Εθνική Ελλάδας: Οσο έχω εσένα, δεν φοβάμαι κανέναν!

Εθνική Ελλάδας: Οσο έχω εσένα, δεν φοβάμαι κανέναν!

Η «επίσημη αγαπημένη» ήταν επίσημη… μαχόμενη. Η ατάκα του Βασίλη Σπανούλη που έπιασε τόπο στο τάιμ άουτ, το refuse to lose και η εικόνα που θα χρησιμεύσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.

Καμιά φορά και οι απουσίες σου δείχνουν πράγματα ώστε να έχεις εναλλακτικό πλάνο. Η Ελλάδα αγωνίστηκε κόντρα σε ένα επικίνδυνο σύνολο (Πουέρτο Ρίκο) που ναι μεν δεν είναι Αυστραλία, αλλά μπορεί να κάνει «ζημιές» με τέσσερις απουσίες. Γιάννης και Κώστας Αντετοκούνμπο, Νικ Καλάθης και Γιαννούλης Λαρεντζάκης ενώ στα μέσα της 3ης περιόδου έχασε έναν σουτέρ (Τολιόπουλος). Μέσα σε όλα αυτά – έστω και σε φιλικό παιχνίδι – η Εθνική έδειξε ότι είναι πολύ σκληρή για να χάσει. Διότι έχει έναν προπονητή στον πάγκο που δεν θέλει να χάνει και το μεταδίδει στους παίκτες του. Στα παλικάρια του.

Σε ένα τάιμ άουτ ο Βασίλης Σπανούλης τους είπε ορθά-κοφτά και χωρίς δεύτερες κουβέντες. «Πρέπει να ντρέπεστε που βγαίνετε τόσο αργά στα close out, που σας περνούν σαν σταματημένους». Το είπε για να τους δείξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως πρέπει να «ξυπνήσουν» και να βγάλουν στην επιφάνεια την ταυτότητά τους (ομαδική άμυνα). Ναι είναι μεγάλο κίνητρο το γεγονός πως αυτή η ομάδα τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει καταφέρει κάτι, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο το γεγονός πως έχει έναν κόουτς στον πάγκο που είχε κίνητρο κάθε φορά που φορούσε τα γαλανόλευκα. Είτε σε προπόνηση είτε σε φιλικό είτε σε επίσημο ματς.

Σε ένα τάιμ άουτ ο Βασίλης Σπανούλης τους είπε ορθά-κοφτά και χωρίς δεύτερες κουβέντες. «Πρέπει να ντρέπεστε που βγαίνετε τόσο αργά στα close out, που σας περνούν σαν σταματημένους». Το είπε για να τους δείξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως πρέπει να «ξυπνήσουν»

Το refuse to lose που έβγαλε η Ελλάδα κόντρα σε μια ταχύτατη ομάδα, η ανατροπή στην τελευταία περίοδο και το πάθος είναι στοιχεία που πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμα και οι νίκες στα φιλικά ματς «χτίζουν» αυτοπεποίθηση. Προσωπικά αυτό που μου άρεσε από αυτή την έκδοση στο Παλατάκι ήταν το γεγονός πως η Εθνική είχε συνολικά 22 ασίστ έχοντας εκτός τον Καλάθη, αλλά και τον Γιάννη. Από τις 22 ασίστ, ο Γουόκαπ είχε 6 και οι λοιπές μοιράστηκαν από 8 παίκτες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό καθώς δείχνει πως γίνεται σωστή δουλειά ώστε οι διεθνείς να παίζουν έξυπνα και να λειτουργούν άπαντες σαν οργανωτές στο παρκέ.

«Εμείς δεν παραδινόμασταν ποτέ. Η σημερινή νίκη, έτσι όπως ήρθε, θα μας χρησιμεύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε μετά το τέλος του αγώνα ο Βασίλης Σπανούλης και μέσα σε αυτά τα λόγια περικλείεται όλη η ουσία. Ολο το… ζουμί. Δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ισπανία. Δεν ξέρω αν στο τέλος φτάσει να διεκδικήσει ένα μετάλλιο. Αυτό που ξέρω είναι πως θα παίζει σε κάθε παιχνίδι σαν να είναι το τελευταίο της. Γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία του καθοδηγητή της. Οσο έχει εκείνον, δεν φοβάται κανέναν!

«Εμείς δεν παραδινόμασταν ποτέ. Η σημερινή νίκη, έτσι όπως ήρθε, θα μας χρησιμεύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε μετά το τέλος του αγώνα ο Βασίλης Σπανούλης και μέσα σε αυτά τα λόγια περικλείεται όλη η ουσία. Ολο το… ζουμί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News