Νικόλας Άσιμος, ουχί Νίκος ουδέ Νικόλαος, άνευ θρησκεύματος άλτης και τερματοφύλακας

Όταν ο Νικόλας Άσιμος έβαλε τέλος στη ζωή του σαν σήμερα -17 Μαρτίου- το 1988 ήταν μόλις 39 ετών. Ήταν ξημερώματα όταν βρέθηκε κρεμασμένος από σωλήνα ύδρευσης στο τελευταίο μαγαζόσπιτό του στην οδό Καλλιδρομίου 55, στα Εξάρχεια. Αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «Χώρο Προετοιμασίας».

Είχε προηγηθεί μια κατηγορία για βιασμό το 1987, η οποία ουδέποτε στηρίχτηκε. Έμεινε για λίγο στη φυλακή, αλλά όσοι τον γνώριζαν έλεγαν ότι πλέον τον είχε νικήσει η κατάθλιψη.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Ασημόπουλος και στη σύντομη ζωή του έγραψε, συνέθεσε και τραγούδησε τραγούδια που έμειναν στην ιστορία, δείγματα του ελληνικού ροκ. Μπαλάντες και άλλα είδη με πολιτική χροιά μέσω των οποίων γινόταν σαφές ότι ήταν απόλυτα ανένταχτη φύση. Αριστερός στα πρώτα χρόνια του στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., αργότερα εντάχθηκε στον αναρχικό χώρο, όμως αρνήθηκε και αυτόν τον «τίτλο» καθώς δεν του άρεσε να του «κολλούν ταμπέλες».

Όταν έβγαλε νέα ταυτότητα

Ανατρεπτικός όσο κανένας, τραγουδούσε στις μπουάτ, έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια τη λογοκρισία και κατέληγε στα κρατητήρια της Ασφάλεια. Κάποτε, μετά την αποφυλάκισή του ενημερώθηκε ότι χάθηκε η ταυτότητά του. Έβγαλε νέα 18 χρόνια αργότερα με το όνομα Άσιμος και αφού στο θρήσκευμα γράφτηκε «Άνευ θρησκεύματος».

 Ο ίδιος είχε πει για τον εαυτό του: «Ονομάζομαι Νικόλας Άσιμος. Ουχί Νίκος ουδέ Νικόλαος. Νικόλας και το “Άσιμος” με γιώτα. Ουχί Ασίμος, ουδεμίαν σχέσιν έχω με τον Ισαάκ Ασίμωφ. Τώρα θα μου πεις, γιατί το “Άσιμος” με γιώτα. Γιατί, όταν λέμε “ο τάδε είναι άσημος τραγουδιστής”, η λέξη “άσημος” παίζει το ρόλο επιθετικού προσδιορισμού στη λέξη “τραγουδιστής” και γράφεται με ήτα. Ενώ το “Άσιμος” είναι όνομα ή καλύτερα επώνυμο και ουχί επιθετικός προσδιορισμός του εαυτού μου».

Στίβος και ποδόσφαιρο

Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούν είναι ότι υπήρξε μέτριος μαθητής, αλλά ασχολήθηκε με τον στίβο και το ποδόσφαιρο. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Κοζάνη και αρχικά διακρίθηκε στο άλμα εις ύψος. Είχε εξαιρετικές επιδόσεις. Ήταν τρίτο στους Μακεδονικούς σχολικούς αγώνες του 1965. ¨όταν στη διάρκεια της απονομής απαιτήθηκε να φορέσει ένα μπλουζάκι που έγραφε «Λ.Α.Κ.» (Λύκειο Αρρένων Κοζάνης), αρνήθηκε και παράτησε το άθλημα. Αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας στην Κοζάνη αλλά ως γνήσιος ανένταχτος, όταν τους ζητήθηκε να βγάλει δελτίο, αρνήθηκε. Το παρατσούκλι του ήταν «Βίντος».

Ο συγγραφέας Δημήτρης Μπαγέρης και διευθυντής του ΣΕΓΑΣ θα εκδώσει την βιογραφία του “Ο Διάσημος Νικόλας Άσιμος” (εκδόσεις Σιγαρέττα – Οδός Πανός) το 1999.

Αναβολή λόγω κορωνοϊού

2020: Με τα θύματα του κορωνοϊού να ξεπερνούν τους 7500 νεκρούς και τα κρούσματα τα 200.000 (στην Ελλάδα 5 νεκροί και 400 κρούσματα), η UEFA αποφασίζει την αναβολή του Euro για το 2021.

2018: O Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 15,333 βαθμούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο Μπακού. Αυτό είναι το 8ο συνεχόμενο χρυσό που κατακτά. 

2008: Κυκλοφορεί με την εφημερίδα “Καθημερινή” το πρώτο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού “Sport +” με διευθυντή σύνταξης τον Γιώργο Λυκουρόπουλο.

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο δημοσιογράφος Γιώργος Παγιωτέλης, ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκε με την στατιστική στον αθλητικό χώρο τηρώντας αποτελέσματα και στοιχεία σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

1992: Μια εβδομάδα μετά τον 700ό αγώνα του με την Άρσεναλ, ο David O’ Leary αποβάλλεται για πρώτη φορά στην καριέρα του.

1992: Ο ΠΑΟΚ χάνει από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 63-65 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης που γίνεται στη Ναντ με ένα καλάθι από τον Ricky Brown ακριβώς με τη λήξη του αγώνα.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα συλλαμβάνεται 

1991: Ο Diego Maradona συλλαμβάνεται στην Ιταλία για χρήση κοκαϊνης ύστερα από τον αγώνα του Ιταλικού πρωταθλήματος Νάπολι – Μπάρι 1-0 (το γκολ σημειώνει ο ίδιος με πέναλτι) και τιμωρείται από τη FIFA με αποκλεισμό 15 μηνών.

1988: Οι φίλαθλοι της Λάρισας κλείνουν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και αποκλείουν την πόλη για 36 ώρες διαμαρτυρόμενοι για την αφαίρεση 4 βαθμών από την ομάδα λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του Tsingov. Η θεσσαλική ομάδα τελικά θα πάρει πίσω τους βαθμούς και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.

1971: Στον αγώνα Μπόκα Τζούνιορς – Σπόρτιγκ Κριστάλ, που σημαδεύεται από πρωτοφανή βιαιότητα μεταξύ των παικτών, ο διαιτητής αποβάλλει 19 από τους 22 ποδοσφαιριστές. Στον αγώνα μένουν μόνο οι δύο τερματοφύλακες και ένας ακόμη παίκτης.

1968: Ο Τάκης Λουκανίδης κάνει την τελευταία του εμφάνιση με την ομάδα του ΠΑΟ στον αγώνα ΠΑΟ-Αιγάλεω (0-0) στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας.

1963: Θεμελιώνεται το γήπεδο του Αιγάλεω στον χώρο μεταξύ των οδών Θηβών, Μάκρης, Κοραή και Θεσσαλονίκης που αγοράστηκε έναντι 3.000.000 δρχ το 1961, τη χρονιά που η ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική κατηγορία. Το γήπεδο θα ονομαστεί “Σταύρος Μαυροθαλασσίτης”, στη μνήμη του δημάρχου του Αιγάλεω της δεκαετίας του 1960.

1947: Ο πυγμάχος Rocky Marciano κερδίζει τον Lee Esterson στον πρώτο του αγώνα ξεκινώντας ένα σερί 49 νικών, με αποτέλεσμα να γίνει ο μόνος παγκόσμιος πρωταθλητής που θα αποσυρθεί αήττητος.

Εθνικός ύμνος στη σέντρα μετά τον πόλεμο

1946: Η ΕΠΟ ανακοινώνει ότι, πριν την έναρξη των αγώνων που θα διεξαχθούν ανήμερα την εθνική εορτής της 25ης Μαρτίου, υποχρεώνει τους παίκτες να συγκεντρωθούν στην σέντρα και να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

1917: Διοργανώνεται το πρώτο τουρνουά μπόουλινγκ γυναικών στο St. Louis των ΗΠΑ με τη συμμετοχή περίπου 100 αθλητριών.

1888: Η ”Kincsem”, η φοράδα από την Ουγγαρία που κέρδισε όλες τις 54 κούρσες στις οποίες πήρε μέρος στην 3χρονη καριέρα της (1876-1879), πεθαίνει την ημέρα των γενεθλίων της σε ηλικία 14 ετών.

1884: Ο John Joseph Montgomery κάνει την πρώτη πτήση με αεροπλάνο χωρίς κινητήρες στο Otay της Καλιφόρνια.

1876: Ο Marshall Jones Brooks σημειώνει το πρώτο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος πάνω από τα 6 πόδια (1.80 μέτρα).

1871: Οργανώνεται ο Αμερικάνικος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Παικτών Μπέιζμπολ ο οποίος αντικαθιστά τον Ερασιτεχνικό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News