ΠΟΥ: Οι τέσσερις βιομηχανίες που σκοτώνουν καθημερινά τους Ευρωπαίους πολίτες

Ο ΠΟΥ ανέφερε τις τέσσερις βιομηχανίες που για να αυξήσουν το κέρδος τους, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία για εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τέσσερις συγκεκριμένες βιομηχανίες ευθύνονται για τον θάνατο 2.7 εκατομμυρίων πολιτών ανά έτος στην Ευρώπη με σκοπό την αύξηση των κερδών τους. Αυτές οι βιομηχανίες είναι ο καπνός, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα ορυκτά καύσιμα και το αλκοόλ.

Ο ΠΟΥ καλεί τις αρχές να προχωρήσουν σε αυστηρότερες ρυθμίσεις στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, καθώς «Οι τακτικές της βιομηχανίας περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων με στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες, την εξαπάτηση των καταναλωτών και ψευδείς διαβεβαιώσεις για τα οφέλη των προϊόντων τους και τον σεβασμό τους στο περιβάλλον».

Επισημαίνει ακόμη πως οι συγκεκριμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ακυρώνουν τις προσπάθειες για την υγεία και την αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που ευθύνονται για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη, αλλά και στην πρόληψη ελέγχου ασθενειών όπως οι καρκίνοι, ή ο διαβήτης.

Τονίζει επίσης πως κάπως έτσι αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών χρόνιων παθήσεων, καθώς και του διαβήτη, ενώ είναι ενδεικτικό πως το 60% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι υπέρβαρο ή και παχύσαρκο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, οι παραπάνω βιομηχανίες ευθύνονται για περίπου 19 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση, ενώ ο ένας στους πέντε θανάτους που οφείλεται σε καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνους στην Ευρώπη είναι λόγο της ανθυγιεινής διατροφής που ακολουθείται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες με τον κ. Κλούγκε να επισημαίνει πως «Οι άνθρωποι πρέπει να τίθενται πάνω από το κέρδος πάντα».

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News