Παναθηναϊκός: Απέφυγε τα χειρότερα και πάει για τον τελικό

Παναθηναϊκός: Απέφυγε τα χειρότερα με την ΑΕΚ και πάει για τον τελικό με τον Άρη

Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν αυτός που έπρεπε στο αθηναϊκό ντέρμπι και ξόδεψε το πρώτο «κανονάκι». Τώρα, θα ταξιδέψει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για να παίξει ένα ματς χωρίς αύριο…

Οι συγκυρίες δεν ήταν ιδανικές για τον Παναθηναϊκό πριν από το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Δεν έπαιξαν οι Ιωαννίδης, Αλεξανδρόπουλος και Βέλεθ, ο Γκατσίνοβιτς ταλαιπωρήθηκε από ίωση και δεν είχε δυνάμεις, ο Μακέντα είναι απών εδώ και καιρό, ο Λούντκβιστ το ίδιο αλλά δεν μπαίνει στην εξίσωση, ενώ οι Βιγιαφάνιες και Μαουρίσιο δεν έχουν επανέρθει στο 100%. Αυτό το «μωσαϊκό» παρέχει μία ρεαλιστική εξήγηση για την απόδοση του Παναθηναϊκού και γιατί δεν είχε καμία σχέση με το προ δεκαπενθημέρου 3-0.

Σαφώς, η βελτίωση της ΑΕΚ ήταν αισθητή και δεν την παραγνωρίζουμε. Για να είμαστε ειλικρινείς, σε μερικές θέσεις η Ένωση υπερέχει. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει Αραούχο, δεν έχει Άμραμπατ, οι δύο παίκτες που έδωσαν τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να επιβάλλει το τέμπο της, να έχει την κατοχή της μπάλας και να φύγει με το ισόπαλο 1-1 από το «Απόστολος Νικολαΐδης».

Πρωτίστως, όμως, το πρόβλημα εντοπίζεται στον Παναθηναϊκό, αφού δεν κατάφερε να παρουσιάσει αυτά που μπορεί. Τηρουμένων των αναλογιών, όταν δεν νικάς, είναι καλό να μην χάνεις. Όμως, δεν αρκεί στο Τριφύλλι, επειδή κυνηγάει την ΑΕΚ και τον Άρη. Η Ένωση προστάτευσε το +4 και περιμένει στον δεύτερο γύρο στο ΟΑΚΑ. Ο Άρης παραμένει τέταρτος, αλλά στο +2 μετά την ήττα του από τον Ολυμπιακό.

Πλέον, το προσεχές ματς του Παναθηναϊκού με τον Άρη έχει στην κυριολεξία τον χαρακτήρα του τελικού. Ούτε… σαν, ούτε εντός εισαγωγικών. Είναι κανονικός τελικός, με όλη τη σημασία του. Ο λόγος δεν επιδέχεται αντεπιχειρήματος. Αν ο Παναθηναϊκός ηττηθεί, η διαφορά από τον Άρη θα αυξηθεί στους πέντε βαθμούς. Πιστεύει κανείς ότι με την εικόνα των «πράσινων» και με το ένα μεταξύ τους παιχνίδι στα Play Off να έχει περάσει, σε ενδεχόμενη ήττα πως θα υπάρχει επιστροφή; Όχι, είναι η μονολεκτική απάντηση.

Ο Γιοβάνοβιτς πρέπει να επιμείνει προπονητικά

Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε το υπόβαθρο της φετινής ομάδας. Το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές από το καλοκαίρι, έχουμε επισημάνει τα λάθη και τα «κολλήματα» του Γιοβάνοβιτς. Πρόκειται για έναν έμπειρο προπονητή, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Εδώ που φτάσαμε, προέχει ο Παναθηναϊκός να βρει τον τρόπο να νικήσει στη Θεσσαλονίκη τον μεταμορφωμένο Άρη του Χερμάν Μπούργος.

Ο πρώην βοηθός του Ντιέγκο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης δεν έχει καταφύγει σε μαγικά, αλλά με μερικές μικρές παρεμβάσεις και με την επιρροή του στην ψυχολογία, έχει ξεμπλοκάρει τους «κιτρινόμαυρους». Ο Μπούργος δεν θα εξελιχτεί σε top class προπονητή, δεν είναι τέτοιος και το αποδεικνύει το βιογραφικό του, αλλά πέραν πάσης αμφιβολίας είναι μία ισχυρή προσωπικότητα, με πολλές παραστάσεις. Ο Αργεντινός ξέρει καλά τα mind games και θα τα μεταχειριστεί την Κυριακή στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει το προφίλ του Μπούργος, όμως αντίστοιχα είναι ικανότερος προπονητής. Ο Σέρβος πρέπει να επιμείνει σε αυτό: στη δουλειά του. Με αυτό τον τρόπο ο Παναθηναϊκός θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να πάρει το διπλό στη συμπρωτεύουσα. Στις μέρες που μεσολαβούν, το μυαλό των «πράσινων» επιβάλλεται να καθαρίσει και να προσεγγίσουν την αναμέτρηση με την κατάλληλη λογική. Το ξαναλέμε: είναι τελικός. Ο ΤΕΛΙΚΟΣ, μέχρι τώρα…

Υ.Γ.: Ο Σέρχιο Αραούχο είναι παικταράς. Έναν αντίστοιχο επιθετικό πρέπει να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι. Ωστόσο, ο Αργεντινός με την κίνηση του να δώσει τη φανέλα του σε έναν νεαρό οπαδό του Τριφυλλιού, απέδειξε (ξανά) πόσο σπουδαίος είναι.

Υ.Γ.: Αντίστοιχα, η διοίκηση της ΑΕΚ δεν έχει την εμβέλεια του Αραούχο. Η διαιτητή του Μαυροβούνιο Νταμπάνοβιτς όχι μόνο δεν ήταν εχθρική για την Ένωση, αλλά ήταν πολύ καλή. Κυρίως, για να μην ξεχνάμε αυτά που ξέρουμε (όλοι), οι παροικούντες στο Πάρκο Γούδι έλκουν «κιτρινόμαυρη» επιρροή και όχι «πράσινη»…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News