Νίκος Γέμελος: «Το τάλαντο του Πειραιά είναι ο πρωταθλητισμός»

Ο Νίκος Γέμελος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Μώραλη και κορυφαίος προπονητής κολύμβησης, μιλά στη «SportDay» για τον Δήμαρχο Πειραιά, τα έργα πνοής στην πόλη, το νέο κολυμβητήριο και το νέο στάδιο για τον στίβο.

Συνέντευξη στον Παντελή Περιβολάρη

Βέρος Πειραιώτης ο Νίκος Γέμελος γεννημένος στις 19 Μαΐου 1968 στην Αγία Σοφία του Πειραιά, είναι Έλληνας πρώην αθλητής και νυν προπονητής της κολύμβησης. Ίσως ο καλύτερος που έχουμε. Ο Νίκος Γέμελος ξεκίνησε την κολυμβητική του καριέρα με τον Ολυμπιακό το 1972. Το 1986, μετά από 14 χρόνια επιτυχιών, αποχωρεί απ’ την αγωνιστική δράση για να αναλάβει το 1992 ως βοηθός προπονητή στην ίδια ομάδα. Αρχικά ανέλαβε τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και με την πάροδο των χρόνων ανέλαβε την ομάδα των Ανδρών αλλά και αυτή των Γυναικών κερδίζοντας μεταξύ άλλων 25 πρωταθλήματα Ελλάδας Open τα τελευταία 27 χρόνια.

Έχει διατελέσει ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ομάδας Κολύμβησης, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 αναδείχτηκε κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στην Ελλάδα, μέσα απ’ την ψηφοφορία του ΠΣΑΤ. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Γιάννη Μώραλη και τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ο Νίκος Γέμελος. Είναι προπονητής κολύμβησης του Ολυμπιακού επί 30 συναπτά έτη κι ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει μετάλλιο στην κολύμβηση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2014 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον «Πειραιά Νικητή» κι έως το 2019 διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝ. Είναι διδάσκων καθηγητής στη σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα μιλά στη SportDay για βαρυσήμαντα θέματα του Πειραιά και του αθλητισμού.

Μιλήστε μας γι’ αυτή την υποψηφιότητά σας και τι είναι αυτό που σας έκανε να θέσετε και πάλι τον εαυτό σας στη διαδικασία αυτή, δηλαδή, να διεκδικήσετε την ψήφο των πολιτών του δήμου Πειραιά.

Η πρώτη φορά που ήμουν υποψήφιος ήταν το 2014 και μάλιστα είχα εκλεγεί αντιπρόεδρος στον οργανισμό νεολαίας πολιτισμού και άθλησης του δήμου Πειραιά. Κατόπιν, δηλαδή, απ’ το 2019 μέχρι τώρα ήμουν σύμβουλος του δημάρχου, του Γιάννη Μώραλη. Οπότε ναι μεν δεν ήμουν δημοτικός σύμβουλος σε αυτό το διάστημα, αλλά ήμουν στα πράγματα, προσπαθούσα για τον Πειραιά. Αυτό που με έκανε να είμαι και πάλι υποψήφιος ήταν ένα «πρέπει». Πιστεύω ότι άνθρωποι που είναι μέσα στα πράγματα, που είναι καλοί στον τομέα τους, στη δουλειά τους πρέπει να βρίσκονται στην κρίση των δημοτών κι αυτοί να αποφασίζουν αν και πότε μπορούν να βοηθήσουν στον τόπο τους.

Στον Πειραιά συμβαίνει κάτι μοναδικό. Είναι μία δημοτική αρχή που έχει μία συνέχεια εδώ και χρόνια, έχει την καθολική αποδοχή των πολιτών, εσείς γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Στον Πειραιά γίνεται μία πολύ καλή δουλειά. Ο Γιάννης Μώραλης είναι ένας πάρα πολύ δραστήριος δήμαρχος κι έχει πετύχει σε ορισμένους πολύ σημαντικούς τομείς. Οι τομείς αυτοί είναι τα έργα που έχει κάνει, η οργάνωση που έχει ο Πειραιάς. Όλοι εμείς που χρόνια ζούμε στον Πειραιά, ζούσαμε με ένα σκιάχτρο μέσα στη μέση του Πειραιά, τον πύργο. Αυτή η δημοτική αρχή έλυσε το πρόβλημα του πύργου κι αυτός ο πύργος έγινε ένα εμπορικό κέντρο, ένα συγκρότημα που θα φιλοξενεί πολύ κόσμο, θα φιλοξενεί το εμπόριο, δείχνει τι πετυχαίνει αυτός ο δήμαρχος, αυτή η δημοτική αρχή. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είχαν μείνει πίσω στον Πειραιά, αλλά προχώρησαν κι ο Πειραιάς έχει προοπτική, έχει στόχους, βγαίνει μπροστά.

Από εδώ και στον εξής, στην επόμενη θητεία, τι πρέπει να γίνει;

Θέλω να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Σαφέστατα δεν είναι μόνο ο αθλητισμός ένας δήμος, αλλά πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να ασχολείται με τον τομέα του, εκεί όπου μπορεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Για μένα η δημιουργία κολυμβητηρίου και στίβου είναι οι απόλυτες προτεραιότητες για τον Πειραιά. Εκτός απ’ το Θεμιστόκλειο δεν έχουμε άλλο στάδιο για στίβο κι είναι μόνο 200άρης στίβος που φιλοξενεί πολλά σωματεία και πολλούς αθλητές, όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και του Κερατσινίου. Το κολυμβητήριο είναι πολύ σημαντικό. Δημότες, κολυμβητές, ομάδες, συνωστίζονται στα Βοτσαλάκια.

Και εδώ έχουμε το μεγάλο σχέδιο, στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ να γίνει το λεγόμενο κολυμβητικό πάρκο.

Είναι απ’ τα μεγαλύτερα έργα στον Πειραιά κι έχει αναλάβει ο Ολυμπιακός να το τελειώσει. Αυτό το έργο θα δώσει πνοή, θα απελευθερώσει όλα τα άλλα κολυμβητήρια απ’ το βαρύ πρόγραμμα του Ολυμπιακού κι απ’ τον πολύ κόσμο που έχει ο Ολυμπιακός. Δεν θα είναι απλώς ένα παραπάνω κολυμβητήριο, αλλά θα είναι ένα νέο ολυμπιακό κέντρο.

Για όσους δεν ξέρουν, πού θα γίνει ο στίβος;

Πρέπει να βρούμε χώρο, διότι χρειάζεται μεγάλη έκταση ένας 400άρης στίβος. Δεν μπορεί να μείνει πίσω αυτό το έργο. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε χώρο. Στην επόμενη πενταετία θα το φτιάξουμε.

Αυτή η επένδυση στον αθλητισμό είναι και για τους απλούς πολίτες, να έρθουν κοντά σε αυτό που λέμε μαζική άθληση, έτσι ώστε μαζί με μία καλή διατροφή να έχουν καλή υγεία που σημαίνει λιγότερη σπατάλη για φάρμακα και νοσήλια.

Αυτή είναι η βασική ιδέα του αθλητισμού. Στον Πειραιά έχουμε και κάτι δυνατό. Εκτός απ’ τη βασική ιδέα που είναι η υγεία, έχουμε και τον πρωταθλητισμό. Το τάλαντο των Πειραιωτών είναι ο πρωταθλητισμός.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News