ΠΑΟΚ: Η ομορφιά μιας κάθετης και η απαράδεκτη υπόθεση Φερνάντες

EUROKINISSI

Ο Τιάγκο Ντάντας θυμίζει με μια – δυο κινήσεις πόσο απλό είναι το άτιμο το ποδόσφαιρο και η διοίκηση του ΠΑΟΚ ξανάπαθε, ενώ έπρεπε να είχε μάθει από υποθέσεις όπως αυτή του Πάολο Φερνάντες. Ο Αντώνης Τσακαλέας σχολιάζει…

Λίγο πριν ξεκινήσω να γράφω το μπλογκ, προσπάθησα να το δομήσω στο μυαλό μου και στον εσωτερικό διάλογο που έκανα, μου έθεσε το «από που θα ξεκινήσεις; από τα θετικά ή τα αρνητικά;» λες και παίζει ρόλο στην τελική σούμα. Αλλά όπως και να το δεις, ακόμα και όταν κάποιος σου λέει «έχω ευχάριστα και δυσάρεστα» σε ρωτάει «από που θες ν’ αρχίσω;».  Εγώ, μου απάντησα και ξεκινάω από τα αρνητικά.

Πιο παλιά ήταν ο Φορτούνης, μετά ο Κουρμπέλης, πιο πρόσφατα ο Μολέντο και τώρα ο Φερνάντες. Οι ποδοσφαιριστές ως ποιότητα και αξία την εποχή που ο ΠΑΟΚ τους διεκδίκησε και τελικά δεν τους απέκτησε διαφέρει, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Μυαλό, δεν βάζει ο ΠΑΟΚ. Ναι, το ξέρω, οι τρεις πρώτες περιπτώσεις που ανέφερα είναι διαφορετικές, αλλά η ουσία είναι μια. Ο ΠΑΟΚ μπήκε (και) στην υπόθεση Φερνάντες μην έχοντας τον παίκτη ως «σύμμαχο».

Τον θες; Παρ’ τον «μαζί σου» και μετά προχώρα

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στην υπόθεση Φερνάντες χωρίς να έχει συμφωνήσει με τον ποδοσφαιριστή. Πήγε να παλέψει μια μεταγραφή, χωρίς να έχει σύμμαχο στον πόλεμο το ίδιο το… λάφυρο. Πίστεψε ότι θα τον έπειθε στην πορεία, ή ότι θα τον έπειθε ο Μπέος. «Με την ομάδα, όλα καλά;»  ρωτούσες; «Ναι» απαντούσαν. «Με τον παίκτη;»… «Ε, όχι ακόμα, αλλά…». Εγώ, να δεχτώ ότι τα χρονικά περιθώρια ήταν τέτοια που μπορεί ο ΠΑΟΚ να σκέφτηκε «έχω ένα το μέτωπο του παίκτη και ένα της ομάδας, ας κλείσω το ένα και μετά, από εδώ και από εκεί θα κλείσω και το άλλο».

Το να αποτύχεις να συμφωνήσεις με την ομάδα ενώ τα βρήκες με τον παίκτη, πάει κι’ έρχεται. Το να αποτύχεις να πείσεις τον παίκτη ενώ συμφώνησες με την ομάδα, κάπως χτυπάει. Και επειδή το επικοινωνιακό κομμάτι παίζει μεγάλο ρόλο, τώρα μπορεί να βγει κάποιος και να πει «ο Σαββίδης δεν μπορούσε να πείσει τον Φερνάντες του Βόλου να πάει στον ΠΑΟΚ….». Αυτογκόλ από τα αποδυτήρια.

Επιτέλους, βελτιώθηκε με τις αλλαγές του

Στα του ματς με τη Λαμία, ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη μετά κάποιων κόπων και κάποιων βασάνων. Με την ΑΕΚ, η Λαμία έχασε πέναλτι στο 0-0, με τον ΠΑΟΚ έχασε τετ-α-τετ στο 4′. Αυτή είναι η μοίρα των «μικρών». Δεν έχουν την πολυτέλεια να  χάνουν ευκαιρίες σε ματς απέναντι στους «μεγάλους». Ο ΠΑΟΚ βρήκε μια στατική φάση και μια έμπνευση του Κούρτιτς, πήρε το προβάδισμα και στο φινάλε πήρε το ματς. Άρεσε ο ΠΑΟΚ; Όχι. Βγαίνει κάτι καλό πλην της νίκης; Για πρώτη φορά φέτος, ο ΠΑΟΚ βελτιώθηκε μετά από τις αλλαγές του Λουτσέσκου.

Οι αρχικές του εμπνεύσεις δεν περπάτησαν, και οι αλλαγές έδωσαν πνοή σε μια ομάδα που σε κούραζε. Η συνύπαρξη Βιεϊρίνια – Μπίσεσβαρ στα αριστερά δεν απέδωσε. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε τον τρόπο να αξιοποιήσει τον Ολιβέιρα και το στυλ παιχνιδιού του. Για μια ακόμα φορά, ο Ντάντας έμοιαζε να είναι σε fast forward σε σχέση με τους υπόλοιπους. Πλην όμως αυτού, έβγαλε δυο κάθετες που τόσο λείπουν από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Δυο πάσες που κάνουν τον θεατή να σκέφτεται «ρε φίλε, είδες πόσο απλό είναι το ποδόσφαιρο;»

Τώρα, όλοι θα κριθούν

Δεν έχω απάντηση στο αν ο ΠΑΟΚ θα κάνει κίνηση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Και να είχα, δε θα έλεγα τίποτα. Όχι απλά φυσάω το γιαούρτι, δεν τον τρωω καν στην τελική. Και τώρα τι; Και τώρα, το ήδη γεμάτο ρόστερ, πρέπει να μιλήσει. Φελίπε Σοάρες και Νίκο Κουαλιάτα, ο χρόνος υπομονής για τον ένας και προσαρμογής για τον άλλον, φτάνει στο τέλος. Συνολικά, ο ΠΑΟΚ δαπάνησε πέντε εκατομμύρια Ευρώ για να τους αποκτήσει. Ήρθε η ώρα να κριθούν με βάση και το οικονομικό σκέλος της μεταγραφής.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News