Οπαδική βία: Ανακοινώνει (ξανά) μέτρα η Κυβέρνηση

EUROKINISSI

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας που θα ανακοινωθούν θα εφαρμοστούν

Νέα μέτρα βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει για ακόμη μια φορά την οπαδική βία στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προαναγγέλλει ένα νέο πακέτο μέτρων που κανείς δεν γνωρίζει αν θα έχουν αποτέλεσμα.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, παρουσία των υπουργών Γιάννη Οικονόμου, Γιώργου Φλωρίδη, Γιάννη Βρούτση, Σταύρου Παπασταύρου, Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, ήταν το αίτημα της αστυνομίας να αποσυρθεί από τις αθλητικές διοργανώσεις.

Είναι μέτρο που πήρε η κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, και, σε περίπτωση που γίνει δεκτό, θα αποσυρθεί μετά από μόλις 4 μήνες εφαρμογής του.

Επίσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο να διακοπούν για ένα διάστημα τα επαγγελματικά ή ομαδικά πρωταθλήματα ή να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Μάλιστα, επί τάπητος τέθηκε και το μέτρο να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και οι αγώνες για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ελληνικών ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράμετρος αυτή έγινε γνωστή από την ίδια την UEFA -και όχι την κυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ζήτησε ενημέρωση από τις ομάδες που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα για την τύχη των αγώνων που πρόκειται να διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα.

Κλείνοντας τα γήπεδα σταματούν τα επεισόδια;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα «μετρά» τρεις θανάτους από οπαδική βία τα τελευταία χρόνια -δύο σε Θεσσαλονίκη, ένα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Όμως και οι τρεις τραγικοί θάνατοι δεν σημειώθηκαν σε κανένα ματς, ούτε καν μέσα σε γήπεδο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν βάλει «λουκέτο» στις εξέδρες των ομάδων, σε συνέχεια των κατά καιρούς απαγορεύσεων μετακίνησης οργανωμένων οπαδών.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα εφαρμοστούν, όχι όπως τις προηγούμενες φορές που έμειναν κενό γράμμα.

Το ακριβές πακέτο των νέων μέτρων θα γίνει γνωστό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί μετά τις δολοφονίες Άλκη και Μιχάλη

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Χαριλάου, είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών προβλεπόταν ποινή από 2 έως 5 έτη. Είχε καθιερωθεί ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.

Απαγορεύθηκε, επίσης, η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, ήταν υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Ακόμη, οι Ανώνυμες Εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ είχαν, θεωρητικά, την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών με το οποίο παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων και θα ελεγχόταν για αυτό από την ΕΛΑΣ.

Μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Αύγουστο του 2023, είχε αποφασιστεί το κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών. «Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηριστικά.

Η αστυνομία «θα ασκούσε ουσιαστικό έλεγχο τους οργανωμένους οπαδούς και ειδικά στις Θύρες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος περνά από τις εταιρείες security των ΠΑΕ στην αστυνομία και όποτε κρίνεται απαραίτητο θα διενεργούνται απροειδοποίητοι έλεγχοι στις θύρες των οργανωμένων», όπως είχε αναφερθεί στη σχετική ανακοίνωση.

Θα δημιουργούνταν παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και τα κράτη – μέλη, ενώ είχε ανακοινωθεί η τοποθέτηση ολοκληρωμένων συστημάτων ασφάλειας με κάμερες στα γήπεδα, μέτρο αντίστοιχο με τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: in.gr

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News