Ολυμπιακός: Ισορροπώντας ανάμεσα στο ποδόσφαιρο του Κορδόν και το παρακράτος του Μπαλτάκου

Αντόνιο Κορδόν
olympiacos.org

Το ποδόσφαιρο των τεχνοκρατικών σχεδίων απέναντι στο ποδόσφαιρο της ολοκληρωτικής σήψης. Πώς μπορεί ο Ολυμπιακός να πετύχει τους στόχους του σε έναν κόσμο τόσο μεγάλων αντιθέσεων; Ποιά συνταγή πρέπει να ακολουθήσει για να μην… εκτροχιαστεί;

Ένα 24ωρο ήταν αρκετό για να θυμίσει σε όλους μας έναν κόσμο αντιθέσεων στον οποίο θα κληθεί να επιβιώσει και τη νέα σεζόν ο Ολυμπιακός. 

Από τη  μια πλευρά ο κόσμος του υγιούς ποδοσφαίρου, αυτός των τεχνοκρατικών ποδοσφαιρικών σχεδίων ανάπτυξης: Ο κόσμος του ποδοσφαίρου που εκφράζουν άνθρωποι όπως ο Αντόνιο Κορδόν. 

Και από την άλλη, το ποδόσφαιρο της σήψης, το «βασίλειο» αποτυχημένων παραγόντων που δε διστάζουν να γίνονται… παιδιά για θελήματα για να εξασφαλίσουν προσωπικά οφέλη. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου που εκφράζουν άνθρωποι όπως ο Τάκης Μπαλτάκος και οι λοιποί πρωταγωνιστές της φαρσοκωμωδίας που ονομάζεται Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. 

Ένας κόσμος καταστρατήγησης κάθε αυτονόητης δημοκρατικής έννοιας, μια πρωτόγνωρη «χούντα» εφαρμογής αποφάσεων με ξεδιάντροπους τρόπους που βγάζουν από τα ρούχα τους ακόμη και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των γηπέδων.

Η αγανάκτηση των ίδιων των ποδοσφαιριστών για το παρακράτος της ΕΠΟ

Αλήθεια, διαβάσατε την ανακοίνωση του ΠΣΑΠΠ για τις αδιανόητες μεθοδεύσεις του παρακράτους του Τάκη Μπαλτάκου για όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου την Πέμπτη; Αφήστε στην άκρη τι ανέφερε στην επιστολή του ο Βαγγέλης Μαρινάκης, για να μην μπλέξουμε σε μια αδιέξοδη οπαδική συζήτηση, αλλά να μείνουμε στην ουσία.

Είδατε τι ανέφερε στην ανακοίνωσή του το επίσημο όργανο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο οποίο μετέχουν παίκτες της ΑΕΚ, του Άρη, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, όλων των ομάδων; Καταλαβαίνετε πώς διοικείται πλέον το ανώτατο όργανο του ελληνικού ποδοσφαίρου; Καταλαβαίνετε ότι η θρασύτητα και η ασυδοσία του Τάκη Μπαλτάκου και των συνεργατών του έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο; 

Μην κοροϊδευόμαστε, όμως. Όσο η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς φορείς του ποδοσφαίρου εξακολουθούν να παρακολουθούν τη συγκεκριμένη δράση του προέδρου της ΕΠΟ ως… Πόντιοι Πιλάτοι, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσες ανακοινώσεις κι αν βγάλει ο Ολυμπιακός, όσες επιστολές κι αν στείλει ο Μαρινάκης.

Οι συζητήσεις για δύο αντίθετους κόσμους που δεν πρέπει να συναντηθούν

Το μόνο που μπορούν να ελέγξουν στον Πειραιά είναι το δικό τους project, το αμιγώς ποδοσφαιρικό. Κι αυτή είναι μια εξαιρετικά λεπτή γραμμή στην οποία θα κληθούν να ισορροπήσουν και τη νέα σεζόν οι «ερυθρόλευκοι». 

Για να έχει ελπίδες ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου θα πρέπει αυτοί οι δύο αντίθετοι κόσμοι να κινούνται παράλληλα, αλλά να μην συναντηθούν ποτέ. Ο ίδιος ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει την τακτική εκείνη που θα του επιτρέψει να θωρακίσει το ποδόσφαιρο του Κορδόν από το παρακράτος του Μπαλτάκου, χωρίς όμως να χαλάσει το μυαλό του. 

Αντιλαμβάνομαι και την οργή του Βαγγέλη Μαρινάκη και την αγανάκτηση των φίλων του Ολυμπιακού για όσα συμβαίνουν στο Πάρκο Γουδή. Ο δρόμος των επιτυχιών, όμως, για τους «ερυθρόλευκους» θα έρθει ξανά στον Πειραιά μόνο μέσα από τον κόσμο του ποδοσφαίρου που πρεσβεύει ο Αντόνιο Κορδόν.

Αντιλαμβάνομαι και την οργή του Βαγγέλη Μαρινάκη και την αγανάκτηση των φίλων του Ολυμπιακού για όσα συμβαίνουν στο Πάρκο Γουδή. Ο δρόμος των επιτυχιών, όμως, για τους «ερυθρόλευκους» θα έρθει ξανά στον Πειραιά μόνο μέσα από τον κόσμο του ποδοσφαίρου που πρεσβεύει ο Αντόνιο Κορδόν.

Η φράση «θα φτιάξουμε ομάδα να κερδίζουμε και τους διαιτητές», που υπερτόνισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ντιέγκο Μαρτίνεθ και του πολύπειρου τεχνικού διευθυντή, θα πρέπει να γίνει βίωμα για όλους και κυρίως για όσους θα εργάζονται καθημερινά στα αποδυτήρια του Ρέντη.

Ο αγώνας της διοίκησης για την κάθαρση της ΕΠΟ δεν πρέπει επ’ ουδενί να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της σεζόν ως άλλοθι ή αποκούμπι για το αγωνιστικό τμήμα. Οι παίκτες του Ολυμπιακού θα πρέπει να ξέρουν ότι δουλειά τους στο χορτάρι είναι να παίζουν μπάλα και όχι να διαμαρτύρονται. 

Έχουμε δει στο παρελθόν πόσο καταστροφικό μπορεί να αποδειχτεί το «σύνδρομο του αδικημένου» αν δηλητηριάσει τα αποδυτήρια οποιασδήποτε ομάδας. Ότι και να κάνουν ο κάθε Μπαλτάκος, ο κάθε Μπένετ ή ο κάθε Μάνταλος, στον Ολυμπιακό πρέπει να πιστέψουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους ότι θα ξεπεράσουν κάθε δυσκολία με το ποδόσφαιρό τους! Αν το πετύχουν η χρονιά θα έχει πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις για τους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News