Παναθηναϊκός: Από τον Σόλσκιερ στον Ιωαννίδη… η αξία του Super Sub!

Sportday.gr

Δίχως τα κατορθώματα του αναπληρωματικού Φώτη Ιωαννίδη ο Παναθηναϊκός δεν θα καμάρωνε στο +8 αλλά θα βρισκόταν στο +3 από τους διώκτες του, γεγονός που αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αξία του «super sub»

Δεν ξέρω αν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι φαν του Γιάννη Πάριου αλλά υπάρχει ένα σουξέ του λαϊκού βάρδου που ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή του με όσα έζησε στον πάγκο του Παναθηναϊκού την τελευταία εβδομάδα.

Το ρεφρέν του λέει:

Αν δεν είχα και σένανε, τι θα ήμουν στη γη
Μπορεί αλήτης να ‘μουνα, να ‘χα καταστραφεί

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο Σέρβος τεχνικός είναι να το αφιερώσει στον Φώτη Ιωαννίδη ο οποίος, ερχόμενος από τον πάγκο, ξελάσπωσε την ομάδα του στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη συγκέντρωση επτά βαθμών σε μια εποχή που δεν διάγει και την καλύτερη φόρμα της.

Δίχως Ιωαννίδη το +8 θα ήταν +3

Δίχως τα δικά του γκολ στις αγχώδεις νίκες με Παναιτωλικό (1-0) και Ατρόμητο (2-0) και το κερδισμένο πέναλτι στην ισοπαλία (1-1) με τον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός δεν θα καμάρωνε σήμερα στο άνετο +8 αλλά θα ταλαντευόταν πάνω στο εύθραυστο +3 με 23 αγωνιστικές να απομένουν για το τέλος.

Θα έχυνε έτσι μέσα σε επτά μέρες το μισό και πλέον γάλα που είχε μαζέψει στην καρδάρα με την εξαιρετική και επίπονη προσπάθεια που έκανε επί δυόμιση μήνες, έχοντας περάσει αλώβητος μέσα από αρκετές Συμπληγάδες στην ξέφρενη πορεία του στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος.

Με τα κατορθώματα της τελευταίας εβδομάδας ο Ιωαννίδης δικαιούται να γίνει μέλος της λέσχης των super-subs και -κατ’ αναλογία- να βάλει το όνομά του δίπλα σε θρυλικούς παίκτες όπως ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο Χαβιέ «Τσιτσαρίτο» Χερνάντεζ και ο Ντέιβιντ Φέρκλαφ οι οποίοι πρωτοστάτησαν για την ίδρυση της λέσχης.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο, το χόκεϊ, στο ποδόσφαιρο ένας παίκτης, όταν αντικατασταθεί, δεν μπορεί να επιστρέψει στον αγώνα. Έτσι, αυτός που θα πάρει τη θέση του, πρέπει να κάνει τη διαφορά. Αυτή είναι η αποστολή του, γι’ αυτό τον στέλνει στο τερέν ο προπονητής.

Συνήθως η ενεργοποίησή του γίνεται όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για την ομάδα και ο χρόνος που υπολείπεται για τη λήξη του αγώνα όλο και στενεύει. Εκείνη τη στιγμή όλοι οι προπονητές θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους έναν αναπληρωματικό ο οποίος θα μπει στον αγώνα και θα φέρει τα πάνω-κάτω.

Κατά κανόνα αυτού του είδους οι παίκτες είναι επιθετικοί που καλούνται, είτε με γκολ είτε με ασίστ είτε με κάποιο άλλον τρόπο να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Ενίοτε μπορεί να μην ταιριάζουν με το στυλ της ομάδας αλλά αυτή ακριβώς η διαφορά είναι που ανατρέπει τις ισορροπίες και αιφνιδιάζει τον αντίπαλο.

Η αξία ενός super sub

Η σημασία τους είναι τέτοια που όλο και περισσότερες ομάδες αναζητούν παίκτες με αυτό το προφίλ. Είτε αγοράζοντάς τους, είτε φτιάχνοντάς τους. Ο Ιωαννίδης ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Τις ευκαιρίες του για να γίνει βασικός τις πήρε πέρσι. Φέτος κατέληξε ρεζέρβα του Σπόραρ. Όμως, έστω και με αυτή την ιδιότητα συνεισέφερε όσα σχεδόν και ο Σλοβένος.

Χάρις στο ασίγαστο πάθος του κέρδισε το πέναλτι από τον Άβιλα στην τελευταία φάση  του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Χάρις στις καλές τοποθετήσεις του στην περιοχή σημείωσε τα γκολ που έλυσαν τον γόρδιο δεσμό στα ματς με Παναιτωλικό και Ατρόμητο.

Ο Ιωαννίδης δεν είναι αναπληρωματικός στον Παναθηναϊκό, με την έννοια του «παγκίτη», του παίκτη δηλαδή που δεν εμπιστεύεται ο προπονητής. Ίσα- ίσα. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον Γιοβάνοβιτς ο οποίος κοιμάται ήσυχος γνωρίζοντας ότι έχει δίπλα του πάντα διαθέσιμο έναν ποδοσφαιριστή στην περίπτωση που χρειαστεί να θέσει σε εφαρμογή το plan B.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News