Εκλογές 2023: Γιατί έπεσαν έξω τo exit poll και οι δημοσκοπήσεις – Τι λένε οι δημοσκόποι

Τόσο τα exit poll και οι δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν σωστά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Εντελώς έξω έπεσαν τόσο τo exit poll όσο και οι δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, με τις δημοσκοπικές εταιρείες να είναι από τους χαμένους της εκλογικής βραδιάς.

Στην καλύτερη περίπτωση εμφάνιζαν, έως την Παρασκευή, το κυβερνών κόμμα να προηγείται με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα αυτό έδειχνε η δημοσκόπηση της METRΟN ANALYSIS για λογαριασμό του MEGA.

Ωστόσο, η τελική διαφορά διαμορφώθηκε στις 20,7 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

«Είμαι ο άνθρωπος που υπέστη τη μεγαλύτερη επίθεση γιατί τολμούσε να δώσει τη μεγαλύτερη διαφορά. Αυτό είναι λοιπόν ένα πρόβλημα Δημοκρατίας και όχι δημοσκοπήσεων. Και ο νόων νοείτο», ανέφερε ο πρόεδρος της METRON ANALYSIS, Στράτος Φαναράς.

Ούτε καν προσέγγισαν το ποσοστό της ΝΔ

Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω και στο ποσοστό που θα συγκέντρωνε η Νέα Δημοκρατία. Καμία εταιρεία δεν προέβλεψε, ούτε καν προσέγγισε, το εντυπωσιακό 40,7% που εν τέλει κατέγραψε η ΝΔ.

Ο μέσος όρος μάλιστα 8 δημοσκοπικών εταιρειών που μετέδωσε προ ημερών η δημόσια τηλεόραση, υπολόγιζε τη δύναμη της ΝΔ στο 31,7%, δηλαδή 9 ολόκληρες μονάδες κάτω από το τελικό αποτέλεσμα.

«Καταρχήν όλες οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μέρες έδειχναν τάσης ανόδου της ΝΔ και τάση καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ», λέει ο Θωμάς Γεράκης από τη MARC.

Ακόμη πιο έξω έπεσαν οι δημοσκοπήσεις σχετικά με την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε εταιρεία δημοσκοπήσεων που να του έδινε κάτω από 26,1%. Κι όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα χτες βράδυ διαμορφώθηκε στο 20,07%, προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στους κόλπους του κόμματος, όπως υποστήριξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προβληματισμός για τα exit poll

Προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός ότι ούτε τα exit poll δεν αποτύπωσαν την ευρεία νίκη της ΝΔ και τη μεγάλη ήττα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα πρώτα exit poll έδειχναν προβάδισμα ΝΔ με ποσοστό από 36% – 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό από 25% μέχρι και 29%.

Τελικά, τα αποτελέσματα έφεραν τη Νέα Δημοκρατία στο ανώτατο πιθανό ποσοστό που θα μπορούσε να κερδίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ 5 μονάδες πιο κάτω από το χαμηλότερο ποσοστό που του έδιναν τα exit poll.

Για τα υπόλοιπα κόμματα

Μακριά από την πραγματικότητα ήταν οι δημοσκοπικές προβλέψεις και για το ΠΑΣΟΚ που το υπολόγιζαν στο 9,5% αλλά τελικά έφτασε το 11,5%.

Τη δυσαρέσκειά του για τις δημοσκοπήσεις εξέφρασε και ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά το χθεσινό του πολιτικό μήνυμα.

«Και η απόδειξη του ποιος ηττήθηκε είναι αυτό εδώ… Οι δημοσκοπήσεις που μας έδειχναν 2,7 – 2,8%», είπε.

Ουδείς προέβλεψε επίσης τον αποκλεισμό του ΜέΡΑ25 από τη Βουλή, αλλά ούτε και τη μεγάλη άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Οι δημοσκόποι έβλεπαν το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μέσα στη Βουλή με ποσοστό γύρω στο 4%, αλλά τελικά βρέθηκε εκτός με 2,62%.

Σημειώνεται επίσης, ότι το κόμμα Νίκη το οποίο έμεινε οριακά εκτός Βουλής, εμφανιζόταν μεν σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, αλλά με μέσο όρο χαμηλότερο από το αποτέλεσμα που πέτυχε τελικά.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News