Εθνική: Απ’ τον γαλλικό σοβινισμό, στον γαλλικό Ντεσαν-ισμό

Αναρωτιέται ο Νίκος Σαρίδης τι ένιωσε ο προπονητής της προσεχούς αντιπάλου της Εθνικής μας ομάδας, Γαλλίας, με τα 14 γκολ σε βάρος των φουκαράδων του Γιβραλτάρ…

Μόνο ο ίδιος ο Ντιντιέ Ντεσάν ξέρει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του όταν προέτρεπε τους ποδοσφαιριστές της εθνικής Γαλλίας σε άνευ προηγουμένου ισοπέδωση των φουκαράδων του Γιβραλτάρ. Εμείς, απλώς μπορούμε να εικάσουμε.

Ίσως ο ομοσπονδιακός προπονητής των «μπλε» να φαντασιωνόταν εκείνη την ώρα ότι θα ερχόταν μετά το ματς ο Ναπολέων ο Βοναπάρτης να του επιδώσει το Ξίφος της Τιμής κι έναν μποναμά 200 φράγκων, εις αναγνώρισιν των μοναδικών υπηρεσιών που προσέφερε στο έθνος, όπως είχε πράξει -καταπώς θρυλείται- με τον στρατιώτη Νικολά Σοβέν, τον μουρλοκακομοίρη με τον υπερβάλλοντα πατριωτικό ζήλο, απ’ τον οποία πήρε τ’ όνομά του ο γαλλικός σοβινισμός.

Μπορεί ο Ντεσάν να ένιωσε ισάξιος, ή και ανώτερος, του Φερντινάν Μεϊσονιέ. Γάλλος αρχιδήμιος στην Αλγερία ήταν, για όποιον δεν τον έχει ακουστά. Που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν έφυγαν οι δικοί του από εκεί, είχε θανατώσει με την γκιλοτίνα περισσότερους από 200 Αλγερινούς, δίνοντας μάλιστα -δεκαετίες αργότερα- και… tips για το σωστό χειρισμό της λαιμητόμου! Ναι, πάνω από 200… Μια επίδοση που τη θεωρούσε τιμή του και καμάρι του και η οποία του χάρισε θέση στην Ιστορία.

Για ν’ αντιληφθεί κι ο πλέον αδαής το κατόρθωμα του «δήμιου του Γιβραλτάρ», του Ντιντιέ του Μεγαλοπρεπούς, η χρηματιστηριακή αξία της εθνικής ομάδας της Γαλλίας είναι εξακοσιαπλάσια (και βάλε) απ’ την αντίστοιχη του Γιβραλτάρ, τουλάχιστον σύμφωνα με τη γνωστή βάση δεδομένων Transfermarkt. Επίσης, ο ασυναγώνιστος Ντιντιέ κατάφερε μαεστρικά να μην… πέσει στην καλοστημένη παγίδα των παμπόνηρων Γιβραλταρινών που έμειναν απ’ το 18ο λεπτό με δέκα παίκτες για να τον μπερδέψουν!

Ύστερα από τέτοιο σκορ, πάντως την επομένη του ματς, που τυχαίνει να είναι Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα, ο Ντεσάν θα πρέπει να αισθάνεται πολύ βαρβάτο αρσενικό. Όπως tres… αντρουά θα πρέπει να νιώθουν και οι συμπατριώτες του που ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες όταν απ’ το VAR ακυρώθηκε γκολ για το 12-0 της Γαλλίας. Που πάντως μπήκε μετά από λίγο, αλλά δεν ξέρω μήπως έφυγαν απ’ το «Αλιάνζ Ριβιέρα» της Νίκαιας με ξινισμένη την (πολύ ή και καθόλου) γαλατική τους μούρη στο τέλος επειδή το ματς έληξε… μόνο 14-0 με το γκολ του Ολιβιέ Ζιρού στο 90’+1.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι εξ ορισμού η υπάρξη εθνικών αθλητικών ομάδων έχει σχέση αλληλοτροφοδότησης με τους εθνικισμούς. Όμως, η κυριαρχία της μιας χώρας επί της άλλης διέπεται απ’ ορισμένους άγραφους κανόνες του αθλήματος. Fair play το λένε. Δεν μπορεί να μην το έχει ακούσει κι ο Ντεσάν.

Κι επειδή σήμερα τον Ντεσάν θα τον έχουμε στην Αθήνα, καθώς αύριο η Γαλλία αντιμετωπίζει την Ελλάδα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ίσως στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου βρεθεί κάποια ψυχή να τον ρωτήσει για το Γιβραλτάρ…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News