ΠΑΟΚ: Το κύπελλο πάει να γίνει από στόχος, αυτοσκοπός

Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για μια ακόμα «μεγάλη» Πέμπτη μέσα στο 2022, καθώς μετά τις αναμετρήσεις με Μίντιλαντ, Γάνδη και Μαρσέιγ, τέτοια μέρα θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό, στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος, δυο παιχνίδι που έχουν αποκτήσει πρόσθετο βάρος.

Όταν έγινε η κλήρωση προημιτελικής και ημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδος, όλα έδειχναν πως θα οδηγηθούμε σε ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται έναν εκ των δυο Δικεφάλων. Η κλήρωση έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Θέλετε να θυμηθούμε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος την ημέρα της κλήρωσης; Ολυμπιακός 41, ΑΕΚ 30, ΠΑΟΚ 28. Ο Ολυμπιακός είχε απολογισμό 13-2-0 και ο ΠΑΟΚ είχε 5 ήττες σε 15 παιχνίδια πρωταθλήματος. Η απόσταση των δυο ομάδων φαινόταν τεράστια.

Οι τέσσερις σερί ήττες των… δυο ΠΑΟΚ

Στον πρώτο ημιτελικό, ο ΠΑΟΚ θα οδηγηθεί έχοντας γράψει τέσσερις συνεχόμενες ήττες. Οι δυο είναι αυτές του «Ευρωπαίου» ΠΑΟΚ με αντίπαλο τη Μαρσέιγ, και οι άλλες δυο είναι του «εγχώριου» ΠΑΟΚ, από τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, δυο ομάδων που το τελευταίο διάστημα πέτυχαν νίκες και επί του Ολυμπιακού. Ο διαχωρισμός των δυο ΠΑΟΚ είναι καθαρά θεωρητικός. Είτε παίζει ο Βαρέλα, ο Σάστρε και ο Σοάρες, είτε παίζει ο Ίνγκασον, ο Λύρατζης και ο Αουγκούστο, ο ΠΑΟΚ κερδίζει ή χάνει. Αυτό μένει. Ο διαχωρισμός του «εσείς χάσαμε, όχι εμείς» μόνο κακό μπορεί να κάνει στο εσωτερικό μιας ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ το έχει ανάγκη όσο και ο Ολυμπιακός

Από τη μια, ο ΠΑΟΚ θέλει να βρεθεί για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια σε έναν τελικό κυπέλλου με στόχο να υπερασπιστεί το τρόπαιο που κατέκτησε πέρυσι. Και, απέναντι του θα βρει άλλον Ολυμπιακό σε σχέση με πέρυσι. Φέτος, ο Ολυμπιακός πήρε τόσο νωρίς το πρωτάθλημα, που… το έχει ξεχάσει, ενώ με τις τελευταίες του εμφανίσεις και αποτελέσματα, άρχισε και για τους «ερυθρόλευκους» η πρόκριση να έχει το ίδιο νόημα που έχει για τον ΠΑΟΚ. Ψάχνει τρόπο να «διορθώσει» τη χρονιά. 

Ο στόχος που γίνεται αυτοσκοπός

Το φετινό κύπελλο, άρχισε να μετατρέπεται από στόχο, σε αυτοσκοπό και αυτό ο ΠΑΟΚ καλείται να το διαχειριστεί. Μέχρι την κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου της εποχής Σαββίδη, το 2017, ο ΠΑΟΚ δεν είχε ως στόχο το κύπελλο, αλλά ως αυτοσκοπό, και αυτό τον «έτρωγε» κάθε φορά που αποτύγχανε. Ναι, έχουν αλλάξει παρά πολλά τα τελευταία χρόνια και ο οργανισμός των «ασπρόμαυρων» έχει εντελώς διαφορετικούς μηχανισμούς, αλλά και πάλι η μετατροπή ενός στόχου σε αυτοσκοπό, δεν είναι κάτι εύκολα διαχειρίσιμο. Και ναι, πάλι καταλήγουμε πως ένα μεγάλο κομμάτι της διαφοράς είναι και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, του πρώτου προπονητή που μπορεί να δει ένα στόχο να γίνεται αυτοσκοπός και να μην επηρεαστεί η θέση του από το αποτέλεσμα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News