Ολυμπιακός: Οταν είσαι Μεντιλίμπαρ τους «γλεντάς» και με τον γερόλυκο Ιμπόρα!

Μέχρι να γίνει από μηχανής Θεός ο ανίκητος Τζολάκης, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έδεσε κόμπο τον φαφλατά Καρτάλ, έφερε τον αγώνα στα μέτρα του Ολυμπιακού και άλλαξε όλο το σκηνικό με τον Ιμπόρα, τον Μασούρα και τον Ρίτσαρντς να κάνουν τη διαφορά από τον πάγκο. Τι άλλο να ζητήσεις;

Οταν ο διαιτητής Στίλερ που έσπρωχνε σε όλο το παιχνίδι τη Φενέρ για να φτάσει στην πρόκριση, σφύριξε για να οδηγήσει τη ρεβάνς στη διαδικασία των πέναλτι, οι περισσότεροι προφανώς αναρωτήθηκαν τι τύχη θα μπορούσε να έχει ο 21χρονος Κωνσταντής Τζολάκης απέναντι στον πολύπειρο Λιβάκοβιτς.

Μάλλον υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς ο Κρητικός κίπερ του Ολυμπιακού αποδείχθηκε πιο ψηλός κι απ’ τον Ψηλορείτη. Σε όλες τις εκτελέσεις, ο εξαιρετικός αυτός πορτιέρε, παρότι σχετικά άπειρος στη διαδικασία, έπεσε σωστά και κατάφερε να εξουδετερώσει τις τρεις! Τις οποίες, μάλιστα, είχαν εκτελέσει οι Τάντιτς (σ.σ. σκόραρε από τη βούλα στο πρώτο ματς), Ουντέρ και Μπονούτσι! Ποδοσφαιριστές που έχουν γράψει ατελείωτα χιλιόμετρα στα γήπεδα, με βιογραφικά αξιοζήλευτα.

Ο μικρός που μαζί με την πρόκριση εξασφάλισε κι ένα νέο νέο συμβολαιο με την ομάδα του Πειραιά, συνδύασε ιδανικά εξυπνάδα και ψυχραιμία. Γέμισε το τέρμα, κατάπιε τους αντιπάλους του, τρέλανε ακόμη και τους συμπαίκτες του. Είναι χαρακτηριστική η αγκαλιά του αρχηγού Φορτούνη που του φώναζε «σε αγαπώ» και τον έσφιγγε στην αγκαλιά του.

Για να φτάσουμε, ωστόσο, μέχρι εκεί και να κάτσει η μπίλια στο κόκκινο, χρειάστηκε το μαεστρικό κοουτσάρισμα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος έφερε τη ρεβάνς σε κατάσταση πρόκρισης, πολύ πριν φτάσουμε στην άσπρη βούλα. Είναι γεγονός ότι ο Βάσκος τεχνικός δεν κωλώνει πουθενά. Στο πιο δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι της χρονιάς, σε μία από τις πιο καυτές έδρες της Ευρώπης, παρέταξε την ομάδα του με φουλ επιθετικό προσανατολισμό, όχι για να κρατήσει το 3-2 του πρώτου αγώνα, αλλά για να νικήσει ξανά!

Θα συμφωνήσει και ο ίδιος μαζί μας -φαντάζομαι- ότι η ταυτόχρονη παρουσία των Ποντένσε, Φορτούνη, Γιόβετιτς και Ελ Καμπί στο αρχικό σχήμα, αποδείχθηκε υπερβολική και ριψοκίνδυνη. Οι γηπεδούχοι υποψιασμένοι από το πρώτο ματς, απέφυγαν τις επιπολαιότητες στην άμυνά τους, δεν ρίσκαραν μπάλες κι έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους, πετυχαίνοντας μάλιστα ένα γκολ καρμπόν με το 3-2 του Φαλήρου.

Ο Μεντιλίμπαρ διάβασε το ματς πρώτος και καλύτερα από τον καθένα. Οι περισσότεροι αναρωτηθήκαμε «τι κάνει;» όταν σήκωσε από τον πάγκο για πρώτη αλλαγή τον… ξεχασμένο και ελαφρώς σκουριασμένο Ιμπόρα. Ο Ισπανός, ωστόσο, τον οποίο ο κόουτς κάρφωσε μπροστά από το δίδυμο των στόπερ τέτοια παιχνίδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα έχει φάει με το κουτάλι. Μπορεί να μην είναι γρήγορος, αλλά από τη στιγμή που μπήκε αντί του Γιόβετιτς, ο Ολυμπιακός έλεγξε την εναέρια κυκλοφορία, απέκτησε ένα επιπλέον ψηλό κορμί για τις στατικές φάσεις, αλλά κι ένα δυνατό σκαρί για να μπει με φόρα στις μονομαχίες και να δώσει ανάσες σε όλους τους άλλους.

Με άλλα λόγια, η παρουσία του 36χρονου Ιμπόρα, κατάφερε να μικρύνει τις αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές, να δώσει ανάσα στον Τσικίνιο για να πάρει μερικά μέτρα στο γήπεδο και να συνδεθεί με τους μπροστινούς του. Οι παρεμβάσεις του Profesor, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εδώ. Εντόπισε λίγο αργότερα ότι ο Ορτέγκα ήταν κουρασμένος και με κίτρινη, δεν δίστασε να ρίξει στη μάχη το… άτι που ακούει στο όνομα Ομάρ Ρίτσαρντς. Είδε ότι ο Ποντένσε που πήρε και μια αχρείαστη κάρτα δεν είχε τις ανάσες που έπρεπε από ένα σημείο και μετά, έφερε από τον πάγκο τον… Τουρκοφάγο Μασούρα, ο οποίος λίγο έλειψε να σκοράρει κιόλας στο 80′ έπειτα από μια κούρσα 80 μέτρων!

Οσο η ώρα περνούσε, οι παίκτες της Φενέρ εξακολουθούσαν να έχουν την κατοχή μπάλας υπέρ τους στα επίπεδα του 55-57 με 45-43%, ωστόσο, ο δείκτης των τελικών προσπαθειών και των απειλών προς την αντίπαλη εστία άρχισε να… ισιώνει. Οταν άρχισαν οι αλλαγές, οι τελικές ήταν 8-2 και φτάσαμε στο φινάλε με τον Ολυμπιακό να κλείνει την παράταση με δύο σέντερ φορ στο γήπεδο, τους δύο Μαροκινούς, στο 13-12!

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι Μασούρας και Ιμπόρα, οι δύο από τις αλλαγές δηλαδή άγγιξαν το γκολ, ο δεύτερος είχε και δοκάρι στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης. Δεν θα διαφωνήσω πως πρέπει να έχεις και τύχη για να προχωράς στην Ευρώπη, ο Μεντιλίμπαρ, ωστόσο, την κυνηγά και στο τέλος δικαιώνεται. Σε αντίθεση με τον φαφλατά συνάδελφό του, ο οποίος είχε… περάσει τη Φενέρ από το πρώτο παιχνίδι κι ενώ έφυγε χαμένος από το γήπεδο, ο κόουτς του Ολυμπιακού, μαθημένος στις ανηφόρες και τα δύσκολα όπως είπε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τον έκανε μία… χόρτα.

Πέρυσι σήκωσε το Europa με τη Σεβίλλη, φέτος πάει να το πάρει με τον Θρύλο μέσα στην Αγιά Σοφιά. Ρε συ κόουτς πόσα θες για να μας τρελάνεις;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News