Καιρός: Oι συνέπειες της Αφρικανικής σκόνης στην υγεία και η προέλευση της

Η αφρικανική σκόνη έχει «πνίξει» από χθες τη χώρα, με το φαινόμενο να επηρεάζει και σήμερα Πέμπτη (28/3) την Ελλάδα. Ποιές όμως είναι οι άμεσες συνέπειες για την υγεία και από που προέρχεται

Το φαινόμενο παρουσίας Η αφρικανικής σκόνης στην χώρα, δεν λέει να καταλαγιάσει και σήμερα Πέμπτη (28/3).

Το σκηνικό του καιρού, δεδομένης της ύπαρξης της κάνει την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Με μια ανάρτηση στα social media, ο διευθυντής της ΕΜΥΘοδωρής Κολυδάς εξηγεί το πως φτάνει η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι:

«Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες.

 Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Μαστίφ και Τιμπέστι στο βόρειο Τσάντ.

Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία. »

Οι επιπτώσεις στην υγεία 

Η εισπνοή αυτών των σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει παρόξυνση πνευμονολογικών νοσημάτων σε ήδη υπάρχοντες ασθενείς, αυτές τις ημέρες που παρατηρείται μετακίνηση Αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο επίμονος ξηρός και ερεθιστικός βήχας, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοιαπόνο στο στήθος και συριγμό.

Ειδικά στους ασθενείς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερες δόσεις ανακουφιστικών φαρμάκων, για την ουσιαστική καταπολέμηση των όποιων ενοχλήσεων.

Για άτομα χωρίς τέτοια χρόνια προβλήματα, ενδέχεται μέσω υπερβολικής έκθεσης στα σωματίδια να προβληθεί βήχας και ίσως σε πιο σπάνιες περιστάσεις αναπνευστικές ενοχλήσεις

Πηγή: Parapolitika.gr

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News