Ολυμπιακός: Έτσι θα ξεπεράσει ο Μαρσέλο τον θρύλο του Ριβάλντο!

Sportday.gr

Στο ερώτημα «ποια είναι τελικά η μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του Ολυμπιακού», ο Μαρσέλο ή ο Ριβάλντο την απάντηση θα δώσει ο ίδιος ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ που έρχεται να ταράξει τα νερά της… θάλασσας του Πειραιά!

Έχει ανοίξει μια πάρα πολύ όμορφη συζήτηση τις τελευταίες μέρες στα ποδοσφαιρικά στέκια για το ποια είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου: Του Μαρσέλο ή του Ριβάλντο;

Διευκρινίζω, φυσικά, το αυτονόητο ότι πρόκειται για μια υπέροχη ποδοσφαιρική συζήτηση που αφορά αποκλειστικά όσους… μυρίζουν από μπαλίτσα και όχι όσους δεν έχουν ιδέα για το σπορ και απλά πλουτίζουν από τη βιομηχανία μίσους στην οποία επενδύουν εδώ και χρόνια με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των αφεντικών τους και φυσικά… το φούσκωμα της τσέπης τους!

Μαρσέλο ή Ριβάλντο, λοιπόν; Ποια είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με βάσει πάντα την ποδοσφαιρική κληρονομιά που μετέφεραν στην πλάτη τους οι δύο τεράστιοι Βραζιλιάνοι τη μέρα που έφτασαν στη χώρα μας;

Μια Χρυσή Μπάλα απέναντι σε πέντε Champions League: Η μοναδικότητα της… ερυθρόλευκης ζυγαριάς!

Και μόνο, βέβαια, το γεγονός ότι στη μία πλευρά της «ερυθρόλευκης» ζυγαριάς αφήνουμε μια Χρυσή Μπάλα και στην άλλη πέντε Champions League και τον τίτλο του «κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πλανήτη που αγωνίστηκε ποτέ στη θέση του», αντιλαμβάνεστε τη μοναδικότητα της σύγκρισης και τη διαχρονική μοναδικότητα του Ολυμπιακού να πείθει «ιερά τέρατα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να έρχονται στη μικρή Ελλάδα μόνο και μόνο για να φορέσουν τη φανέλα του!

Ας μείνουμε στην ουσία του διλήμματος όμως. Μαρσέλο ή Ριβάλντο; Την προσωπική μου άποψη την κατέθεσα πριν από δύο μέρες, εδώ στην παρέα μας. Και από τη μέρα που δημοσιεύτηκε το συγκεκριμένο κείμενο, συμμετείχα σε ουκ ολίγες όμορφες κουβέντες. Ξέρετε, αυτές που όσοι συμμετέχουν παραθέτουν τα δικά τους ποδοσφαιρικά επιχειρήματα στο τραπέζι, ακούν όσα έχει να αντιπαραθέσει ο συνομιλητής τους και δεν αφορίζουν την αντίθετη άποψη.

Και μόνο που τοποθετούμε από τη μια πλευρά της ζυγαριάς μια Χρυσή Μπάλα και από την άλλη πέντε Champions League, αντιλαμβάνεστε τη μοναδικότητα της σύγκρισης και… του Ολυμπιακού!

Ναι υπάρχουν και τέτοιες κουβέντες ακόμη… εκτός social media, γιατί στο διαδίκτυο υπάρχει τόσο overdose ξεκατινιάσματος που είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει μια συζήτηση χωρίς… μαλλιοτραβήγματα!

Το… πλεονέκτημα θέσης του Ριβάλντο απέναντι στο σπάνιο καλούπι του Μαρσέλο

Αντιλαμβάνομαι ότι η θέση που αγωνιζόταν ο Ριβάλντο (αυτή του μεσοεπιθετικού) ανέκαθεν γοήτευε τα πλήθη περισσότερο από οποιουδήποτε αμυντικού, κεντρικού ή ακραίου.

Ότι και να έκαναν ή να κάνουν στην καριέρα τους ο Φαν Ντάικ, ο Κούμαν, ο Μπαρέζι, ο Μπεκενμπάουερ, ο Μαλντίνι, ο Καναβάρο, πάντα θα μειονεκτούν σε σύγκριση δημοφιλίας έναντι του Μαραντόνα, του Πελέ, του Μέσι, των Ρονάλντο, του Κρόιφ, του Χάαλαντ, του Εμπαπέ.

Ο Μαρσέλο, βέβαια, μόνο… τυπικά θεωρείται ακραίος αμυντικός. Πρόκειται για μια ιδιότυπη ράτσα ποδοσφαιριστή που βγήκε από ένα σπάνιο καλούπι που παρήγαγε μόνο δύο παίκτες με τα ίδια χαρακτηριστικά. Τον Μαρσέλο και τον Ρομπέρτο Κάρλος! Κι αυτή η σπάνια ποδοσφαιρική φύση είναι που καθιστά την μεταγραφή του Βραζιλιάνου στον Ολυμπιακό ακόμη πιο γοητευτική με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του τι πιστεύει κανείς για το «ειδικό βάρος» του βιογραφικού του Μαρσέλο και του Ριβάλντο, η ίδια η παρουσία του πρώην ακραίου μπακ της Ρεάλ θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα για το οποίο συζητάμε.

Η διάρκεια, οι τίτλοι, μα πάνω απ’ όλα το όνειρο της ευρωπαϊκής υπέρβασης θα δώσουν την απάντηση

Αρχικά θα πρέπει ο Μαρσέλο να αποδείξει στο χορτάρι ότι η κλάση του είναι διαχρονική. Και ο Ριβάλντο… «σιτεμένος, συνταξιούχος τουρίστας» έφτασε στην Ελλάδα (όπως υποστήριζαν το περίφημο καλοκαίρι του 2004 αντίπαλοι οπαδοί του Ολυμπιακού) και τελικά… παρέσυρε τους πάντες στο πέρασμά του, χαρίζοντας στους «ερυθρόλευκους» τρεις σεζόν… αυθεντικής βραζιλιάνικης μαγείας!

Άρα, το… τελικό ταμείο της άτυπης κόντρας Μαρσέλο – Ριβάλντο θα γίνει στο τέλος της διαδρομής του νέου μεγάλου αστέρα του Ολυμπιακού στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρώτον, θα πρέπει να είναι μια διαδρομή… μακράς χρονικής διάρκειας (να φτάσει δηλαδή την τριετία του Ρίμπο) και δεύτερον και κυριότερο να πετύχει ο Μαρσέλο, αυτό που δεν κατάφερε ο Ριβάλντο όσο έμεινε ντυμένος στα ερυθρόλευκα: Να οδηγήσει τον Ολυμπιακό, όχι μόνο σε εγχώριους τίτλους, αλλά και σε μια ιστορική πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Να βάλει, δηλαδή, ο Μαρσέλο φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια πορεία υπέρβασης των πρωταθλητών Ελλάδος στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Και να τους οδηγήσει είτε σε έναν ημιτελικό, είτε ακόμη και σε έναν τελικό διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ! Ότι δεν κατάφεραν στο παρελθόν παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Ριβάλντο, ο Ζιοβάνι, ο Καρεμπέ, ο Σαβιόλα, ο Καμπιάσο, ο Ντέταρι, ο Προτάσοφ…

Αν τα καταφέρει, ανεξαρτήτως της άποψης που έχει καθένας μας για τη βαρύτητα δύο σπάνιων ποδοσφαιρικών βιογραφικών, η συζήτηση για τον κορυφαίο ξένο ποδοσφαιριστή που φόρεσε τη φανέλα όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας, θα έχει λάβει την τελεσίδικη και… άνευ άλλου debate, απάντησή της!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News