόμα. Ο Παναθηναϊκός θα κάνει το all in για να έχει ένα ρόστερ που θα κάνει σπουδαία πράγματα, αλλά θέλει να έχει τον «πύργο» του στο ΟΑΚΑ. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Προφανώς και δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση. Προφανώς και οι «πράσινοι» θα του καταθέσουν στο εγγύς μέλλον μια δελεαστική πρόταση για να τον κρατήσουν στο ΟΑΚΑ. Το βέβαιο είναι πως ο Γιώργος Παπαγιάννης θα δει με άλλο… μάτι την παραμονή του όταν «τσεκάρει» ότι οι «πράσινοι» θα έχουν ένα ρόστερ που θα μπορεί να βοηθήσει και εκείνον για να κάνει μεγαλύτερο «μπαμ» στη καριέρα του και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τίτλους με τη πράσινη φανέλα.

Είναι επίσης δεδομένο πως ο 25χρονος ψηλός θα θελήσει κάποια στιγμή στο μέλλον να επιστρέψει στο ΝΒΑ. Να επιστρέψει πιο ώριμος μπασκετικά, πιο… ψημένος. Η επιστροφή στον μαγικό κόσμο υπάρχει στο μυαλό του Ελληνα σέντερ και είναι κάτι το φυσιολογικό, αλλά όχι άμεσα. Όχι στο άμεσο μέλλον. Το «κλειδί» στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι τα χρήματα, αλλά να διαπιστώσει ο Γιώργος Παπαγιάννης πως θα «εκτοξευθεί» αγωνιστικά τη νέα σεζόν μέσα από ένα ρόστερ… εκτόξευσης.

Το βέβαιο είναι πως ο Γιώργος Παπαγιάννης θα δει με άλλο… μάτι την παραμονή του όταν «τσεκάρει» ότι οι «πράσινοι» θα έχουν ένα ρόστερ που θα μπορεί να βοηθήσει και εκείνον για να κάνει μεγαλύτερο «μπαμ» στη καριέρα του και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τίτλους με τη πράσινη φανέλα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News